fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 10. 11
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
2019. 10. 03
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
2019. 09. 26
Gyilkos páros - i7-9700K/RTX 2070 SUPER számítógép teszt
2019. 09. 24
Úthenger lábujjhegyen - 9900K/2080S számítógép teszt
2019. 09. 21
A furcsa ház, az élő fegyver és a lány - Control bemutató
2019. 09. 16
Hogy szuperál? RTX 2070 vs 2070 SUPER/Ryzen 7 3700X teszt
2019. 09. 13
Pulzus rendben - Sapphire PULSE RX 5700 és RTX 2060 SUPER OC teszt
2019. 09. 05
Tuningolt Navi egyedi hűtéssel? - MSI RX5700 MECH OC és Ryzen 5 3600 teszt
2019. 09. 04
Játék vagy munka? Mindkettő! - R9 3900X vs i9-9900K teszt
2019. 08. 15
Takarékos játékos kétszázezerért? - Ryzen 5 2600/GTX 1660 számítógép
2019. 08. 14
Vízerőmű egymillióért? i9-9900K/RTX2080 számítógép
2019. 08. 12
CPU egy RTX 2080Ti-mellé? Ryzen 7 3700X és I9-9900K teszt
2019. 08. 07
Processzor egy RTX 2080Ti-mellé? Ryzen 5 3600X/i9-9900K számítógépek tesztje
2019. 08. 05
XT vagy RTX? - RX 5700XT és RTX 2070/i9-9900K számítógép teszt
2019. 08. 02
Rágógumival a Nácik ellen - Wolfenstein Youngblood játékbemutató
Tesztek
2018. 11. 15

Construct Royale - Fortnite játékajánló

Construct Royale

Platformok minden platformon


Az Epic games ingyenesen játszható építkezős Battle Royale mókája töretlen sikernek örvend, 2017-es megjelenése óta. Néhány nappal ezelőtt szóívivőjük megerősítette, hogy jelenleg 8.3 millió aktív játékost számlálnak, az összes platformot beleértve. A PC-n, konzolokon és okostelefonokon is elérhető játékot folyamatos frissítésekkel látják el, a játékosbázist pedig ideiglenes, új játékmódokat kínáló eseményekkel kényeztetik. Lássuk, mire a nagy felhajtás.

A sikerre épít!

Pályafutása eredetileg a Save the world játékmóddal indult, ami tulajdonképpen egy bázisvédős taktikai lövöldözős játék, külső nézetben. Erődünket hullámokban támadó zombilények ellen kell megvédenünk, a körök közti felkészülési időszakot nyersanyaggyűjtéssel és a védelem felépítésével érdemes eltölteni.

Ekkor még szó sem volt Battle Royale-ról, ám a PlyayerUnknown’s Battlegrounds egyre növekvő sikere szöget ütött a fejlesztők fejébe. Úgy gondolták, játékuk tökéletesen alkalmas arra, hogy vendégül lássa a 100 fős összecsapásokra kiéhezett közönséget. És lássunk csodát, az összesített adatok alapján túl van a 125 millió letöltésen, aktív játékosbázisa pedig jelenleg is a legnagyobb.

Az augusztusi eredmény elég beszédes

Falazz nekem

Fogták tehát az eredeti receptet, miszerint egy méretes szigetre pottyanó 100 fő küzd egymással, a győzelmet jelentő magányért. Ám a PUBG féle realisztikus megközelítést, itt egy színes-szagos, zenés-táncos, ugrabugrálós őrületre cserélték, mindezt rajzfilmszerű dizájnba ágyazva. De még csak most jön a lényeg, vagyis a játék magja. Az építkezés fontosabb eleme a játéknak, mint maga a lövöldözés. Játszhattunk akármennyi akciójátékkal, ha nem sajátítjuk el az építési mechanikát és nem tudjuk azt harc közben is dinamikusan használni, nagyjából teljesen esélytelenek vagyunk a többiekkel szemben.

Repülő osztály


A letisztult élmények kedvelői máig fanyalognak és komolytalannak tartják az egészet. Értetlenül figyelik, hogy a megszokott akció helyett, építkezési hajlamukat kiélő, felpörgött kőműves jelöltek csatájába kerültek. Ez persze a több mint nyolc millió rajongót nem izgatja különösebben, az Epic pedig ezek után már csak egy kávét kér.


A házat a tetővel kezdjük?

Az induláshoz itt is a szokásos ismeretekre lesz szükségünk. A terep felett egy hőlégballonokra aggatott iskolabusz halad át, ebből másokat megelőzve igyekszünk egy kiszemelt pontra ugrani, siklóernyőnkkel lavírozva a cél fölött. Alapfelszerelésünk és hű társunk a csákány lesz. Kaszáló mozdulatainknak nem áll ellen sem épület, sem autóroncs vagy tömör szikla. A felhalmozott nyersanyagokat, mesébe illő feneketlen táskánk három felé osztja. Fát, követ és fémet is gyűjthetünk a különféle konstrukciók létrehozásához.

Az elsőre kissé idegen játékelem hasznát hamar felfedezzük. Azzal, hogy módosíthatjuk környezetünket, jóformán nem marad megmászhatatlan hegy vagy bevehetetlen épület. A meredek sziklafalakba zuhanás közben kiszögelléseket rakhatunk, így nem kell kerülőt tennünk és ha jól csináljuk, nem is zúzzuk halálra magunkat. Az egymáshoz csatolt elemek az égig is elérhetnek, melyre felmászva belátjuk az egész terepet, ám ez a trükk rizikós. Elég egyetlen kilőtt elem és már zuhanunk is.

Stairway a hegyen


Az emeleten értékes fegyverzetet sejtünk, esetleg valaki már lezúzta a feljárót és elvitte tüzelőnek? Gond nélkül lebonthatjuk a plafont, egy lépcső gyors lehelyezésével már fent is vagyunk. Nyílt terepen vagyunk és lőnek ránk? Olyan sebesen falazhatjuk körbe magunkat, hogy előbb fogy el az ellenfél lőszere, minthogy kimerülne a nyersanyag-utánpótlás. Sőt, sarokba szorult ellenfelünk köré helyre kis bunkert is rittyenthetünk, csapdába ejtve őt. A lehetőségeknek csak rutinunk és fantáziánk szab majd határt, amire szükségünk is lesz a veterán mérnökök ellen.

Az egyre szűkülő területért itt egy szürreális és gyilkos viharzóna felel, érkezése fokozatosan zsugorítja a harcteret. A kéken villámló apokalipszist nem lehetetlen megelőzni, de sokáig ne pihengessünk egy helyben. A kint rekedtek életerejét, minden szűkülés után egyre gyorsabb iramban csökkenti a baljósan közeledő sáv. Páncélzatunkat kis butykosból hörpölhető szörp tölti fel, de a hurrikán ellen hatástalan lesz.

Távcsöves csákány?

Bár néhány játékos tényleg versenyt csinál abból, mit és milyen gyorsan tud összetákolni, azért a fegyverek sem maradnak ki a buliból. Stukkereink értékét a szerepjátékokból ismerős színskála jelzi, a gyakori szürkétől egyenesen a ritka, narancs fényben úszó legendás tárgyakig. Persze a különböző pisztolyoktól és sörétesektől elindulva egészen komoly vadászpuskákat és automata gépágyúkat találhatunk. A masszív felépítmények lebontásához különböző gránátokat és rakétavetőt is bevethetünk, öröm lesz nézni ahogy egy torony a szétzúzott alapjaitól a tetejéig atomjaira bomlik. Az elvetemültebbek, precíz időzítéssel a kilőtt rakétára pattanva átszelhetik a fél pályát, meglepve a megcélzott ellenfeleket. A rendelkezésünkre álló eszközpark nem karcsú, ezek között szokatlan és rendhagyó tárgyakra lelhetünk. Legnépszerűbbek között szerepel például a Boogie Bomb, ami kíméletlenül megtáncoltatja a robbanás sugarában lévőket. Padlóra és plafonra csapdák helyezhetők, újabb troll megoldásokat kínálva mások megviccelésére. Ha kincsesládát rejtő szobát találunk, álljunk ellen a kísértésnek és ragasszunk fölé csapdát. Zsákmányra áhítozó ellenlábasunk meglepetésében valószínűleg vérmérsékletétől függően elismerően kacag, vagy vélhetően felmenőinket szidalmazza majd.

A szülők nem aggódnak, pedig ez a táncpárbaj vérre megyNem elveszett gyerek

A játékok történetében nem ritka, hogy egy alapvetően szimpatikus, jó ötletekkel vagy eltalált játékmenettel bíró cím mögül kihátrálnak a fejlesztők. Ha nem sikerül megfelelő közönséget gyűjteni mögé, a süllyesztő többnyire elkerülhetetlen. Az ilyen rövid életű darabok eltűnését az is borítékolja, hogy az online darabok esetében teljesen zárt rendszerben zajlik a játékosokat fogadó szerverek üzemeltetése. Ezt a privilégiumot manapság többnyire a kiadó, illetve a fejlesztő cég birtokolja. A helyi hálózat szinte teljesen letűnt opció lett, így sok bukottnak bélyegzett alkotást már sosem ismerhetünk meg, vagy próbálhatunk ki újta. Jó példa erre, a hasonló rajzfilmes stílussal és szintén free to play modellel kiadott 2009-es Battlefield Heroes. Ez a megoldás akkor még nem volt ilyen elterjedt, pedig a program már ekkor szinte mindent tudott, ami ma már általánosnak mondható. Végül 6 év után kapcsolták le a szervereket.

Hiába küzdöttek, a háborúhoz pénz kell

Fort nyáj

Nos, a Fortnite egyelőre nem küzd ilyen gondokkal. Hogy mit hoz a jövő, persze csak megtippelni lehet, de ekkora játékosbázisnak még a töredéke is hosszú évekig életben tarthatja a projektet. Összehasonlítva a PUBG Corp. visszafogott kommunikációját (a frissítések hiányát és a közösségi igényekre adott ritkás, felületes reakcióit) az Epic Games hozzáállásával, érthető, hogy miért száguld ennyire a hintó. Játékuk minden rendszeren stabilan működik, a megszokott alapot időszakos játékmódokkal és eseményekkel színesítik, nem beszélve a bőséges kozmetikai tartalomról, melyek szezononként újabb feloldható meglepetéseket nyújtanak. Utóbbi kategória olyan popkultúrális figurákkal bővült, mint a népszerű mémalak, Techno Viking. Emlékezetes tánckoreográfiáját mintha csak ide szánta volna.

A szigorú tekintetű táncos

Keanu Reeves, nagy akciófilmes visszatérését elhozó John Wick karaktere is szembe jöhet, ami ügyes üzleti húzás. A sor hosszasan folytatható. Biztosított továbbá a cross-platform lehetőség is, így egy Xbox One felhasználó gond nélkül összefuthat, csapatba verődhet akár mobiltelefonról érkezőkkel is.


A lélek trükkje

A kezdeti sikereivel motivációként szolgáló PUBG, nem kínlódott erőltetett háttértörténettel, vagy univerzumépítéssel. Ezt kár is lenne felróni egy taktikára és technikai részletekre koncentráló alkotásnak. Más a helyzet azonban egy gyerekbarátra fazonírozott játék esetében. Bár az első sorban fiatalok tömegeit megnyerő arculat valószínűleg önmagában is elegendő lenne, a Fortnite készítői nem ennyire pragmatikusak. Az olajozottan működő gépezet karbantartása mellett jut idő árnyalni a képet apró, a játékmenetet gyökeresen nem befolyásoló kis módosításokkal. A stratégia egy jól bevált módszeren alapul, ez pedig nem más mint a rejtély. Thrillerek? Krimik? Hitchcock-tól, Stephen King-en át a Lost sorozatig, többszörösen is igazolást nyert az információ-visszatartás pszichológiája.

Adott egy terep, ahova újra és újra visszatérünk a győzelem reményében, ám az ott zajló küzdelemmel ellentétben, világa nem marad teljesen állandó. Sejtelmes természeti jelenségek és természetellenes anomáliák ütik fel a fejüket, váratlan események zajlanak. A történések kérdéseket vetnek fel, melyek egy élő, változó világ képét milliók fejében ültetik el. Azt érezhetjük, hogy a résztvevők jelenlététől függetlenül, vagy éppen velük összhangban zajlik az élet. Látsz valamit ami eddig nem volt ott? Ismeretlen fényjelenségre leszel figyelmes az égbolton? Elkezdődik az elméletgyártás az összefüggésekről, izzanak a közösségi fórumok, megpróbálva összekötni a pontokat. Ügyes húzással bevonják az élménybe az erre fogékonyakat, és a sajtónak is jut cikkezni való.

A Shadow Cube-bal, démoni formát ölthetünk


Felületesen szemlélve persze ezek aprónak tűnő csekélységek, bagatell részletek. Bugyuta ugrabugrálás, idióta ruhákban rohangászó elnagyolt karakterekkel? Meglehet. Ugyanakkor a fejlesztői stratégia hatékonynak tűnik, és talán pont ez lesz a hosszú távú siker egyik fő pillére.


Akinek az eddigiek alapján ígéretes a Fortnite bugizós, építkezős lövöldéje, nem kell mást tennie mint levadászni az Epic Games Launcher-t, a játék továbbra is ingyenes.

 

Dani - PCX

Tesztek
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
Középkategóriás, mégis prémium? Egy számítógép összeállítása előtt meg kell hoznunk néhány kényes döntést, hiszen az adott anyagi keretből, ízléséhez mérten mindenki máshogy gazdálkodna. A most bemutatott rendelés tárgya, egy jól kiegyensúlyozott darab, hiszen a vásárló hajlandó volt lemondani némi grafikai teljesítményről, az alkatrészek minőségénél azonban magasra tette a lécet. A 400 000 Ft körüli összeállításba, egy második generációs Ryzen processzor, és egy Turing architektúrával felfrissített GTX videokártya került, továbbá látványos szerephez jutott az ASUS, és a játékosokat megcélzó TUF GAMING széria is.  ASUS TUF Gaming GT501 Kezdésnek mindjárt itt a gépház, ami egy kifejezetten impozáns, és egyedi megoldásokkal felvértezett darab, méghozzá az ASUS műhelyéből. A gyártó közismert a játékosoknak szánt termékeiről, ám eddig ha házat kerestünk, nem feltétlenül rájuk gondoltunk. Első pillantásra az összhatás ismerősnek hat, aztán gyanakodni kezdünk, hogy az ASUS-nál kedvelik a Cooler Master házak formavilágát, és talán kölcsön is vettek néhány ötletet. Aztán mikor felfedezzük, hogy egyes Cooler Master termékek szintén TUF GAMING néven kaphatók, bizonyságot nyerünk a két cég együttműködéséről. A GT501 a felső kategória megalkuvástól mentes szörnyetege. 251 x 545 x 552mm-es méreteivel, és több mint tíz kilós súlyával tehát nem éppen a kompakt PC-re vágyók barátja, sokkal inkább azoké, akik tágas belső teret és kiváló szellőzést keresnek rendszerük szá
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
Mondhatnánk, hogy a Zen architektúra debütálása óta a vásárlók szép lassan megbarátkoztak az AMD új termékeivel, ám igazság szerint erre nem igazán volt szükség. A Ryzen 2000 és 3000 processzoraik felbukkanásuk óta töretlenül népszerűek, és egyre gyakoribbak a vegyes konfigurációk is, amikor a jó át-teljesítmény arányú AMD CPU mellé NVIDIA videokártya kerül. Aktuális összeállításunk is egy vegyes házasság, a 8 magos AMD mellé ugyanis egy RTX2060 SUPER-t szemelt ki a vásárló. Cooler Master MCB-NR600-KG5N-S00 NR600 Ez a kellemes megjelenésű és megfizethető midi torony, idén hagyta el a Cooler Master műhelyét. Az NR sorozat, az időtlenül népszerű minimalista dizájnt hordozza, miközben igazodik a folyamatosan változó felhasználói elvárásokhoz, ugyanakkor megtartja a legfontosabb jellemzőt, a megfelelő szellőzést. A tízezres belépő mezőny helyett a húszezres kategóriában találjuk, ám ezzel a kis ugrással érezhető a jobb anyaghasználat. A fém elemek mindegyike acél, az oldallap edzett üveg, és a műanyag elemek sem az igénytelen sorjás darabok, az összhatás így az igényes vásárlók számára, a megbízhatóság érzetét kelti. Az üveglapon át láthatjuk a gyakran alkalmazott takaróelemet, amely az alulra szerelhető tápegységnek és a merevlemezeknek külön kamrát alakít ki, így a tobzódó kábelek nem zavarják majd sem a szemünket, sem a szellőzést. A 478 x 209 x 473 mm-es dimenziókkal rendelkező ház ATX szabványig bezárólag fogad alaplapot, tárhelyből pedig maximum négy 3.5”, illet
Gyilkos páros - i7-9700K/RTX 2070 SUPER számítógép teszt
Hogy egy kicsit ellensúlyozzuk az utóbbi hetek AMD-s uralmát, ismét egy egy Intel/Nvidia párosítást mutatunk be. A vásárló játékra szánt összeállítása nem a végleteket célozza, de azért a belépőszinttől is elég messze van, hiszen a félmilliós határt rendesen átlépte. Legutóbbi tesztünk után visszalépünk egyet-egyet, így az Intel részéről egy i7-9700K hozza a nyolc magos szörny szerepét, a videokárta pedig ismét egy felső kategóriás NVIDIA, méghozzá egy RTX 2070 SUPER. ZALMAN Z11 NEO A Zalman hosszú ideje van a piacon, és leginkább processzorhűtőivel szerzett nevet magának, ám az elmúlt években bőségesen szállított más kiegészítőket is, melyekből gépházaikkal találkozhatunk a leggyakrabban. A márka megítélése elég vegyes, bár tagadhatatlanul népszerűnek számítanak, a megfizethető megoldást keresők körében. A Z11 Neo egy igazán érdekes darabja a gyártó kínálatának, ugyanis kevésbé jellemzik az olcsóbb modellekre jellemző negatívumok, és néhány egészen kellemes tulajdonsággal is bír. Az összeszerelési minőség például korrekt, és az anyaghasználat sem rossz, bár a prémiumtól azért még elég messze járunk. A futurisztikus, kissé bumfordi dizájn egy egészen tágas és jól alakítható belső teret takar, ráadásul a hűtési képességei sem rosszak, melyeket három előre szerelt 120mm-es ventilátor is támogat. Hátul egy, az előlap mögött két 120mm-es, felül két 120 vagy 140mm-es ventilátor fér el, a gyártó pedig mindhárom helyre szerelt egy-egy 120mm-es LED-es változatot. A maximalisták a
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás Belépés 0 A kosár üres