fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 23

Ezt nehéz lesz letölteni! Jön a Fractal Design Torrent

Szokatlan felépítés, igényes kialakítás és szellős előlap egy méretes toronyházbanEz a Torrent nem az a torrent.

Európában több igényes és méltán elismert hardvergyártó is képviselteti magát, és míg a hűtők prémium ligáját a Noctua vezeti, addig a gépházak felső kategóriájában olyan neveket találunk, mint a svéd Fractal Design. A csapat zsinórban háromszor nyerte el az év gépházgyártójának szóló díjat, így mindig érdemes figyelni, ha valami újdonsággal jelentkeznek. Most a Torrent névre keresztelt óriásukat ajánlják figyelmünkbe, melynek nem csak a neve érdekes.


Azt mindjárt érdemes tisztázni, hogy ugyan árulnak viszonylag kedvező árfekvésű, illetve kifejezetten jó ár/érték aránnyal rendelkező megoldásokat is, de ez most nem kifejezetten egy belépő kategóriás darab. Márpedig egy új termék megítélését és sikerét nagyban befolyásolja, hogy mégis mit kapunk, ha hajlandók vagyunk átlépni, mondjuk a 60 ezer forintos határt, melyet ez a modell bizony jelentősen át fog lépni, erősen közelítve a 70 ezer forintos vonalhoz. Először is egy 544 x 242 x 530 mm-es dimenziókkal bíró, E-ATX lapokat is szívesen fogadó tornyot, mely nevéhez híven rendelkezik néhány egyedi tervezési megoldással. Nagy valószínűséggel az előlapra hamar felfigyelünk, mely a trendek szerencsés alakulásának köszönhetően itt is a szellőzésre helyezi a hangsúlyt. Olyannyira, hogy ujjaink nagyjából be is férhetnek a látványelemként szolgáló rácsozatba, mely valójában a teljes szellőzőfelületet védő porszűrőjét rejtegeti a szemeink elől, illetve két, szokatlanul 180mm-es légkavarót, melyet előre beszereltek nekünk.


Itt érdemes kitérni rá, hogy a legtöbb eltávolítható elem mérsékelt erőkifejtéssel pattintható ki a helyéről, a csavarmentes megoldás tehát kényelmessé teszi a szerelést, míg a kiváló anyaghasználat biztosítja, hogy egy-egy határozott mozdulatunk után ne repkedjenek a rögzítés szempontjából létfontosságú műanyag elemek. A 11 kilót minimálisan meghaladó tömege már nem a pehelysúly sajátja, ám ez nem az acél váznak és a műanyag részeknek, inkább a mindkét oldalon üveg oldallapoknak köszönhető. Érdekesség, hogy a sötétített edzett üveg oldalak sem kaptak nyitogatható zsanérokat, a gyártó itt is inkább a kipattintós megoldást alkalmazta. Az igazán szokatlan megoldásokkal akkor találkozunk, amikor elkezdjük kicsit forgatni a házikót. Míg alul három újabb, ám ezúttal 140mm-es ventilátor (Dynamic X2 GP-14 PWM) és a teljes részleget lefedő, kihúzható porszűrő köszönt minket, a szellősre faragott hátoldalon a tápegység számára kialakított felső rekesz várakozik. Az elszeparált emeleti ketrec egészen 230 mm-ig fogad tápegységet, a kábeleket pedig a felső tartópillér mellett juttatja az oldallap és az alaplapi tálca túloldala közé.


Ez nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri majd a tetszését, hiszen megszokhattuk, hogy az alsó tápos megoldások esetén marad némi extra hely a felesleges vezetékeknek, itt viszont azzal a 3 centi magasságú térrel kell beérnünk, ami egyéb esetben gondtalan kábelrendezést tenne lehetővé. Furcsa megoldás, melyet az öt ponton felszerelt tépőzáras kábelrendezők sem feltétlenül ellensúlyoznak majd. Mindenesetre egy ilyen tágas beltérrel megáldott toronynál el tudunk képzelni valamivel nagyobb kényelmet, hiszen a moduláris tápok kábeleiből is maradhatnak zavaró részek, melyeket így nem lesz hova elcsomagolni (begyűrni). Nem érdemes megfeledkezni a Nexus 9P Slim fedőnevű vezérlőről sem, mely a bal alsó részen pihen és összesen 9 ventilátor fordulatszámát képes szabályozni, ami nagyszerű adalék, ugyanakkor újabb kábelköteggel borzolja a gépszerelők kedélyeit. Ezen felül itt kaphat helyet az összesen négy darab, 2.5”-es meghajtó, melyek baloldalt, függőleges pozícióban sorakozhatnak, illetve a legfeljebb két darab 3.5”-es merevlemez is, mely szintén hátul, a jobb alsó fertályból szakítanak el értékes üres területet.


A nagy méret előnye ott mutatja meg magát, amikor nem a kábelrengeteggel bíbelődünk, hanem éppen a főbb alkatrészeket igyekszünk a helyükre ültetni. Itt már a gondtalanság áldása fogad minket, hiszen alaplapból E-ATX a felső- és Mini-ITX az alsó határ, míg a processzorra akár egy 188 mm magasságú tornyot is gond nélkül rászerelhetünk. Különösebb probléma akkor sem jelentkezhet, ha masszívabb videokártyával rendelkezünk, hiszen van kihajtható kis támaszték, az utunkat álló előlapi ventilátor nélkül pedig akár 461 mm hosszú VGA-nak is jut hely, de ha nem szívesen faragunk le a szellőzésből, akkor is marad 423 mm. Ha variálnánk a légterelőkkel, esetleg halkabbra vagy fényesebbre cserélnénk a gyárilag beszerelt forgólapátokat, természetesen arra is lesz lehetőség, ahogy az AIO hűtések radiátorai is korrekt kényelmet élvezhetnek. Az előlap alapvetően a kissé szokatlan, 180 mm-es megoldásokra van kitalálva, ám a dobozban mellékeltek egy pótkeretet, mely nem csak könnyen kicserélhető, de immár fogad három 120, vagy 140 mm-es ventit. A felállás nagyon hasonló a ház alján, ahová viszont alapból három 140 mm-es került. Aki a radiátoroknak keres ideális pozíciót, az elől és alul is 420 mm-rel, hátul pedig legfeljebb 140 mm-rel számolhat.


A Fractal Design Torrent fekete, ezüst és fehér színben is elérhető lesz, és ízlésünk szerint választhatunk majd belőle üvegmentes, teljesen acél oldalakkal szerelt változat is. Aki viszont pont a fényeket hiányolná, az üveglapos kiadásból lesz RGB-ventikkel megtoldott verzió is, ám azt nem tudni, hogy a 190 eurós, vagyis kb. 67 ezer forintos alapárhoz képest mekkora eltérésekre számíthatunk.

2021. 08. 23

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...