KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 10. 06

Az Intel szerint hamarosan visszaelőzik az AMD-t

Az új cégvezér magabiztosan nyilatkozott az Intel közeli jövőjérőlAz Intel fényesnek látja már a közeljövőt is.

Úgy tűnik, hogy az Intel vezetősége abbahagyta a sóhajtozást és egy nagy közös levegővételt követően valóban belevágtak, hogy új pályára állítsak a vállalatukat. Legalábbis az igazgatóváltás óta erről szól a cég kommunikációja, Pet Gelsinger pedig minden alkalommal egyre magabiztosabbnak tűnik, azt ígérve a vásárlóknak és leginkább a részvényeseknek, hogy újabb aranykor következik. Bár az Intel sokat lazsált az elmúlt években, ismerve az új vezető sűrű – és 30 éven át Inteles – előéletét, érdemes odafigyelni a szavaira. Ez alól nem kivétel a legutóbb megejtett interjú sem, mely alapján nem csak ott loholnak az AMD nyakában, de hamarosan le is hagyják őket.

Lendeületben az Intel, szerintük hamar visszaszerzik a vezetést minden versenyszámban.


Pet Gelsinger még Steve Jobshoz is hasonlította magát abban a CRN magazinnak adott terjedelmes interjúban, ahol a lelkes vezérigazgató az Intel helyzetéről beszélt. No persze inkább egyfajta párhuzamról van szó, hiszen ahogy ő 2009-ben, akkor még technológiai igazgatóként elhagyta az Intelt, hogy 11 év után visszatérjen, úgy távozott Steve Jobs az Apple-től szintén 11 évre, hogy visszatérésével ott is új korszak induljon. "Steve Jobs 11 éves szabadságot vett ki az Apple-től. Nekem is volt egy 11 éves szabadságom. És ezalatt rengeteg dolgot tanultam" – mondta a CRN-nek adott exkluzív interjúban. A lelkesedés tehát nemhogy alábbhagyott volna az igazgatóváltás év eleji bejelentés óta, de ha lehetséges, akkor csak még erősebb lett. Állításuk szerint rohamléptekkel haladnak előre, ez a tempó pedig nem mást szolgál, minthogy minden egyes termékkategóriában, melyben versenyeznek, megszerezzék a megkérdőjelezhetetlen vezető szerepet.

Core i9-12900K processzorok sorakoznak egy kínai eladónál, bőven a hivatalos értékesítés megkezdése előtt.


A folytatásban még ennél is tovább haladt, ugyanis kijelentette, hogy hamarosan véget ér az a korszak, melyet az AMD dominanciája határozott meg, és ebbe már beleszámítanak az ősszel megjelenő új Alder Lake kliens CPU-k és a jövőre érkező Sapphire Rapids szerver processzorok is. "Az AMD az elmúlt néhány évben remek munkát végzett. Nem fogjuk elvitatni tőlük a jól végzett munkájukat, de az Alder Lake és a Sapphire Rapids révén ennek vége" – mondta lényegében a szerénység minden nyoma nélkül. Ugyanakkor azt sem tagadta, hogy az x86-os processzorok terén 80% alá zuhant részesedésük az elmúlt évek elégtelen munkájának köszönhető, mellyel számos ügyfelüket üldözték a megerősödő AMD karjai közé. A cégvezető alaposan körbejárta az említett lemaradások okait is, így többek között arról is beszélt, hogyan vált az Intel innovatív chiptervezőből olyan vállalattá, mely jóformán szoftveres fejlesztések terén erősebb lett, mint a hardverek oldalán. 11 éves távolléte alatt megértette, hogy miközben ő sokáig a szoftverben látta a jövőt, az Intel elvesztette a talajt, de már látja, hogyan kell megteremteni az egyensúlyt, mely az üzletfeleik számára a lehető legjobb élményt nyújtja, tehát erős hardvert, optimalizált szoftveres támogatással. Itt tettek némi kitérőt az Nvidia által uralt grafikus technológia piacára. Szerinte az Intel megoldásaival, vagyis a fejlesztők, illetve szakemberek munkáját hatékonyan támogató szoftveres ajánlataikkal ebben a kategóriában is hódítani fognak, szerepük itt is meghatározó lesz.

Így fest majd a 12. generáció csomagolása. (Forrás: videocardz.com)


Gelsinger szerint a heterogén architektúrák időszerű és aktuális választ jelentenek a piac aktuális kihívásaira, a 12. generációs asztali és mobil Intel Core CPU-k pedig állítólag olyan hatékonyságról tesznek majd tanúbizonyságot, melyekből egyértelmű lesz, hogy ismét az AMD elé kerültek. Szóba került persze a többi versenytárs is, például az Apple, mely az ideje látványosan hanyagolja az Intel processzorait. Egykori hithű partnerük mostanság az ARM technológiájával meghajtott saját fejlesztésű chipekre támaszkodik, de Gelsingert láthatóan ez sem kavarja fel különöseben, sőt, szerinte jól alakul a verseny, az ökoszisztéma pedig képes lesz felvenni a versenyt velük szemben is. Hangsúlyozta tovább az úgynevezett csatornapartnerek szerepét, akik az ő technológiájukra és fejlesztéseikre alapozzák a piacra bocsájtott termékeiket. "Akár közvetlenül, akár közvetve, de nagyon fontos, hogy hogyan dolgozunk együtt, miként társulunk és támogatjuk a partnereinket, mert alapvetően így juttatjuk el technológiáinkat a piacra" – mondta.

Lassabban, de visszahódítják az értékes szerverpiacot is.


Bár a jóval jövedelmezőbb piacot jelentő szerverek terén valamivel lassabbnak látja a hatalomátvételt, úgy látja, hogy ha két-három évvel előre tekintünk, minden területen vezető termékekkel fognak jelentkezni. "Az AMD vezetésének vége. Mi most újra nagyon határozottan látjuk, hogy mi szükséges ahhoz, hogy minden dimenzióban vezető szerepet töltsünk be: vezető termék, chipfelépítés, folyamatfeldolgozás, szoftver, továbbá megkérdőjelezhetetlen vezető szerep az olyan kritikus új munkaterhelésekben, mint az AI, a grafika, a média, az energiateljesítmény, tehát ismét egy működőképes ökoszisztéma. Az agresszív intézkedésekkel és programokkal mindezt véghez visszük a következő néhány évben”. A Xeon Scalable 4. generációja viszont valóban csak 2022 második negyedévében érhet partot, mely a jelek szerint egyelőre egy állóháborúra lesz elég, de a számukra kedvező fordulatot itt is biztosra veszik. Na nem mintha az AMD mostanában lazsálna, és erősen kérdéses, hogy az EPYC termékcsaládjuk lenyomásához elegendő lesz a Sapphire Rapids. Meglátjuk, az idő állítólag nekik dolgozik, ugyanakkor az ARM-ről sem érdemes megfeledkezni, mely szintén feljövőben van.

Minden fontos területen készülnek új fejelsztésekkel, biztosnak érzik a vezető szerep gyors visszaszerzését.


Az Intel tehát rég volt ilyen magabiztos fejlesztéseik erejét illetően, ugyanakkor kissé olyan érzésünk lehet, mintha a korábbi cipőnézős hangulatot erőből igyekeznének erre a hurráoptimizmusra váltani, miközben még nem tartanak ott a munkával, ahogyan azt az előrejelzésükben lefestik. Mindenesetre az jól látható, hogy az új CEO nagy lendülettel hajtja előre a vállalatot, ezért nagyon reméljük, hogy tényleg nem a levegőbe beszél, mivel ezt az éles és intenzív versenyt már hosszú évek óta vártuk. A 12. generációs Core processzorok leleplezésére amúgy az október 27-28-ig tartó Intel Innovation eseményen számíthatunk, a forgalmazás pedig legkorábban november második felében kezdődhet meg, de rosszabb esetben is számíthatunk a decemberi indulásra.

2021. 10. 06

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Pfeiffer Oszkár
Esetleg még működhetne is a dolog. De ezzel az évente 2x platformváltással, nagyon sok vásárló kedvét elveszik.....
2021-10-06 18:42:54
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...