fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 28

Az USA korlátozza a nagy fogyasztású PC-k forgalmazását

Több állam is tiltja a sokat fogyasztó gépek eladását, a Dell már vissza is hívta több gépétHat államban nem árulhatnak többet előre összeszerelt  high-end gamer PC-ket.

Az Egyesült Államok régóta ellentmondásos viszonyt ápol a videojátékok világával, hiszen amellett, hogy az ágazat egyre nagyobb adóbevételeket termel az országnak, a politika még mindig hajlamos a szórakoztató szoftverekre mutogatni, ha el akarja terelni a figyelmet – valamely súlyos eset mögött rejlő – valós társadalmi problémákról. Most azonban nem a szoftverekről, hanem az élményt biztosító hardverekről van szó, több amerikai állam ugyanis azokat az összeszerelve értékesített high-end gépeket vonja ki a forgalomból, amik megítélésük szerint túl sokat fogyasztanak.


Itthon sok felhasználó talán nem is sejti, hogy egyes országokban mekkora népszerűségnek örvendenek az előre összeszerelt számítógépek. Természetesen nem azokra a PC-kre gondolunk, amikhez magunk válogatjuk össze az alkatrészeket, az összeállítást és tesztelést pedig a tapasztalt gépszerelőkre bízzuk, hanem azokra, melyeket bizonyos gyártók önálló termékként forgalmaznak. Ilyenek lehetnek a szolid, akár mATX formátumú, irodai felhasználásra szánt gépek, az USA több pontján bevezetett szabályozás azonban az olyan nagy teljesítményű, kifejezetten játékra szánt gépcsodákra vonatkozik, mint például az Alienware kis ufonautás emblémájával ellátott masinák. Az utóbbi kategória az Egyesül Államokban alapból rendkívül keresett terméknek számít, hiszen ott sokan úgy állnak a gépvásárláshoz, ahogy bármelyik másik háztartási eszközhöz, vagyis tudják, hogy mit várnak el tőle, az összeszerelést pedig inkább látják körülményesnek, mint szórakoztató hobbinak, köszönik szépen, ők csak játszani szeretnének. Nos, mindazok, akik az energiatörvényt bevezető hat államban élnek, le kell mondaniuk erről a kényelemről.

Az elso Aurora gép 2011-ben, a legolcsóbb változat 2000€ volt.


Legalábbis Kalifornia, Colorado, Hawaii, Oregon, Vermont és Washington államok lakosai hamarosan nem találkoznak majd erőművekkel az úgynevezett pre-build, vagy branded PC kategóriákban. A Kaliforniai Energiaügyi Bizottság még 2019-ben publikált egy tanulmányt, mely a számítógépes játék energiahatékonyságát vizsgálta, illetve azt, hogy miként lehetne csökkenteni a fogyasztást a teljesítményt látványosan visszafogó kompromisszumok nélkül. A megállapítások azt mutatják, hogy 2016-ban a kaliforniai játékosok 4.1 Terawattóra fogyasztással, és nagyjából 700 millió dollárral járultak hozzá az energiaszámlához. "A konzolok 66%-kal, az asztali számítógépek pedig 31%-kal vitték el a kibocsátás nagy részét" – írják. "Ennek ellenére a konzolok látszólag mentesülnek a törvényjavaslat alól" - jegyezték meg a riporterek. És valóban, a kaliforniai kezdeményezéshez csatlakozó területeken kizárólag az előre összeállított gamer gépeket fogják szabályozni. A rendelet értelmében a 2021. július 1. után gyártott rendszerek maximális energiafelvétele nem lehet több 75 kWh/év-nél, konfigurációnként minimális mozgástérrel.


Fontos kiemelni, hogy a szabályozás az egyenként megvásárolt alkatrészekre, tehát videokártyákra, processzorokra stb. nem terjed ki, ahogy a Plyastation 5, Xbox Series, illetve egyéb játékkonzolokra sem. Tehát ha valakinek a kedve úgy tartja és a pénztárcája is megengedi, akár egy ládára való RTX 3090-et is összeharácsolhat és üzembe helyezhet, ahelyett, hogy még drágábban továbbadná őket. A korlátozás azonban éppen ezért lehet kellemetlen a hat állam játékosainak, mivel a grafikus chipek nem csak méregdrágák, de továbbra is nehezen beszerezhetők, így, ha éppen kapható volt, sokan rendeltek az előre csomagolt gamer PC-k valamelyikéből. A változással például többen is a Dell honlapján szembesültek, amikor az egyik – európai viszonyokhoz mérten – kifejezetten barátságosan árazott ALIENWARE AURORA RYZE EDITION R10 konfigurációt szerették volna megvásárolni. A terméklapon jelenleg is olvasható a vörös betűkkel írt figyelmeztetés, miszerint „az említett államok által elfogadott energiafogyasztási előírások miatt ezekre az országrészekre nem szállítható”.


Mint kiderült, az energiatörvény nem friss, mindössze most ér véget a türelmi időszak, így az érintett államoknak, illetve az ott forgalmazóknak 2021. július 1-től alkalmazkodniuk kell hozzá. A Dell szerint kínálatukban egyelőre csak az Alienware Aurora R10 és R12 konfigurációkról van szó, még akkor is, ha egy RTX 3060 Ti-nál nem szeretnénk bele izmosabb VGA-t. A 2016-ban Kalifornia vezetésével megkezdett átállást elvileg az hívta életre, hogy egyes PC-k négyszer annyit fogyasztanak, mint egy tipikus laptop, azonban az idejük nagy részét üresjáratban töltik a felhasználóra várva, feleslegesen fogyasztva rengeteg energiát. A cél eredetileg az volt, hogy az üresjáratban fogyasztott energia mennyiségét 2021 közepére 50%-kal csökkentsék, ami jelenleg nem tűnik reálisnak, mindenesetre a folyamat beindult, és hamarosan (elvileg decembertől) más berendezésekre is, pl. a nagy képfrissítésű monitorokra, és még az alvó üzemmódban mért fogyasztásukra is kiterjeszthetik.

2021. 07. 28

A böngésző után itt a Brave Talk, a titkosított videotelefon
A böngészőjével már bizonyított cég most előállt saját, titkosított beszélgetést nyújtó szolgáltatásával
Kevés népszerűbb funkció van ma egy digitális szolgáltatás esetén, mint a teljes titkosítás vagy az adatvédelem, melyet számos vállalat megígért, némelyik viszont nem egészen tudott betartani. Ilyen például a Facebook, aki a biztonság kedvéért hagyott magának egy kiskaput, így a titkosított üzeneteket végponttól végpontig tartó titkosítás esetén is megszerezheti és átvizsgálhatja. Most viszont a követésvédelemről is ismert Brave böngésző alkotói döntöttek úgy, hogy ők is belépnek a kommunikációs platformok piacára, és bemutatták a Google ellenfelének szánt követésgátló beszélgetős megoldásukat.
Bár a Brave a Google Chrome árnyékában rétegterméknek számít, de valójában rengetegen elégedettek a Chromium alapokon nyugvó böngészővel, már számos kedvelt kényelmi, illetve biztonsági funkciót már alapból tartalmaz. Az adatgyűjtést és kéretlen reklámokat hatékonyan szűrő Brave lényegében ugyanazt a felhasználói élményt nyújtja, amit a Chrome, csak extrákkal. Egyszerre akadályozza meg az oldalakat az adataink listázásától, szűri ki a képünkbe tolt hirdetéseket és nyitja meg az oldalakat az elvárt sebességgel, még mobil platformon is. A startupként induló projekt mostanra eleget bizonyított a felhasználóknak és elég népszerűvé vált ahhoz, hogy a fejlesztők újabb fejlesztéssel rukkoljanak elő, mely egy hasonló minőséget, sebességet és megbízhatóságot ígérő alkalmazás, konfer
Brutális lett az EVGA X570 DARK tuning alaplapja
Kíméletlen belépő az AMD-sek klubjába, legkevésbé sem a belépő kategóriában
Még a nyáron vált hivatalossá, hogy az exkluzív termékeiről híres EVGA szakít régi hagyományával és szövetségre lép a szépen megerősödött AMD-vel, mely új videokártyák és alaplapok érkezését jelentette. Júliusban meg is kaptuk az első ízelítőt, az Intel 10. és 11. generációs processzoraihoz készített Z590 DARK ugyanis előre vetítette, hogy az első AMD-s projektjük egy hasonszőrű alaplap lesz, mely csak még jobban felfokozta a várakozásokat. Nos, úgy tűnik, hogy az EVGA elkészült az első AMD-s prémium termékével, az X570 DARK pedig néhány apró hiányossága ellenére is egy meggyőző, extrém tuninglap lett.
Az EVGA és az AMD kooperációja nagy visszhangot váltott ki a hardverrajongók és a sajtó körében is, hiszen egy-két régmúltban látott megoldást leszámítva, nem igazán találkozhattunk tőlük mással, mint Intel és Nvidia kompatibilitást nyújtó termékekkel. Aztán június végén egy rövid kedvcsináló formájában jelezték, hogy az első megoldásuk a felső kategóriás DARK sorozat alatt érkezik, és az is biztossá vált, hogy az X570-es lapkészletre építkezik majd, tehát a Z590-hez hasonlóan ez sem a megjelenés előtt álló, új generációs architektúráknak kedvez. A napokban végre le is leplezték az X570 DARK-ot, melyet egy-egy szerencsés külföldi tech-oldal már közelebbről is szemügyre vehetett, a népszerű Tom’s Hardware pedig még néhány tesztkörre is elvitte. Annyi biztos, hogy a Z590 után nem érnek hata
Az i9-12900K lenyomott egy 32 magos Threadrippert
Az AMD processzora már nem fiatal, eredetileg mégis az volt az esélyes
Ma már mind tudjuk, hogy az AMD szépet gurított a Ryzen processzorokkal, hiszen lényegében minden kategóriában erős szereplővé vált, és mostanra már nyers erő tekintetében le is hagyta a rivális ajánlatokat. Az Intel azonban jó ideje készül már egy régen várt nagy fordulatra, a sokadik céges átalakulás első lépése pedig egy kompetens vezérigazgató kinevezése volt, aki ígéretet is tett arra, hogy hamarosan látványos fejlesztésekkel állnak elő. Az egyhelyben ácsorgás végét az új Alder Lake-S széria jelentheti, mely egy előzetes teszteredmény alapján odavágott még egy 32 magos Threadripper processzornak is.
2018 augusztusában jelent meg hivatalosan az AMD Threadripper 2990WX, mely 32 maggal és 64 logikai szállal a közönséget és a tesztelőket egyaránt lenyűgözte. Az energiaéhes szörnyeteg nagyjából 1800 dolláros ajánlott árán, állva hagyta minden ellenfelét, főleg a sok magot és nagy számítási teljesítményt igénylő feladatokban. Az idő persze felette is eljár, és ma, amikor közeleg a Zen 4, de az AMD már a Ryzen 5000-rel is alaposan odalépett az egymagos teljesítménynek, a hároméves Zen+ magok egy szálon nyújtott ereje aligha lehet versenyképes. De ne feledjük, hogy a sok mag adott esetben többet nyújt, mint kevés, de egyenként nagyon izmos mag, éppen ezért a Threadripperek még a mai napig is megállják a helyüket a megfelelő feladatkörben. Úgy tűnik, hogy a generációs fejlődés azonban egyre jobban me
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...