fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az Intel leiskolázza az AMD-t? Vagy mégsem? Jóképességű szerelők akcióban.
Az FBI szerint is ideje lenne elengedni a Windows 7-et
Új középkategóriás hűtők az ID-Coolingtól
Az Nvidia több RTX kártya gyártását is befejezte
Piramis PC? AZZA Pyramid Mini 806
Ingyenes lesz a Halo Infinite multiplayer
10 milliárd dollárnyi netközvetítő műholdat lő fel az Amazon
Nem frissítjük szívesen a Windowsunkat
Nagy Twitter hack - őrizetben egy 17 éves fiú
Az új BE kiadás lefarag a Sapphire Pulse 5700 XT árából
Irodai "Gamer" 110 ezerért, 3 játékteszttel (Fortnite, CS: GO, Valorant). Joakim megmutatja
Trump betiltaná a TikTokot, a cég videóval reagált
Ismét rekordközeli bevételt produkált a Facebook
A Microsoft tiltólistára tette az ingyenes CCleanert
A Steam rendet vág, lőttek az olcsó VPN-es játékvásárlásnak
2020. 03. 12

A végletekbe, és tovább! 1,4 milliós PC az asztalon!

Aktuális konfiguráción erős és dizájnos hardverek egyvelege, mely akár az Asus kiállítási darabja is lehetne, ha az alaplap nem az MSI kínálatából származna. Lássuk mit nézett ki magának a vásárlónk, aki 1,4 millió forintot költött erre a masszív erőműre.

ASUS GX601 ROG STRIX HELIOS

A majdnem 20 kilós Asus ROG STRIX Helios


Mi mással kezdhetnénk, mint a házzal, ami kiállásával azonnal magára vonja a figyelmünket. Egy korábbi tesztünkben szerepelt a hasonló Asus TUF GT501, ám a Helioshoz képest az még egy visszafogott darab, és fele ennyibe kerül. A 250 x 565 x 591 mm-es dimenziók jóformán saját külön szobát követelnek maguknak, és talán még az informatika után kevésbé érdeklődő vendégeink is elidőznek fölötte, ha a szobába lépve meglátják. Nagyrészt minőségi alumínium, üveg, illetve némi acél és műanyag egyvelege alkotja ezt a monstrumot, aminek tetején összefűzött hordszíjat láthatunk. A gyártó úgy gondolta, hogy ez a ház kiváló választás LAN partyk megtartásához, ám ha figyelembe vesszük, hogy a ház üresen is 18 kilós, valószínűleg ez inkább dizájnelemként funkcionál majd. Mivel egy másfél milliót súroló összeállításról van szó, az amúgy 50 kilós teherbírásra hitelesített pánt valószínűleg csak a port gyűjti majd, így érdemes lehet inkább elcsomagolni.

Látványos edzett üveg előlap


Az oldallapok és az előlap is edzett üveg, előbbi kettő színezett, utóbb viszont áttetsző, LED megvilágítású ROG díszítéssel. A panelek ügyes rögzítőtalpakkal fektethetők a helyükre, és gombnyomással távolíthatók el, mely a prémium kategória egyik legkellemesebb extrája. Az előlapi üveg és a filter között 2.5 centiméter helyet hagytak az áramló levegőnek, aminél egy teljesen nyitott megoldás talán hatékonyabb, de az előre beszerelt három ventilátor elegendő erőt fejt ki, és megfelelő szívóhatást biztosít. Ezt egy negyedik, hátulra helyezett ventilátor is segíti, mely társaihoz hasonlóan 140 mm-es, mentes a LED megvilágítástól, átlagban 900 RPM-mel, és legfeljebb 1400 RPM-el pörög. Az előlapi üveg elvileg nem eltávolítható, de aki nem retten meg az ilyesmitől, az egy kis odafigyeléssel kiveheti, ezzel megkönnyítve az időszakonként szükséges nagytakarítást.

Bőséges hely a rendezkedéshez


Az E-ATX formátumú alaplapokat is fogadó házba hat darab 2.5" meghajtó fér, ez a szám négyre csökken, ha 3.5" merevlemezeket is használnánk. Az összesen hat légterelőnek biztosított helyekre 120 és 140 mm-es változatok is rögzíthetők. Vízhűtés esetén elől 120, 140, 240, 280, 360, és 420 mm, fent 120, 140, 240, 280 és 360 mm, hátul pedig 120 és 140 mm-es variációban építhetünk be radiátorokat. Videokártyánk 450 mm-ig nyujtózhat, CPU hűtőnk 180 mm magas lehet, tápegység esetén pedig 220 mm hely áll rendelkezésünkre. ROG ház lévén a tervezéskor gondoltak a sorozat alatt megjelent Asus tápegységekre, így egy kis ablakon jól látható lesz a PSU LED-es kijelzője, melyen a fordulatszámot ellenőrizhetjük. Hogy a por ne jelentsen gondot, könnyen eltávolítható légszűrőből alul, felül és az előlap mögött is találunk egyet. 

Hordszíj, csatlakozók és vezérlők

Az előlapi I/O panel négy USB 3.0, egy Type-C, illetve két 3.5" jack csatlakozót kínál, de lehetőségünk van LED- és ventilátorszabályzásra is. Aki mindig is egy masszív, de látványos gépházra vágyott, az Asus GX601 ROG STRIX HELIOS áruházunkban 99 000 Ft-tól kapható.

Intel i9-9900K

i9-9900K, 8 mag, 16 szál, és egy kissé magas TDP


Ha brutális Intel konfigurációban gondolkodunk, az otthoni felhasználásra szánt, 9. generációs csúcsprocesszor egyértelmű választásnak tűnik, legalábbis a 10. generáció bevezetéséig. A 14nm-es csíkszélességgel gyártott Coffee Lake széria legütősebb szereplője, az i9-9900K, mivel a KS változat már nem igazán beszerezhető. A 8 magos, 16 szálas modell 3.6GHz-es alap és 4.7Ghz-es Turbo órajelre képes, egyetlen magon pedig 5GHz-es Boost is elérhető. Ehhez a komoly hűtés nélkülözhetetlen, az Intel pedig ilyen teljesítmény mellé nem biztosít gyári megoldást. A szorzózármentes CPU nem ismer akadályokat, ha videóvágásról, vagy más számításigényes feladatról van szó, viszont ne feledjük, hogy a megadott 95W TDP érték csak irányadó. Terhelés alatt a fogyasztás látványosan megugrik, tehát a hűtésen nem ajánlott spórolni. Ha gépünk elsődleges célja a játékok grafikájának maximumra állítása, ez a CPU több mint elegendő a legerősebb videokártyák meghajtásához. Ezt a potenciális teljesítményt még sokáig egyetlen játékszoftver sem fogja térdre kényszeríteni, de ennek a kategóriának nem is ez az elsőrendű szerepe, a magabiztos teljesítmény még generációkkal később is megfelelő lesz. A processzorból létezik egy F jelöléssel ellátott változat is, mely nem tartalmaz integrált grafikus vezérlőt, cserébe néhány ezer forinttal olcsóbb, konkrétan 176 000 Ft. A bemutatott rendszer összeállításakor ez nem volt fontos szempont, így aki a teljes csomagra vágyik, a dobozos alapváltozat 183 000 Ft-tól rendelhető.

NZXT Kraken RL-KRX72-01

Kraken X72 az NZXT egyik legnagyobb radiátorával


Ahogy az NZXT, úgy a Kraken széria is számos dicséretet kapott, a gyártó tehát kompakt vízhűtései esetén is tartja magát a kiváló minőséghez. Az X72 a Kraken széria legnagyobb darabja, 360 mm-es radiátorral (394 x 120 x 27 mm), rajta három Aer P120 ventilátorral, melyek fordulatszáma egyenként 2000 RPM lehet. Az AIO hűtés tehát egy igen masszív darab, tehát a ház kiválasztásakor, illetve összeszereléskor vegyük figyelembe, hogy a 27 mm-es radiátorhoz hozzáadódik a ventik 25 mm-es vastagsága.

Infinity Mirror, RGB, NZXT

A 60 mm magas blokkhoz a nejlonhálóval borított rugalmas cső csatlakozik, melyen keresztül a szivattyú legfeljebb 2600 RPM-es fordulatszámmal pumpálja át a hűtőfolyadékot.  A CAM szoftverrel egy 9-pines USB Mini-B kábelen keresztül kommunikálhat, itt a fordulatszámtól az Infinity Mirrorr RGB világításáig mindent manuálisan vezérelhetünk. A legnagyobb Kraken jelenleg 54 800 Ft-tól kapható.

MSI MEG Z390 ACE

Ütős VRM, gazdag felszereltség? MSI MEG ACE!


9. generációs Intelekhez tervezett Z390 lapkészlet, egy felsőkategóriás alaplapon, mely közvetlenül a csúcs Z390 GODLIKE alatt helyezkedik el. Bár a 8. generáció is támogatott, a cél esetünkben a 9900K maradéktalan kiszolgálása, tehát ha túlhajtásban gondolkodunk, nem érdemes mást keresnünk. Az egyetlen furcsaság, hogy igazodva a rendszer többi eleméhez, a vásárló nem az Asus prémium kínálatából választott deszkát, egyéb panaszunk aligha lehet.

Még valamit?


A játékosokat megcélzó prémium modell négyet kínál a 4500Mhz-et is támogató DDR4 foglalatból, továbbá három M.2 csatlakozót egy passzív hűtőbordával, hat SATA portot, különálló audio részleget fejhallgatóerősítővel, a játékosok igényeire szabott "Killer" hálózati vezérlőt, és a megjelenése pillanatában legfrissebbnek számító Intel Wi-Fi megoldást, Bluetooth 5.0 támogatással. A 13 fázisú VRM, illetve a nyolc csatornás Rectifier IR35201 PWM vezérlő egyértelművé teszi, hogy itt a stabil tápellátás és tuning az alapcsomag része. Több kártyás rendszerre vágyók tripla CrossFire, vagy dupla SLI rendszerek között választhatnak.

Nem Asus, de egy igazi ász!

A bőségesen adagolt extra szolgáltatások, a kívül belül pajzzsal fedett I/O panel gazdag csatlakozókínálata, a tuningolási profilok, a játékosokat kényeztető hangminőség, és a megerősített hálózati szolgáltatások mind egy prémium termékről árulkodnak. Aki 9. generációs processzora mellé sokrétű, minőségi alaplapot keres, az MSI MEG Z390 ACE jelenleg 95 000 Ft-tól kapható.

Asus ROG-STRIX-RTX2080TI-O11G-GAMING

!K-ban játszanál? Nem akadály!


Ha az MSI lap nem töri meg a sormintát, most egy reklámba, vagy kiállításba illő konfigurációt mutathatnánk be, melynek egyik ékköve a generáció legerősebb grafikus kártyája. Az Nvidia szörnyetege a 12nm-es TU102 kódnevű, Turing architektúrás grafikus chipre épül, ami asztali piacon jelenleg utolérhetetlen sebességet kínál. Bármilyen játékról is legyen szó, itt már a 4K felbontás is kényelmesen elérhető alternatíva, nem beszélve a sugárkövetésről, ami úgy is élvezhető, hogy nem viszi magával a játék élvezetéhez szükséges képkockaszámot. Az Asus ROG szériája pedig a csúcskategóriás eszközöket jelöli, így ha valamiért nem lenne elegendő a kártya által leadott teljesítmény, a három ventilátoros hűtéssel ellátott Gaming kártyát tovább is tuningolhatjuk.

Csapatmunka? Asus kártya, Asus tápegységgel


Az alap órajel amúgy 1350 MHz, de a gyárilag meghatározott 1650 MHz-es Boost, vagy a 15 MHz-cel magasabb OC mód is választható. Az ütős GPU-t a 352-bit sávszélességen dolgozó 11GB GDDR6 memória támogatja, 14000 Mhz-ces órajellel. Az Asus rendkívüli stabilitást, ütős tuningpotenciált, hatékony hűtést, hosszú élettartamot, és természetesen világbajnok teljesítényt ad, cserébe az ára sem alacsony. A 30.47 x 13.04 x5.41 centiméteres kártya majdnem 3 teljes helyet foglal el, ám egy ilyen erőmű esetén valószínűleg felkészültünk rá, hogy nem fogjuk egykönnyen zsebre vágni. A kártya meghajtásához ajánlott tápegység legalább 650W, és két 8 tűs PCI-E csatlakozó. Ha már tudjuk mit akarunk, akkor az Asus ROG-STRIX kártyája 481 500 Ft-tól lehet a miénk.

ASUS ROG-THOR-850P 850W

Nyugalom, itt nem lesznek villámok!


Az Asus nem árasztotta el a piacot tápegységekkel, de az abszolút felső kategóriát kedvelő játékosoknak azért van ajánlata. Természetesen a ROG széria képviselőjéről van szó, ahol a külsőségeknek és extra funkcióknak nem kisebb szerep jut, mint magának a teljesítménynek. Kiemelkedő extrái az RGB fények, illetve a burkolat oldalán pislogó OLED kijelző, mely a folyamatosan monitorozott fogyasztást közli velünk. Egyébként a Seasonic Prime Ultra Platinum alapjaira építkező, teljesen moduláris, 80+ Platinum hitelesítéssel rendelkező, 850 wattos tápról van szó, mely hatalmas terhelést képes kiszolgálni (akár egyedül a 12V ágon).

OLED és a neki kivágott ablak!


Mindezt alig hallható zaj mellett teszi, mely a túlméretezett belső bordázatnak, és a 135 mm-es Power Logic ventilátornak köszönhető. 160 x 150 x 86 mm-es méreteivel bármely házban kényelmesen megtalálja a helyét, persze az apróbb modellek kivételével. A minőségről a tíz éves gyártói garancia is mesél, igaz, az Aura Sync RGB és az OLED komponensek esetén csak 3 évvel számolhatunk. A legjobb Seasonic modellek minőségét, és az Asus gamer kategóriás extráit ötvöző egyedi tápegység, 102 000 Ft-tól rendelhető.

Kingston HyperX FURY RGB 4x16GB 3600MHz DDR4 (HX436C17FB3AK4/64)

Az RGB sötétben az igazi


Nos, annyi biztos, hogy nincs az a játék, és hozzá olyan magas felbontás, mely 64 GB memóriát igényelne, mindenesetre ha a szórakozás mellett munkára is sor kerül, ez a négy darab 16GB-os modult tartalmazó csomag jó szolgálatot tesz majd. A CL17-es időzítéssel bíró memóriák az átlagnál magasabb 3600MHz-es frekvencián üzemelhetnek, melyet manuális túlhajtás, vagy a megfelelő XMP 2.0 profil kiválasztásával gond nélkül elérhetünk. A HyperX Fury igazi elsőosztályú tuning memória, az RGB már csak a ráadás, melyből a 64GB-os Kit 159 000 Ft-tól kapható.

Samsung 1TB 970 PRO M.2

Az egyik legfeljettebb SSD otthoni használatra,


Meglepődtünk volna, ha a rendszermeghajtó szerepét nem egy felső kategóriás megoldás látná el, a Samsung Pro szériája, azon belül is a 970 PRO viszont kézena kézenfekvő megoldás, hiszen a kategória kiváló képviselője. A 64-rétegű 3D MLC V-NAND flash memóriára és Phoenix vezérlésre alapozó meghajtó, 3500 MB/s-os folyamatos olvasásra, és 2700 MB/s-os írásra képes. A gyártó 1200 terabájtban határozta meg az eszköz által írható maximális adatmennyiséget, és ezt 5 év jótállással is megfejelte. A kiváló minőségű, és ehhez mérten igen népszerű SSD-ből, a vásárló M.2 csatlakozós modellt választott, melyből az 1TB-os változat 111 000 Ft-tól elérhető. Az SSD mellé még egy jó minőségű merevlemez is került a házba, a Western Digital jóvoltából. A 2TB kapacitású GOLD szériás HDD, a szerverekben használatos időtállóbb változat, mely garantáltan hosszú távon megőrzi adatainkat. A WD2005FBYZ meghajtó 38 700 Ft-ért kapható.

Játékra fel!

Amikor megláttuk ezt a csodamasinát, mindenképpen látni szerettük volna, hogy mit tudhat játékok alatt, így bepattintottuk a házi SSD-t, és rákötöttük 1440p-s monitorunkat, a teszthez pedig a Battlefield V és a Mafia III került bevetésre.

Battlefield V

Harctéri előny!


A Battlefield V közismert a kaotikus csatákról, és a Frostbite 3 engine-nek köszönhető ütős grafikáról, mely főleg online csaták esetén fogja leterhelni gépünket. Mi megtettünk amit csak tudtunk, de még 2560x1440-es felbontás és Ultra beállítások mellett sem kaptunk 101-nél kevesebb fps-t, az átlag 136 pedig még a legizzasztóbb helyzetekben is bőségesen elegendő lesz, miközben tűéles képet élvezhetünk.

Mafia III

Egy 2080Ti mellett nem kell szívesség a Keresztapától.


Az egyik utóbbi géptesztünkben, a hasonlóan igényes konfiguráció összeállítása közben annyira elhatalmasodott rajtunk a Coppola féle életérzés, hogy azóta többször is elővettük néhány körre a 2016-os Mafia III-at. A játék akkor vegyes fogadtatásban részesült, de azért hozott néhány érdekes történeti elemet, és jópár ütősre sikerült akciójelenetet, melyeket minimum 95 fps-sel élvezhettünk, míg átlagban 115 képkockát mértünk. 

Kell ez nekem?

Kár lenne rázendíteni a szokásos körökre, miszerint ezt a gépet sokkal olcsóbban is össze lehetett volna állítani, hiszen a sok ROG Strix elem, vagy az extrém kategóriás ház mind-mind a vásárló örömére került kiválasztásra. Aki spórolni akar, könnyedén választhat ennek az árnak a töredékért még komolyabb AMD konfigurációt is, egyszerűbb, letisztultabb megjelenésű, és nem utolsó sorban könnyebb gépházat, de az is igaz, hogy a legtöbb vásárló kényelmesen megvan OLED kijelzős táp nélkül. Ugyanakkor itt nem a költséghatékonyságon, hanem a minőségi és stílusos alkatrészeken volt a hangsúly, melyek némelyikéhez akár 5-10 év gyártói garancia is tartozik, így hosszú évekig okoznak majd örömöt újdonsült tulajuknak. 

Aki hasonlóan erős, vagy akár teljesen más stílusú konfigurációra vágyik, weboldalunk gépösszerakó funkciójával könnyedén összeválogatja magának az elképzelt rendszert, továbbá átnézheti és szabadon módosíthatja előre összeállított receptjeinket.

2020. 03. 12

Az 1440p ostroma 300 ezerért? i5-9400F/GTX 1660 SUPER bemutató
Az utóbbi időben nagyot fordult a kocka, és rendesen leuralták a piacot az AMD-s összeállítások, de azért nem kizárólag Ryzen processzorok duruzsolnak a játékra választott gépekben. A legjobb példa erre következő számítógépünk, egy tipikus kozépkategóriás rendszer, mely extravagáns alaktrészek nélkül, a korrekt játékélmény reményében került összeállításra.  Cooler Master MasterBox Q300L A Q300-as házakat nagyjából tavaly ilyenkor dobta piacra a Cooler Master, miután a korábbi Computex rendezvényen jól felcsigázta velük az érdeklődőket. A Q300L legfontosabb jellemzője, hogy olyannyira az apró gépek kedvelőinek készítették, hogy csak micro-ATX alaplapok férnek el benne, miközben tápegységből a hagyományos ATX modellek is alkalmazhatók maradnak. Ha ez nem lenne elég, akár fekvő helyzetben is használható, ahogy a régi kompakt masináknál láthattuk, az előlapnál megszokott I/O panel pedig ehhez mérten szabadon áthelyezhető, akár hat tetszőlegesen választott pozíció valamelyikébe. A 387x230x378mm-es házikó egyetlen hagyományos 3.5” merevlemezt, és kettő 2,5” meghajtató fogad, ventilátorból pedig legfeljebb négy, 120mm-es darab pöröghet odabent, egyet ráadásul hátra már be is szereltek. Kicsinek tűnik, de a sok légzőrésnek és a tudatos dizájnnak köszönhetően nagyszerűen szellőzik, és még jól is néz ki, főleg az áttetsző oldalpanel miatt. Ez utóbbi ugyan nem edzett üveg, de 14 600 Ft-os áráért cserébe ezt elnézzük neki! i5-9400F Az Intel 9. generációs pro
Csendes szörnyeteg közel 460 000 forintért! 3600X/RTX2070 S teszt
Pár hete videóban bemutattunk egy 500 000 forint alatti gépet, amiről úgy gondoltuk, hogy most részletesebben is szemügyre vesszük.  Ha nem láttátok volna a videónkat akkor ezt itt pótolhatjátok: Alaplapok közül a vásárlónk a Gigabyte B450M S2H-t választotta. Ez az alaplap micro-ATX szabvánnyal rendelkezik. Árban rendkívül kedvező, valószínűleg a vásárló itt szerette volna megszorítani egy kicsikét a pénzcsapot. Ez onnan is látszik, hogy a ház ATX méretű, a lap mégis kisebb az ATX szabványnál. Egyébként az oldalunkon jelenleg olyan 20 000 forint környékén mocorog az S2H ára. A nagyobb méretű testvéreire már azért + 10 000 forintot rá kell számolni. Véleményem szerint egy nagyobb lap jobban nézne ki egy ekkora házban… Na de mindegy is, nézzük a részleteket. Ahogyan azt már feljebb leírtam, micro-ATX-es lapról beszélünk, ami egy BIOS frissítésnek köszönhetően támogatja a 3. generációs Ryzen processzorokat. 2db DDR4-es ram foglalattal rendelkezik, ami akár 32GB rendszermemória kezelésére is képes. Egészen 3600Mhz-es OC-t támogat a memóriáknál. Támogatja az ECC Unbuffered DIMM 1Rx8/2Rx8 memóriamodulokat (non-ECC módban). Kezeli a non-ECC Unbuffered DIMM 1Rx8/2Rx8/1Rx16 memóriamodulokat. És ami manapság minden játékos számára elengedhetetlen az az XMP (Extreme Memory Profile) memóriamodulok támogatás. Csatlakozók tekintetében annak ellenére, hogy kis lapról beszélünk eléggé szépen bővelkedik: 1 x D-Sub port, maximálisan támogatott felbontás: 1920x1
Frankó konfig háromszázért? - Ryzen 5 3600X/GTX 1660 teszt
Háromszázezer forint? Ez az összeg egyfajta lélektani hátár, amiért a vásárló már érthető módon olyan gépet szeretne, ami némi kompromisszummal ugyan, de megbirkózik az új játékokkal, és még évek múlva sem nevezhető majd elavultnak. Ez az összeállítás jogosan versenyzik ezért a pozícióért, nézzük is meg, hogy miből áll össze, és hogyan teljesít játékok alatt. Cooler Master MasterBox K500L A gyártó két éve mutatta be ezt a közepes méretű tornyot, mely letisztult megjelenést és jó szerelhetőséget nyújt a megfizethető, de minőségi házat kereső játékosoknak. Praktikusnak szánt belteret, és stílusos előlapi dizájnt kapott, amivel igyekszik megkülönböztethető maradni márkatársaitól és konkurenciától egyaránt. Az igényesség érzetét az anyaghasználat is megerősíti, ám ez nem az egyetlen ok, amiért évek óta rendkívüli népszerűségnek örvend a felhasználók között. Az ATX, mATX és Mini-ITX lapokat fogadó ház előlapja két vörösen izzó ventilátort rejt, egy harmadikat pedig a szokásos hátsó helyre rögzítettek. A szellőzés remek, de ha egy kicsivel több zümmögést is elviselünk, előre még egy, felülre még két 120mm-es helyezhető. Ha AIO hűtésben gondolkodnánk, előre akár 280mm-es radiátor is elférhet. Az alsó részt elbarikádozó beltér ismerős lesz, a pajzs alatt a max. 180mm-es tápnak, és a két 3.5” meghajtónak kialakított helyet találjuk. A beltérben 400mm-es VGA és 163mm-es CPU torony lehet a maximum. Kiváló szerelhetőség, jó szellőzés, és nagyszerű minőség, mindezt 20 000 Ft ala
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...