fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 26

Mérföldkő? Az Intel már többet gyárt 10nm-en mint 14-en

A gyártó végre elbüszkélkedhet első igazi eredményével a vezetőváltás ótaA 10nm végre átvette az uralmat az Intel gyártósorain.

Hihetetlen, de igaz, megcsinálták! Majdnem hét év egy 2015-ben bevezetett gyártástechnológia bűvöletében, melyet a szép emlékű Skylake hozott el a széles közönség számára, hogy aztán éveken át visszatérjen új néven és minimális változtatásokkal. A csiszolgatás sok éven át elég volt, hiszen a teljesítmény hosszú ideig meggyőzte a vásárlókat, azonban egyszer csak előkerült az AMD és jelezte, hogy most már ideje lesz előre lépni. Az Intelnek tehát bele telt egy kis időbe, míg végre kellő motivációt talált ahhoz, hogy elkezdje összekapni magát, az AMD mellett pedig már ott az új vezérigazgató is, aki érthető módon büszke arra, hogy a 10nm-es eljárásuk végre átvette az uralmat a gyártósorokon.

Akárhogy is, az új CEO-val tényleg szerzett némi lendületet az Intel, végre van jövőképük. (Kép: VMware)


A fejlődésről szóló hírt az Intel először egy befektetői értekezleten közölte, mely szerint a vállalat már több 10 nanométeres szilíciumostyát (wafer) gyárt, mint 14 nanométerest. Nagyjából négy évbe telt, hogy az első 10nm-es szállítmányok elindítása után elkönyvelhessék ezt az eredményt, hiszen akkoriban az asztali processzoraikat képtelenek lettek volna 10nm-en produkálni, főleg kereskedelmi szempontból értékelhető mennyiségben. A legtöbb, ami akkor elérhető volt, az néhány kisebb teljesítményű mobilprocesszor, ám az Ice Lake hiába készült el, a 11. generációs asztali Rocket Lake vonal ismét visszagravitált a 14nm-es eljáráshoz. A váltás persze több szempontból is az Intel érdekében állt, hiszen nem csak a konkurencia száguld el mellettük egyre modernebb és hatékonyabb ajánlatokkal, de a lemaradással a saját dolgukat is nehezítik, hiszen a korosabb gyártástechnológiák megtartása a gyártást is egyre költségesebbé teheti. Hogy ez mennyire így van, azt maga Pat Gelsinger, a vezérigazgató erősítette meg, aki szerint az átállással hatalmasat is spórolnak. "A 10 nanométeres volumenek növekedésével a gazdaságosság is javul: a 10 nanométeres ostyák költsége 45 százalékkal alacsonyabb az előző évhez képest, és ez még tovább fog nőni" – olvashatjuk a vezető szavait.

Izzasztó volt, de végre széles körben bevethető a 10nm-es eljárás.


A Bob Swant váltó Gelsinger az IDM (Integrated Device Manufacturing) 2.0 stratégia alapjainak lefektetésével és kivitelezésével igyekszik megreformálni a céget, amihez három fő alkotóelemet határoztak meg. Fontos a chipgyártó üzemek belső hálózatának bővítése, illetve az, hogy szükség esetén igénybe tudják venni a harmadik félhez tartozó gyárakat, de kiemelt helyen áll a sokat emlegetett Intel Foundry Services létrehozása is, melyekkel ügyfeleiket az egész világon kiszolgálhatnák. Gelsinger vezetése alatt amúgy egészen jól is teljesítenek. A 2021 második negyedévében elért 19.6 milliárd dolláros bevétel bár nem hozott előrelépést az előző év azonos időszakához képest, a tervezetthez mérve viszont előrelépést jelent, ezzel egy stabil 5.1 milliárdos tiszta nyereséget tudhatnak magukénak. "A második negyedévi eredményeink azt mutatják, hogy lendületben vagyunk, a végrehajtásunk javul, és az ügyfelek továbbra is minket választanak vezető termékeinkért" - tette hozzá.

A notebook és Xeon CPU-k után közeleg az asztali bevetés.


Arról is szó esett, hogy összességében rendkívül jól teljesítenek és a szűnni nem akaró globális chiphiányt is elég jól viselik, még évekbe telhet, míg az iparággal együtt felzárkóznak és képesek lesznek teljesíteni a rájuk zúduló megrendeléseket. „Míg arra számítok, hogy a hiányok a második félévben elérik a mélypontot, még 1-2 évet vehet igénybe, mielőtt az iparág teljesen felzárkózik a kereslethez. Az IDM 2.0, amely egyesíti belső gyártási kapacitásunkat a harmadik féltől származó öntödék igénybevételével, a legjobb helyzetben van ahhoz, hogy átvészeljük ezeket a kihívásokat, és ökoszisztéma-partnereinkkel együttműködve rugalmasabb ellátási láncot építsünk ki" - mondta Gelsinger. A jó hír az, hogy az Intel és a TSMC is dollármilliárdokat fektet be a gyárbővítésekbe. Azonban, ahogyan azt már többször is elmondták, néhány évbe is beletelhet, mire a globális chiphiány valóban megszűnik. Gelsinger természetesen rendkívül pozitívan látja a jövőt, az iparág általános növekedéséről és saját szerepükről beszél, a félvezetőipar aktuális korszakát pedig az ágazat valaha volt legizgalmasabb időszakának nevezte. „A mindenre kiterjedő digitalizáció tovább gyorsul, ami hatalmas növekedési lehetőséget teremt számunkra és ügyfeleink számára az alapvető és a feltörekvő üzleti területeken”. Ez tehát kevés konkrét példa és sok szépen hangzó szöveg, amit legalább annyira szánnak saját befektetőiknek, mint az ügyfeleiknek.

Reméljük, hogy a gyártástechnológiai versenyben sikerül felzárkózniuk a konkurencia mellé, ahogy azt is, hogy hosszú távon is sikerül megtartani pozíciójukat, sőt, akár újból előre törni, hogy a fogyasztás és teljesítmény aránya ne okozzon többé problémát. A 10nm-es eljárással legközelebb a 12. generációs, Alder Lake Intel processzorokban találkozhatunk, melyeket még erre az évre várunk.

 

2021. 07. 26

A böngésző után itt a Brave Talk, a titkosított videotelefon
A böngészőjével már bizonyított cég most előállt saját, titkosított beszélgetést nyújtó szolgáltatásával
Kevés népszerűbb funkció van ma egy digitális szolgáltatás esetén, mint a teljes titkosítás vagy az adatvédelem, melyet számos vállalat megígért, némelyik viszont nem egészen tudott betartani. Ilyen például a Facebook, aki a biztonság kedvéért hagyott magának egy kiskaput, így a titkosított üzeneteket végponttól végpontig tartó titkosítás esetén is megszerezheti és átvizsgálhatja. Most viszont a követésvédelemről is ismert Brave böngésző alkotói döntöttek úgy, hogy ők is belépnek a kommunikációs platformok piacára, és bemutatták a Google ellenfelének szánt követésgátló beszélgetős megoldásukat.
Bár a Brave a Google Chrome árnyékában rétegterméknek számít, de valójában rengetegen elégedettek a Chromium alapokon nyugvó böngészővel, már számos kedvelt kényelmi, illetve biztonsági funkciót már alapból tartalmaz. Az adatgyűjtést és kéretlen reklámokat hatékonyan szűrő Brave lényegében ugyanazt a felhasználói élményt nyújtja, amit a Chrome, csak extrákkal. Egyszerre akadályozza meg az oldalakat az adataink listázásától, szűri ki a képünkbe tolt hirdetéseket és nyitja meg az oldalakat az elvárt sebességgel, még mobil platformon is. A startupként induló projekt mostanra eleget bizonyított a felhasználóknak és elég népszerűvé vált ahhoz, hogy a fejlesztők újabb fejlesztéssel rukkoljanak elő, mely egy hasonló minőséget, sebességet és megbízhatóságot ígérő alkalmazás, konfer
Brutális lett az EVGA X570 DARK tuning alaplapja
Kíméletlen belépő az AMD-sek klubjába, legkevésbé sem a belépő kategóriában
Még a nyáron vált hivatalossá, hogy az exkluzív termékeiről híres EVGA szakít régi hagyományával és szövetségre lép a szépen megerősödött AMD-vel, mely új videokártyák és alaplapok érkezését jelentette. Júliusban meg is kaptuk az első ízelítőt, az Intel 10. és 11. generációs processzoraihoz készített Z590 DARK ugyanis előre vetítette, hogy az első AMD-s projektjük egy hasonszőrű alaplap lesz, mely csak még jobban felfokozta a várakozásokat. Nos, úgy tűnik, hogy az EVGA elkészült az első AMD-s prémium termékével, az X570 DARK pedig néhány apró hiányossága ellenére is egy meggyőző, extrém tuninglap lett.
Az EVGA és az AMD kooperációja nagy visszhangot váltott ki a hardverrajongók és a sajtó körében is, hiszen egy-két régmúltban látott megoldást leszámítva, nem igazán találkozhattunk tőlük mással, mint Intel és Nvidia kompatibilitást nyújtó termékekkel. Aztán június végén egy rövid kedvcsináló formájában jelezték, hogy az első megoldásuk a felső kategóriás DARK sorozat alatt érkezik, és az is biztossá vált, hogy az X570-es lapkészletre építkezik majd, tehát a Z590-hez hasonlóan ez sem a megjelenés előtt álló, új generációs architektúráknak kedvez. A napokban végre le is leplezték az X570 DARK-ot, melyet egy-egy szerencsés külföldi tech-oldal már közelebbről is szemügyre vehetett, a népszerű Tom’s Hardware pedig még néhány tesztkörre is elvitte. Annyi biztos, hogy a Z590 után nem érnek hata
Az i9-12900K lenyomott egy 32 magos Threadrippert
Az AMD processzora már nem fiatal, eredetileg mégis az volt az esélyes
Ma már mind tudjuk, hogy az AMD szépet gurított a Ryzen processzorokkal, hiszen lényegében minden kategóriában erős szereplővé vált, és mostanra már nyers erő tekintetében le is hagyta a rivális ajánlatokat. Az Intel azonban jó ideje készül már egy régen várt nagy fordulatra, a sokadik céges átalakulás első lépése pedig egy kompetens vezérigazgató kinevezése volt, aki ígéretet is tett arra, hogy hamarosan látványos fejlesztésekkel állnak elő. Az egyhelyben ácsorgás végét az új Alder Lake-S széria jelentheti, mely egy előzetes teszteredmény alapján odavágott még egy 32 magos Threadripper processzornak is.
2018 augusztusában jelent meg hivatalosan az AMD Threadripper 2990WX, mely 32 maggal és 64 logikai szállal a közönséget és a tesztelőket egyaránt lenyűgözte. Az energiaéhes szörnyeteg nagyjából 1800 dolláros ajánlott árán, állva hagyta minden ellenfelét, főleg a sok magot és nagy számítási teljesítményt igénylő feladatokban. Az idő persze felette is eljár, és ma, amikor közeleg a Zen 4, de az AMD már a Ryzen 5000-rel is alaposan odalépett az egymagos teljesítménynek, a hároméves Zen+ magok egy szálon nyújtott ereje aligha lehet versenyképes. De ne feledjük, hogy a sok mag adott esetben többet nyújt, mint kevés, de egyenként nagyon izmos mag, éppen ezért a Threadripperek még a mai napig is megállják a helyüket a megfelelő feladatkörben. Úgy tűnik, hogy a generációs fejlődés azonban egyre jobban me
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...