fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 06. 25

EU - kiadhatóvá váltak a torrentezők adatai

Olyan precedens született, mely ismét megváltoztathatja az internetezési szokásokatAz új ítélet miatt szigorodhat a torrentezés megítélése. (Eredeti kép: chriskranky.com)

Bár a jogi és közösségi megítélése országonként más és más, a torrent, avagy a peer to peer alapokon nyugvó fájlmegosztás meghatározó szerepet töltött be az internethasználat alakulásában. A jogdíj köteles, illetve másolásvédett digitális tartalmak cseréje a mai napig nagy népszerűségnek örvend, a legnagyobb torrentoldalak pedig akár milliós nagyságrendű érdeklődő számára látnak el központi szerepet az illegális fájlmegosztásban érdekelt felhasználók összekapcsolásában. Az erősen vitatott, de kétségtelenül népszerű megoldás már régóta foglalkoztatja a hatóságokat, és most úgy néz ki, hogy egy bírósági döntés miatt új eszköz került a hatóságok kezébe.


A kérdésben fontos szerepet játszó ítéletet az európai legfelsőbb bíróság hozta meg, egy kissé összetett ügyben, melyben egy vállalat jogsértést kiáltva személyes adatokat kért egy internetszolgáltatótól. A kezdeményező fél a Ciprusi Köztársaságból működő Mircom International Content Management Consulting, a másik pedig a belga Telenet nevű internetszolgáltató. A Mircom még 2019 júniusában indította az ügyet, miután nem sikerült kicsikarniuk a Telenetből olyan IP címekhez tartozó ügyfelek adatait, akik tudomásuk szerint az ő tulajdonukban álló pornófilmek illegális megosztásában vettek részt. Bár a jogi követelés alapvetően érthetőnek tűnik, a Telenet természetesen megtagadta az érzékeny előfizetői adatok kiszolgáltatását. Ahogy azt a The Register cikke is írja, a belgiumi cégbíróság – az Ondernemingsrechtbank Antwerpen – ezzel egyfajta patthelyzetbe került, hiszen az egyik oldalról a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok érvényesítése, a másik oldalon pedig az említett jogokat megsértő személyek adatvédelmi jogai álltak.

A torrentezők szerver és letöltők egyszerre.


A cégbíróság úgy vélte, hogy ezt a felelősséget biztosabb kézbe helyezi, és az ügyet átadta az EUB-nak, avagy az Európai Unió legfelsőbb igazságszolgáltatási szervének, melynek székhelye Luxemburgban van. A cégbíróság nem volt meggyőződve a Mircom kérelmének megalapozottságáról, így három fő területen kérte a helyzet tisztázását. Az egyik aggály a "peer-to-peer hálózatok decentralizált jellege" kapcsán merült fel, mivel az ügyfeleket azzal vádolták, hogy BitTorrent fájlcserélő hálózaton osztották meg a kérdéses tartalmakat. A kérdés az volt, hogy a töredékfájlok cserélgetése jogilag szerzői anyag közvetítésének számít-e, tehát van-e ügy egyáltalán? A második kérdés a Mircommal kapcsolatban merült fel, mivel a Mircom valójában nem hasznosítja a filmgyártók által megszerzett jogokat, és inkább közvetítőként jár el a jogtulajdonosok és az állítólagos kalózok elleni jogi lépések között, így lényegében csak kártérítést követel a feltételezett jogsértőktől. Emiatt az sem volt egyértelmű, hogy élhetnek-e az uniós jog által biztosított szerzői jogi védelemmel, sőt, Maciej Szpunar főtanácsnok kifejezetten erősen fogalmazott: "Az ilyen magatartás szinte pontosan megfelel a jogirodalomban a szerzői jogi troll meghatározásának". A harmadik, és egyben elég fontos kérdés arra vonatkozott, hogy egyáltalán hogyan gyűjtötték be a vádat megalapozó IP-címeket.

A büszke torrentezők jobb, ha mostantól odafigyelnek majd (Kép: goodfon.com)


A legfelsőbb bíróság végül úgy ítélte meg, hogy a követelések jogosak, az eljárások pedig lefolytathatók, ha a helyi bíróság úgy ítéli meg, hogy ezek indokoltak, arányosak és nem történik visszaélés. Először is a fájltöredékek feltöltése is jogsértés, mert egyenként ugyan nem jók semmire, de a felhasználók ténylegesen hozzájárulnak a védett tartalom megosztáshoz, és ezzel a jogsértéshez, hiszen megfelelő tájékozottság birtokában csinálják. A második kérdésben, amely a Mircomhoz hasonló olyan szervezetre vonatkozik, amely nem használja ki a jogait azon kívül, hogy kártérítést követel az állítólagos jogsértőktől, a Bíróság megállapította, hogy ennek az uniós jog szerint nincs alapvető akadálya, feltéve, hogy bizonyos feltételek teljesülnek. Itt felbukkan a „visszaélésszerű” kifejezés, de a lényeg az, hogy az adott tagállam bíróságának kell meghatároznia, hogy a visszaélés megtörtént-e, vagyis azt, hogy a követelés alapja jogos-e és szükség van-e bírósági eljárás lefolytatására. A Mircom birtokában lévő IP-címeket a németországi székhelyű Media Protector GmbH által üzemeltetett FileWatchBT szoftver rögzítette. A Telenet kérdéseket vetett fel az IP-címek gyűjtésének jogszerűségével kapcsolatban, de a Bíróság nem talált alapvető problémákat. A szerzői jogi irányelvre hivatkozva az EUB megállapította, hogy abban semmi sem tiltja elvben, hogy "a szellemi tulajdonjogok jogosultja, illetve a nevében eljáró harmadik személy szisztematikusan rögzítse a peer-to-peer hálózatok azon felhasználóinak IP-címeit, akiknek internetkapcsolatát állítólag jogsértő tevékenységre használták". A Mircom ügy most visszakerül a cégbírósághoz, ahol az ügyvédek EUB döntését próbálják majd a saját hasznukra fordítani.

Mobilról sincs fizikai akadálya a kalózkodásnak. (Kép: pcmag.com)


A lényeg, hogy ha jogtulajdonosok a kártérítést nem tudják peren kívül megszerezni, akkor lehetőségeik szerint perelni fognak. Ez persze nem jelenti azt, hogy holnaptól minden torrentező idézéseket kap majd kézhez, mindenesetre a cégek alaposabban elkezdik majd kihasználni a jogi lehetőségeiket, így nem kizárt, hogy korábban begyűjtött adatok alapján elővehetnek majd embereket, jelenleg pedig a VPN lehet az egyetlen gyors megoldás IP-címek elrejtésére.

2021. 06. 25

Elvérzett az Nvidia VGA-ak bányászat elleni védelme?
A közösség állítólag megtalálta a megoldást, hogy újra teljes erővel bányászhassanak
Fény volt az alagút végén, amikor az Nvidia bejelentette, hogy olyan módosításokat végez új kártyáin, melyek által az új RTX-ek kevésbé lesznek vonzók a kriptovalutákat bányászó vásárlók számára. Kezdetben szoftveres korlátokkal próbálkoztak, ám a meghajtóprogramról még a laikusok is sejtették, hogy nem nyújt majd teljes védelmet, végül az Nvidia maga adott ki egy friss verziót, ami nélkülözte a zárat, így nem is volt szükség tört verzióra. A következő lépésükkel már jóval nagyobbat vállaltak, ugyanis azt ígérték, hogy a jövőben kiadásra kerülő kártyáikat már hardveres korlátokkal látják el, így a gyártósorokról jó eséllyel a valódi játékosokhoz juthatnak. Nos, úgy tűnik, hogy ez sem tartott sokáig.
Az Nvidia még az év első felében beszélt arról, hogy a felhasználói piacon is több kategóriára osztja a videokártyáit, ezáltal már nem csak a Quadro különbözik majd el lényegesen a hagyományos, játékra szánt modellektől. Amellett, hogy az új RTX 3000 szérián hardveresen korlátozzák az Ethereum bányászatakor releváns hash rate-et, megjelennek a CMP chipre épülő, videokimenettel nem rendelkező modellek is. Utóbbi kártyák játékra nem, bányászatra viszont kiválóan alkalmasak, így elméletben mindenkinek lenne sajátja, a másik elől pedig nem érné meg elhalászni az első terméket, amihez csak hozzáférünk. A sajtó ekkor, sőt azóta is a kártyák árának csökkenésére várt, ám az az igazság, hogy ott,
Dust 2 néven érkezik a Cougar új mini-ITX háza
Bár a játékot nem igazán juttatja eszünkbe, azért nem fest rosszul a Cougar új kompakt háza
Rengeteg gépházat találunk a piacon gyártó, formátum és ár szerint is, ám az esetek többségében azért ismerős formákkal és külső jegyekkel találkozhatunk, mivel ahogyan a kereskedelem minden területén, úgy a hardverek és gépházak esetében is meghatározó szerepet játszanak az éppen uralkodó trendek. Éppen ezért lehet kellemes meglepetés a Cougar újdonsága, mely a népszerű Counter-Strike legkommerszebb és egyben legikonikusabb pályája után a Dust 2 keresztséget kapta.
Magam sem kevés időt töltöttem el azon a bizonyos pályán, ám akárhogy is néztem, nem igazán akad olyan részlet a házikón, amivel sikerült volna az azonosítás. Először azt hittem, hogy talán a Desert Sand, avagy sivatagi homok fantázianévvel ellátott arany hatású festés lesz az, ám azon kívül Iron Gray és Space Silver, tehát szürke és ezüst színekben is elérhetővé teszik, így feladtam és inkább a házra koncentráltam. Márpedig van mire koncentrálni, hiszen az ipari, indusztriális, vagy akár katonai hangulat már első ránézésre is árad belőle. Amellett, hogy úgy tűnik, itt mindent a fém ural, ezt az összhatást az oldallapok rögzítéséért felelős kapcsok, a ráccsá összeálló szellőzőpontok és persze a két masszívnak tűnő fogantyú kelthetik bennünk, elragadva a figyelmünket, vagy fintort csalva az arcunkra. Akárhogy is, a Cougar állítása szerint a Dust 2 az igaz LAN Party masinákhoz készült, olyan játékosoknak, akik a n
TV vagy monitor? 4K gamer kijelzők a Gigabyte-tól
A Gigabyte ezúttal nem szórakozott, a méretes 4K kijelzőket hozott, végre magas képfrissítéssel
Néhány éve még bizalmatlanul tekintgettünk a Gigabyte új brandjére, mely az Asus ROG-hoz hasonlóan a gyártó játékosoknak szánt, vagy ha úgy tetszik, gamer termékekeit gyűjtötte egy kalapba. Az egyedi dizájn és a megszaporodott RGB LED-eken azonban hamar túljutottak, ugyanis az alaplapokról és videokártyákról ismert cég előállt első Aourus kijelzőjével, mely 144Hz-es képfrissítését IPS panelen kínálta. Az évek múltak, a Gigabyte pedig alaposan felszívta magát, legutóbb például egészen magasra tette a lécet egy adag 100+ Hz-es, sík képernyős 4K monitorral, az egyiknek ráadásul aligha juthat hely egy átlagos íróasztalon.
Kezdjük a sort a képátlók szerinti emelkedő sorrendben, és mivel két 4K felbontású kijelzőről van szó, nagy a valószínűsége, hogy a kisebb, 32 hüvelykes Gigabyte AORUS FI32U modell lesz a vonzóbb ajánlat. Ez érthető is, hiszen sokan szívesen használnának ilyen terebélyes kijelzőt, ám ebben a kategóriában jóval gyakrabban találkozunk 1440p-s felbontással, ami egyes felhasználók szerint 27 col fölött már nem ideális az alacsony képpontsűrűség miatt. A 4K-s lépcsőfok azonban még ritka, legalábbis, ha magas képfrissítést és játékokra optimalizált terméket szeretnénk, nem csoda, hogy a Gigabyte élt a lehetőséggel. Azt is fontos kiemelni, hogy bár a 4K gaming még nem számít hétköznapi igénynek, az újgenerációs konzolok terjedésével, vagy akár felskálázott képpel má
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Varga Tibor
Ki őrzi az őrzőket? A VPN szolgáltatótól nem lehet elkérni a felhasználók adatait :-) ?
2021-06-27 15:23:02
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...