fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 05. 05

Máris feltűnt egy 16 magos Intel CPU a 12. generációból

Előkerült néhány részlet az Intel ígéretes következő generációjárólAz Intel szeretné eladni, de méginkább elfelejteni a 11. generációt.

Mindössze egy hónap telt el azóta, hogy megjelent az Intel asztali processzorainak 11. generációját képviselő Rocket Lake-S, a közönség máris a 12. generáció felé fordította a figyelmét. Ez persze nem véletlen, a magszám terén kompromisszumokat, a fogyasztás terén pedig már-már szenteltvizet követelő megoldások erősen megosztották az érdeklődőket. Most viszont előkerült néhány részlet a soron következő Alder Lake-S sorozat egyik hibrid architektúrára építő megoldásáról, mely kisebb megváltás lehet nekik, és a felhasználóknak is.

Vajon nyers erőt tekintve lesz esélye az AMD-vel szemben?


Ugyan a friss Rocket Lake-S tagjai az aktuális árak miatt továbbra is jó választást képeznek a középkategóriában, az erősebb modelleknek már nem csak a Zen 3 architektúrával, de még az Intel saját, 10. generációjával is meg kell küzdeniük. Hosszú ideje várunk valami valódi újdonságot a kék emblémás gyártótól, és minden jel szerint most jöhet el az az időszak, amikor végre megszabadulhatnak a 14nm-es csíkszélességű béklyótól, és ezzel együtt bevethetnek egyéb, előremutató fejlesztéseket is. Hogy újra az élre törhessenek a mainstream, avagy az általános felhasználásra szánt termékkategóriában is, teljesen új megközelítésre van szükségük. Ennek pedig csak egyik eleme lesz a 10nm-es gyártástechnológia, mely bár ígéretes, a várt előrelépés még eléggé kérdéses, főleg a szintén közelgő AMD Warhol, avagy Zen3+ magokkal felvértezett Ryzen 6000 processzorok árnyékában.

Az adatok forrását nem osztotta meg velünk.


Az Intel Core-1800 munkacímet viselő tesztpéldány részletei, a bennfentes információk megosztásáról ismert Igor's Lab jóvoltából került közszemlére, a kép forrását azonban most sem leplezte le. Az adatlap ad némi betekintést a gyártó jövőre vonatkozó terveiből, például az úgynevezett hibrid architektúrából, mely a CPU-t erősebb és gyengébb magokra osztja. Az ARM által korábban már alkalmazott megoldás, esetünkben 8 izmos Golden Cove magot, és másik 8, jóval visszafogottabb Gracemont (Atom) magot jelent. A képlet a legtöbbek számára a mobiltelefonok világából lehet ismerős, ahol a magasabb órajelű magoknak a komolyabb teljesítményt igénylő feladatoknál jut szerep, míg az általánosabb, kevésbé erőigényes folyamatokat elég a visszafogott egységekre bízni. Ezzel az Intel látványosan csökkentheti a korábban extrém méreteket öltő fogyasztást és a vele járó melegedést is, hiszen a Gracemont magok jóval enyhébb energiaigény mellett dolgozhatnak.

Tovább fejlesztett 10nm-es eljárás, végre az asztali Intel CPU-k frontján is.


A leírás szerint a 24 logikai szálat is foglalkoztató CPU az új Socket V (LGA 1700) alaplapi foglalatban helyezkedik el, és mivel csúcsprocesszorról van szó, valószínűleg az év harmadik negyedében várható 600-as lapkészletben, és leginkább a tuningra éhes Z690 lapokban érzi majd jól magát. A jelenlegi TDP elvileg 125 wattos, melyet csak egy ideig tud tartani, a fogyasztás ismert csúcsértéke azonban 228 watton tetőzött, mely a feszültségszabályozó egység részéről további finomhangolásra vár. Mindehhez mindössze 1.8 GHz-es gyári órajel tartozik, ám ez betudható annak, hogy egy korai tesztpéldányról van szó, melyből még nem sajtolták ki a maximális lehetőségeit és még nem érte el optimalizált formáját. Ez a fogyasztás természetesen nem alapjáraton realizálódik, hiszen két mag esetén már így is 4.6 Ghz-es Boost órajeleket produkál, legfeljebb négy maggal pedig 4.4 Ghz-et, mely maximum 6 magos terhelés esetén 4.2 Ghz-re, 8 magos teljes kihasználtság mellett pedig 4 Ghz-re csökken.

A teljesítmény emelése mellett a fogyasztás csökkentése a legnehezebb feladat.


Természetesen dolgoznak a kis Atomok is, 4 magos munka során 3.4 GHz-en, 8 maggal pedig kerek 3 Ghz-en. A meghajtásukhoz szükséges feszültség a kiszivárgott kép tanúsága szerint 1.314V, ami rendben is van, de kíváncsiak vagyunk, hogy a végső produktum milyen értékeket kínál majd. A hibrid megoldás mellett természetesen nem marad el a beharangozott DDR5 támogatás sem, mely kétcsatornás párosítás esetén 4800 Mhz-es órajelet ígér. Az előzetes információk szerint ez kizárólag a csúcskategóriás Z690 lapok ajánlata lesz, az olcsóbb chipset köré épített termékek esetén be kell érnünk a kevésbé költséges, 3200 Mhz-es DDR4 modulokkal, de ez még jó néhány évig nem jelenthet problémát, hiszen a DDR5 bevezetésének még éppen csak a küszöbén állunk. Az újdonságok között nem érdemes megfeledkezni a PCI Express Gen5 támogatásról sem, mely a CPU oldaláról 16 sávot jelent, további négy sáv PCI Express Gen4 társaságában, de természetesen a szabvány továbbra is szívesen látja a PCIe Gen3 eszközöket is.

Az Intel hivatalosan is „áttörést” emleget, mely egyszálas munkavégzés esetén 20% extra teljesítményt, többmagos meghajtás esetén pedig akár kétszeres teljesítményt jelenthet, a pletykák szerint a Tiger Lake sorozathoz képest. A 14 nm-t azonban végre egészen biztosan elfelejthetjük, hiszen az új vonal már a 10nm Enhanced SuperFin gyártástechnológia segítségével készülhet el. Ha minden jól megy, még ebben az évben alaposabban is megismerkedhetünk vele, és reméljük, hogy ezúttal nem csak a magas fogyasztás miatt lesz okunk az álmélkodásra.

Egyéb források és illusztrációk: wccftech.com, thetechzone.online, forbes.com, techradar.com,

2021. 05. 05

Kiszivárgott a Windows 11 előzetes kiadása
Ismét megpiszkálták a felület alapkövének számító Start menüt, de azért más is változik
Emlékszem, mikor annak idején a Microsoft magabiztosan előállt a Windows 8 rendszerrel, azt hirdetve, hogy eljött az ideje, hogy a PC-kből is táblagépeket varázsoljunk, azonban sem a mobilokkal megismert csempék erőltetése, sem a jó öreg Start menü száműzése nem bizonyult nyerő ötletnek. Most, több mint 8 évvel később eljutottunk egy újabb generációváltás küszöbéhez, a megjelenés előtt álló Windows 11 pedig néhány külsős közreműködő segítségével már meg is mutatta magát.
Az aktuális szivárgás a legkevésbé sem meglepő, hiszen az évek óta megszokott gyakorlatot követve a hivatalos bemutató előtt leplezi le a Microsoft aktuális nagyágyúját, jelen esetben a Windows 11-et. Először csak az új felületről készített képernyőmentések indultak terjedésnek, majd, amikor ezekkel már Dunát lehetett rekeszteni, valaki a tömeg elé vetette az operációs rendszer telepíthető változatát, és az összes említésre érdemes változtatást, amit ennyi idő alatt ki lehet bogarászni belőle. Hamar kiderült, hogy a Windows 10X nem véletlenül került a süllyesztőbe, és az is, hogy a korábban bemutatott külső jegyek jóformán egy az egyben visszaköszönnek az új képeken is. Természetesen a Start menüről és a Tálcáról, melyekkel a felhasználók a legtöbbet találkozhatnak a rendszer használata során, és amelyek pont ezért a legfontosabb elemek, még mielőtt az összetettebb felhasználói élmény vizsgálatába kezdhetnénk.
Csendben leleplezték a Windows 10 lejárati dátumát
Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan ismét köpönyeget és operációs rendszert cserél
„Az utolsó Windows” – olvashattuk mindenhol a Microsoft hangzatos bejelentését, miszerint az éppen hatodik évét taposó operációs rendszer az utolsó hivatalos asztali Windows kiadás lesz. Valószínűleg egy jó darabig valóban ez volt a terv, ám néhány furcsa jel és pár makacs tény is arra utal, hogy valami időközben nagyon megváltozott.
Egy ideje tudjuk, hogy a Microsoft valami igazán komoly bejelentésre készül, hiszen mindent megtett azért, hogy a sajtó foglalkozzon a június 24-re időzített fontos eseményükkel, és az online előadásra időzített nagy leleplezéssel. Bár az új OS érkezésére talán nem kaptunk minden kétséget kizáró bizonyítékokat, viszont az elnök-vezérigazgató már következő generációt emleget, és mintha már meg sem próbálnák leplezni, hogy kissé eltúlozták, amikor a Windows 10-hez az idők végezetéig tartó támogatást ígértek. Az egészen biztos, hogy számos újdonság érkezik, és hogy több funkció megváltozik, vagy teljes leváltásra kerül. A kulcs pedig már az első beharangozó óta a bűvös 11-es szám, mely egyre nagyobb hangsúlyt kap a promóciós hadjárat során, hiszen náluk pont 11 óra lesz az esemény kezdetekor, de a sejtelmes ablakos animációval, sőt már egy 11 másodperces nosztalgiavideóval is hergelik a közönséget. A start menü, a tálca és ablakok kisebb-nagyobb változásai már senkit nem érhetnek meglepetésként, ahogy a Microsoft Store ráncba szedé
Hamisított termékeket szülhet az általános chiphiány
Az iparági elemzők szerint tömegével bukkanhatnak fel a hamisított hardverek
Mind tapasztalhattuk már, hogy amint valamilyen divat üti fel a fejét, a világ összes gyártója hasznot próbál húzni belőle, legyen az egy nagyobb sportesemény, egy világsikert elérő mozifilm, vagy épp egy olyan probléma, mint a járvány. Utóbbi esetében először a fertőtlenítők és maszkok váltak tömegtermékké, majd a hardverpiacra gyakorolt hatása is egyre kellemetlenebb jelenségeket szült. Ahogy egyre több lett a szájmaszk, és egyre kevesebb a videokártya, a hamisítók egy másik rétege ismét gyülekezni kezdett, hogy a piacot silány minőségű, vagy működésképtelen termékekkel árasszák el.
Legalábbis erre figyelmeztet minket a ZDNet, melynek elemzői arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan egyre több gyártó fogadhat olyan alkatrész-utánpótlást, melynek minősége leginkább a kínai webáruházak rettegett, hamisított PC-s komponenseinek színvonalát idézi. Sőt, a helyzet valójában ennél is rosszabb lehet, hiszen a probléma egyik alapvető oka, hogy a hardverek és elektromos berendezések gyártói nem tudnak akkora mennyiségű félvezetőt felhajtani, amennyi a jelenlegi kereslet kiszolgálásához elegendő lenne. Nagyjából a válság kezdete óta a megszokottnál jóval nagyobb az elektronikus eszközök iránti érdeklődés, hiszen az egyszerű felhasználók és a cégek is nagy lendülettel kezdtek PC-ket, okoseszközöket, illetve játékkonzolokat vásárolni. Ahogy azt olvashatjuk, a Gartner elemzőcég szerint 2022-ig bőven kitarth
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...