fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 20

Kínát vádolják a globális léptékű hackertámadásokkal

A nyugati világ képviselői, és még sokan mások hivatalosan is megvádolták KínátMindenki Kínára mutogat, a válasz határozott tagadás.

A sajtó egyre többet foglalkozik az online térben végrehajtott támadásokkal, melyek az utóbbi időben többször is letarolták a világ különböző országait, beleértve állami és közigazgatási szerveket, nagyvállalatokat, de még neves biztonsági cégeket is. A hasonló, komolyabb esetekben gyakran valamely orosz, esetleg kínai hackercsoportot vádolják meg, de az is előfordul, hogy a terrorcselekményekhez hasonlóan egy szerveződés önként vállalja a felelősséget. Az viszont viszonylag ritka, hogy több ország közösen mutasson rá egy másikra, globális kiterjedésű támadásokkal és kémkedéssel vádolva meg az államvezetést.

A Microsoft nevével fémjelzett globális támadássorozat globális következményeket szült. (Kép: Shutterstock)


A hétfőn szárnyra kapott hír azonban pont erről tudósít. A nagy port kavart bejelentés szerint az Egyesült Államok, illetve a NATO, továbbá az Európai Unió, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és végül, de nem utolsó sorban Japán hivatalosan is azzal vádolták meg Kínát, hogy az egész világra kiterjedő, sorozatos hackertámadásokat hajtott végre. A Reuters online híroldal kimerítő cikkéből kiderül, hogy az USA mögött felsorakozó országok különböző vehemenciával fogalmazták meg vádjaikat, azonban lényegében mind egyetértenek Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentésével, miszerint „Kína komoly veszélyt jelent a gazdaságra és a nemzetbiztonságra”. Ezzel együtt az amerikai igazságügyi minisztérium négy kínai állampolgárt – egy szerződéses hackert és három biztonsági szakértőt – konkrétan is megnevezett, akiket több tucat olyan támadásért tettek felelőssé, melyek vállalatok, egyetemek és kormányügynökségek ellen irányultak, az Egyesült Államokban és számos másik országban.

Kormányok és telejs iparágak után kémkedtek, szerte a világon. (Kép appleinsider.com)


Az Európai Unió hivatalos nyilatkozata az Európai Unió Tanácsának hivatalos honlapján magyar nyelven is olvasható. „Az EU és tagállamai a mai napon a partnereikkel együtt olyan rossz szándékú kibertevékenységeket tártak fel, amelyek jelentős hatást gyakoroltak a gazdaságunkra, a biztonságunkra, a demokráciánkra és a társadalmunk egészére. Az EU és tagállamai megállapítják, hogy ezeket a rossz szándékú kibertevékenységeket Kína területéről folytatták” – olvashatjuk a sajtóközlemény első sorait. Itt elsősorban a Microsoft Exchange szerverek feltörését emelik ki, melyekkel több tagállam is kiszolgáltatottá vált, majd megnevezik az Advanced Persistent Threat 40 és az Advanced Persistent Threat 31 néven ismert hekkercsoportokat is, melyek az EU álláspontja szerint „kormányzati intézményeket és politikai szervezeteket vettek célba az EU-ban és a tagállamokban, továbbá kulcsfontosságú európai iparágakat céloztak meg”. Az EU megfogalmazásából kiderül, hogy az EU-s kormányzati intézményeket és politikai szervezeteket, továbbá kulcsfontosságú európai iparágakat megcélzó támadások forrásának egyértelműen Kínát tekintik, azonban hadüzenet helyett inkább egy felszólítást fogalmaznak meg, melyben a kínai hatóságokat határozott fellépésre szólítják fel. Utóbbi azért lényeges, mert Kínát nem magával a támadássorozattal vádolják, hanem azzal, hogy fedezik az országból tevékenykedő támadókat.

Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője. (Kép: Greg Baker/AFP - Getty Images)


Az USA azonban ennél jóval határozottabb álláspontot képvisel, mivel a kínai belbiztonsági minisztériumot teszi felelőssé a Microsoft Exchange szerverek feltöréséért, hangsúlyozva a betörések meglepő kiterjedését és súlyosságát. Bár Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke szintén nem Kínát nevezte meg közvetlen tettesként, Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője megjegyezte, hogy az elnök rendkívül komolyan veszi a rosszindulatú kibertevékenységet, majd hozzáfűzte, hogy a kibertámadások esetén nem tesznek különbséget Kína és Oroszország között. Ez azért is beszédes, mert az általános álláspont mostanáig az volt, hogy az orosz kormány maga irányítja a hasonló akciókat, szemben Kínával, aki az elnök szerint fedezi és bátorítja az elkövetőket. Jelenleg a vizsgálataik alapján úgy látják, hogy egy kínai állambiztonsági hivatal fedőcégek segítségével rejti el, hogy az állam fizetett hackereket alkalmaz különböző bűncselekmények végrehajtására. Az USA illetékes ügynökségei több mint 50, jellemzően Kínához köthető technikáról és eljárásról beszélnek, a sorozatos támadások pedig többek között védelemmel, gyógyszergyártással, oktatással és más kulcsfontosságú feladatokkal foglalkozó iparágak felé irányultak. Kiemelték a kormányszerveket is, nem csak az USA-ban, de Németországban, Svájcban, Ausztriában és még több más, az EU-n kívül álló országban.

A külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian a vádakra reagálva úgy fogalmazott, hogy azok „légből kapottak” és politikai célokat szolgálnak. "Kína ezt semmiképpen sem fogja elfogadni" – hangzott el a Pekingben tartott szokásos keddi sajtótájékoztatón. Kína nem folytat kibertámadásokat, és a Washington által közölt technikai részletek "nem képezik a bizonyítékok teljes láncolatát" – mondta.  A washingtoni kínai nagykövetség szóvivője, Liu Pengyu "felelőtlenségnek" nevezte a Kínával szembeni vádakat.

2021. 07. 20

A Xiaomi lett Európa elsőszámú mobilgyártója
A vállalat egyre sikeresebb, és világviszonylatban is nagyot lépett előre
A Xiaomi 11 évvel ezelőtti indulása óta elképesztő menetelést hajtott végre, és míg a mobilpiacot többször is megreformáló LG végleg feladta a próbálkozást, a fiatal kínai cég folyamatosan lépkedett feljebb a ranglétrán és eközben számos új brandet is életre hívott. Sikerüket alapvetően a jó minőségükhöz képest kedvező áron kínált termékeikkel alapozták meg, és ugyan számos egyéb elektronikai eszközt kínálnak, legnagyobb kincsüknek továbbra is az okostelefon-részleg számít, mely a közelmúltban lehagyta európai riválisait, és az első helyre ugrott.
A Xiaomi az elmúlt években mindent megtett, hogy nevét egy lapon említsék az olyan veterán iparvállalatokkal, mint például a Samsung, tavaly például ők mutathatták be az első átlátszó paneles okostévét, mely kereskedelmi forgalomban is elérhető lett. Bár egy rövid ideig felmerült a lehetőség, hogy az Egyesült Államok őket is a Huawei sorsára juttatja, de miután sikerrel perelték ki magukat a befektetői tiltólistáról, semmi sem gátolta meg őket, hogy tovább folytassák a látványos növekedésüket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Strategy Analytics piackutató intézet aktuális jelentése, mely szerint a kínai tech-cég több ponton is rálicitált legnagyobb ellenfeleire. Mint kiderült, 2021 második negyedévében nem kisebb nevet hagyott maga mögött, mint a 45 éve kiemelt szerepet betöltő Apple-t, a világ második számú okostelefon-gyártójaként.
Nem tit
Beteltek a szerverek a Windows 365 első próbanapján
Akkora volt az érdeklődés, hogy azonnal fel is függesztették az ingyenes próbát
Júliusban a Microsoft újabb bejelentéssel tolta meg a Windows 11 hírét, ugyanis leleplezte a felhő alapú szolgáltatását is, mely elsősorban céges ügyfeleknek kínál hasznos lehetőséget. Az elmúlt hetekben egyre több információ derült ki, például nyilvánosságra hozták az ügyfelekre váró költségeket, és az is kiderült, hogy a Microsoft szerverei nem igazán voltak felkészülve egy újabb, ingyenes próbaidőszakra.
A Windows 11 kiszivárgása után a Microsoft gyorsan megnyitotta a hivatalos tesztidőszakot és a teljesen ingyenes letöltést, így még azok is részt vehetnek a soron következő rendszer készre pofozásában, akik nagy valószínűséggel, az elavultnak minősített számítógépükön nem is tudják majd használni. Míg a közönség a kissé szigorú rendszerkövetelmények indokain és jogosságán vitatkozik, a Microsoft bejelentett egy olyan szolgáltatást, mely lényegében pontosan az ellenkezőjét várja el a felhasználóktól, mint az önálló, megvásárolható asztali rendszer. A Windows 365 ugyanis egy felhő alapú szolgáltatást nyújt, mellyel virtuális Windows asztalunk akár egy mobiltelefon böngészőjével is bármikor elérhető lehet. A trükk azonban az, hogy ez elsősorban egy céges felhasználóknak kitalált üzleti modell, mely előfizetéses csomagok mögé rejti a távoli szerverekről közvetített operációs rendszert, várhatóan nem olyan árazással, ami a többség számára feltétlenül vonzó ajánlat lehet.
Ez persze nem
Kevesebb műanyag a Vodafone-nál? Jön az eSIM
A Vodafone átalakítja háttérrendszerét, mely magával hozza a digitális SIM lehetőségét is
A fénysebességgel zajló digitalizáció korszakát éljük, ezért talán meglepő lehet, hogy a telefonos előfizetések többségéhez még a mai napig szükségünk van a jó öreg műanyag SIM-kártyára. Az átalakulás azonban itthon is zajlik, és ahogy szaporodnak a modern készülékek, úgy szép lassan a szolgáltatók is elhagynák a fizikai formátumot, most például a Vodafone készül szintet lépni.
Legalábbis ez derül ki a Vodafone nem rég bevezetett ÁSZF módosításából, mely szerint a Vodafone is beáll abba a sorba, melyet itthon a Telekom kezdett meg. A magenta színt kisajátító szolgáltató mintegy három éve vette fel kínálatába azt az okosórát, mely egy beépített chip segítségével helyettesítette a hagyományos SIM-kártyát, és akkor már biztosították hozzá a szükséges szolgáltatást is. Az eSIM igénylésekor fizikai kártya helyett egy egyedi felhasználói profilt kapunk, mely az adott készülékhez rendeli előfizetésünket. A Vodafone-nál még nem egészen zajlottak le az ügyfélkezelést, illetve ügyintézést bonyolító átalakítások, július 30-án azonban egy érdekes tétellel bővültek a szolgáltató Általános Szerződési Feltételei, sőt, időközben a myVodafone oldalán, az előfizetéssel bejelentkező ügyfelek szintén megtalálják a váltás lehetőségét – hívja fel rá a figyelmünket a szifon.com.
A váltás egyelőre online nem intézhető, vagy személyesen kell próbálkoznunk, vagy jobb esetben a telefonos ügyfé
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...