fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
Szerencsejáték? A britek kiátkoznák a loot boxokat
Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották
Stílusos Z490 lap érkezik az NZXT-től
Szkájvolker Lajos és a félmilliás droid tápos kiegészítéssel
Lassan 2 milliárd játékos lesz világszerte
A Vodafone reagált a felhasználói panaszokra
Robot kapta egy hollywoodi film főszerepét
25 perces bemutatón az új Avengers játék
2019. 05. 27

Támad az AMD - Végre Ryzen és Navi az étlapon

Beindult a Computex, és vele együtt az AMD

Az öt Ryzen processzor mellett az új Radon is elfért az étlapon

EPYC bevezetés

Egyszerre lenyűgöző és ijesztő.


A show persze nem a tömegeket lázban tartó újdonságok leleplezésével kezdődött, de azért a felvezetés sem volt épp jelentéktelen. Ahogy arról már korábban többször is szó esett, először a szervereket érintő újdonságokról hallhattunk, így megtudhattuk, hogy 2021-ben elkészül a Frontier, ami nemes egyszerűséggel az eddigi legerősebb szuperszámítógép lesz. A konstrukció alapját természetesen a EPYC processzorok, illetve a Radeon Instinct gyorsítók egyedi változatai alkotják majd. Az első erőfitogtatásra is sor került, amiből kiderült, hogy a Rome szerverplatform teljesítménye, egyenesen a duplája az Intel Xeon Platinum 8280 konfigurációnak. Az EPYC szériára továbbra is a harmadik negyedévben számíthatunk.

NAVI előétel

A bemelegítés után az új Radeonokkal hergelték tovább a közönséget. A teljes értékű bemutatót ugyan az E3-on tartják, de azért szántak időt az új Navi-k bejelentésére. Az következő Radeon sorozat nem más mint az RX 5000, az elnevezés pedig az idén 50 éves AMD-re utal. A sort az RX 5700 család tagjai nyitják majd, és számos újdonságot kínálnak. Ezzel megérkeznek a piacra az első PCI Expressz 4.0-t használó kártyák, amik a korábbinál kétszer több sávszélességgel bírnak, a memória GDDR6-os lesz, a GCN architektúrát pedig leváltja az új, RDNA (Radeon DNA). Az újraalkotott multiprocesszor 25%-kal képes túlteljesíteni a Vega-t, fogyasztásban pedig akár 50%-kal is hatékonyabb, miközben a korábbinál magasabb órajelek elérésére képes.

Júniusig azért még biztosan sokan lerágják a körmüket


A közönséggel egyetlen tesztet is megosztottak, bár azt még a látványos eredmény ellenére sem érdemes készpénznek venni. Az új szériában rejlő lehetőségek tagadhatatlanok, ám a Strange Brigade köztudottan az AMD kedvence, ha a teljesítmény méricskéléséről van szó. Az erős optimalizációnak köszönhetően a Radeon VII korábban még az RTX 2080-at is lenyomta, most pedig az új RX 5700-as kerekedett az RTX2070 fölé, nagyjából 10%-kal. A konkrét kártyák részleteit az E3-on ismertetik majd.

Frissítő X570

Szerencsére az előző generációs alaplapok többsége is használható marad


Ehhez szorosan kötődik, a korábban már megszellőztetett X570-es vezérlőhíd, ami a PCI-E 4.0 alapját szolgáltatja. Az új vezérlő, a 6Gbps-os SATA csatlakozóból akár 14-et is biztosít, az új USB 3.1 Gen2-ből pedig 12 sem akadály. Az otthoni felhasználásra szánt változat 11 wattot fogyaszt majd, az ipari kiadás viszont még több PCI-E 4.0-t támogat, 15 wattét cserébe.

RYZEN főfogás

Ami eddig már biztos


A műsor utolsó szakaszára jutott a várva-várt, 2. generációs Zen processzorok bemutatása. A Matisse kódnéven futó új Ryzen széria, egy 5 tagú palettával képviseltette magát, köztük 6-, 8- és 12 magos modellekkel. A 6 magos CPU-k 12 logikai szállal dolgoznak, a legvisszafogottabb darab pedig a Ryzen 5 3600 3.6 GHz alap-, és 4.2 Ghz tudbó órajellel, mindössze 65W fogyasztással. Párja a Ryzen 5 3600X, mely 3.8 Ghz-es alap frekvenciával, és 4.4 GHz-es turbóval támad, 95 W fogyasztás mellet. Az árak nagyjából 60, illetve 75 000 Ft körül kezdődhetnek, természetesen ÁFA nélkül.

Alig várjuk az összehasonlító teszteket


Ezután jönnek a Ryzen 7-esek, amik tovébbra is 8 maggal és 16 szállal rendelkeznek, viszont a 3700X jelenleg a leghatékonyabb x86-os CPU lehet. A 3.6/4.4Ghz mellé mindössze 65 wattot kér enni, így 100 000 Ft körüli nettó árával igen népszerű lehet majd. A 3800X persze emel egy keveset, a 3.9 Ghz alap, illetve 4.5 GHz Boost órajel mellé azonban 105 W fogyasztás társul, cirka 120 000 Ft nettó árral.

Összevetés a kategóriájukban versenyző konkurens processzorokkal


Végül jöjjön a nehézromboló, a Ryzen 9 3900X. A sokak kíváncsiságát felkeltő 16 magos CPU ugyan még várat magára, ám a 7-es széria, kettő darab 7nm-es noddal gyártott csodájának sem kell szégyenkeznie. 12 mag, 24 logikai szál, az alap órajel pedig 3.8 GHz-ről indul, és egészen 4.6 GHz-ig ér. Az igazi érdekességet a konkurenciával való összehasonlítás mutatja meg. Az ellenfélként számon tartott i9-9920X 165W-os fogyasztásáhozm 350 000 Ft-os nettó ár párosul, szemben a 3900X visszafogottabb 105 wattjával, és 150 000 Ft-os indulóárával. Ha hihetünk az AMD Cinebench R20-szal végzett házi méréseinek, egy szálon 14%, több szálon pedig 6% a Ryzen 9 fölénye, ami elég komoly különbség, ha nem hagyjuk figyelmen kívül az árat és az energiagigényt. De miért is tennénk? Az újdonságok júliusban landolnak a boltok polcain, de az addig elkövetkező hetekben folyamatosan számítunk friss információkra. A Radeonokat érintő részletes beszámolóra az E3 június 10-i napján kerül sor, amiről természetesen mi is jelentést adunk.

KD - PCX

2019. 05. 27

Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Az új gyógyszer látványosan enyhíti a tüneteket, ám nem biztos, hogy Európának is egyből jut belőle  Nem kis teher nehezedik az uniós döntéshozókra, hiszen a járvány következtében kialakult helyzetben számos hibával és későn meghozott döntéssel kell elszámolniuk, ám most láthatóan igyekeznek nagyobb sebességre kapcsolni. Erre utal az is, hogy múlt pénteken bejelentették egy új antivirális gyógyszer forgalomba hozatalát Veklury néven, melyet kifejezetten az új koronavírus kezelésére fejlesztettek ki. Amerika fejleszt, európa reagál A Veklury nevű készítmény a Gilead Sciences - egy kaloforniai székhelyű biotechnológiával foglalkozó kutatóvállalat - érdeme, kulcshatóanyaga pedig az a Remdesivir, melyet korábbam szintén ők alkottak meg. Az anyagot elsősorban az ebola- és a marburg vírusfertőzések kezelésére dolgozták ki, de később kiderült róla, hogy más fertőzésekkel szemben, például koronavírusokkal szemben is pozitív eredményeket mutat. A majmokon végzett kísérletek során hatékonyan előzte meg, illetve enyhítette a légzőszervi megbetegedéseket, emellett csökkentette a kezelt szervezetek vírustartalmát és jelentősen enyhítette a tüdő károsodását is. A Remdesivir Japánban már májusban zöld utat kapott, majd az Egyesült Államok is elfogadta, a tíz országban közel ezer beteg bevonásával végzett tesztelés pedig ígéretes eredményeket mutatott, így hamarosan az egész világon bevezethetik. Európai bizottság ezúttal nem is tétlenkedett, és az általános 67 napos jóváhagyási
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
Úgy néz ki 2020 még mindig nem fogyott ki a meglepetésekből, érkezik a Fallout filmsorozat  Úgy néz ki a filmstúdiók szép lassan mégis elkezdik felfedezni maguknak a videojátékok világát. Bár a könyvek alapján készült Witcher széria első évadjára, végül nem úgy gondolunk, mint egy „új Game of Thronesra”, a játékok közönsége bőven elég figyelemmel és szeretettel árasztotta el ahhoz, hogy a filmvilág tudomásul vegye a gamerek millióinak jelenlétét. Na jó, talán a címszereplőt játszó Henry Cavillnek is lehet némi köze a sikerhez, aki amúgy maga is imádja a Witcher játékokat. Természetesen nem csak a filmszakma, de a játékkiadók is kedvelik a látványos bevételeket, így meg is születhetett a két ágazat közötti újabb frigy: hamarosan kezdődnek a Fallout sorozat forgatási munkálatai. Az 1997-ben bemutatkozó szerepjáték a játékvilág igazi klasszikusa, mely nem nélkülözi a filmes gyökereket sem, hiszen a posztapokaliptikus világ megálmodásához számos film nyújtott inspirációt (pl. Mad Max, A fiú és a kutyája). Úgy néz ki, hogy a kör bezárul, ugyanis a Fallout jogait 2004 óta birtokló Bethesda Softworks, - a méltatlan és kínosan igénytelen Fallout 76 után - ezúttal élőszereplős formában is szívesen látná, az atomenergia különös hatásait bemutató univerzumot. A műsor elkészítéséért nem más felel, mint az HBO egyik nagy durranását, a Westworldöt tető alá hozó Jonathan Nolan és Lisa Joy, illetve az általuk irányított Kilter Films produkciós cég. Ők együtt határoz
Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
A tartalomgyártóknak készített ház nem csak ízléses és masszív, de tágas és csendes is egyszerre  Az MSI a derült égből ejtette rá a piacra új Creator 400M névre keresztelt gépházát, mellyel elsősorban azokat a felhasználókat célozzák meg, akik legalább hobbi szinten foglalkoznak tartalomgyártással, esetleg a jövőben munkaállomások építését tervezik. Ez az E-ATX lapokat szívesen fogadó torony rendkívül letisztult megjelenést, minőségi anyaghasználatot, megfelelő szellőztetési lehetőségeket és zajmentes működést kínál a vásárlóknak. Bár ez elsőnek egyszerű marketingfogásnak tűnik, a tervezéshez állítólag Leonardo da Vinci közismert Vitruvius-tanulmányszolgáltatta az ihletet, és ha a megfelelő szögből tekintünk a házra, valóban előtűnnek az aranymetszés arányai. Őszintén szólva hasonlót inkább a Fractal Designe-tól vártunk volna, de ez már legyen az ő bajuk. Az épület 550 x 235 x 503 mm-es méretei alapján sejthetjük, hogy a kihasználható belső tér nem állít majd elénk különösebb akadályokat, és az is valószínű, hogy viszonylag kevés micro-ATX, vagy Mini-ITX lapnak ad majd otthont, de természetesen a lehetőségünk megvan rá. Ehhez mérten akár 180 mm magas processzorhűtőt is választhatunk, videókártyából pedig nem túlzás a 450 mm hosszú szörnyeteg sem. A ház két szárnyra oszlik, így természetesen alulra ültethetjük a legfeljebb 180 mm-es tápegységet, és itt kapott helyet a kettő darab 3.5 hüvelykes meghajtót fogadó tálcás keret is. Ha inkább 2.5 colos méretben gondolkod
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...