fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Single vagy Dual Channel? 1x16GB vs 2x8GB vs 2x16GB + Warzone Rage
RTX TITAN 24GB GDDR6X? GeForce esemény szeptember 1-én!
Tömeges elbocsátás a Mozillánál, a cég ismét átalakul
KC2500 - A Kingston gyorsított népszerű SSD sorozatán
A Windows 10 többé nem frissíti netről a drivereket
6 év garanciával érkeznek a megfizethető Asus TUF tápok
1.2 milliárd okoseszköz rejt durva biztonsági réseket
Az Intelt is feltörték, 20 GB céges adat lett nyilvános
Milyen számítógépet vegyek a gyereknek, amin jól fut a Fortnite?
F1 2018 - ingyenes a száguldó cirkusz digitális változata
240 Hz-es és 165 Hz-es AOC AGON monitorok érkeznek
A TikTok és a WeChat is az USA tiltólistáján, Kína tiltakozik
Az Intel leiskolázza az AMD-t? Vagy mégsem? Jóképességű szerelők akcióban.
Az FBI szerint is ideje lenne elengedni a Windows 7-et
Új középkategóriás hűtők az ID-Coolingtól
2020. 06. 30

Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották

Az utóbbi időszak legnépszerűbb alkalmazása továbbra is kétes adathalászatot folytat, Indiában pedig már be is tiltották Indiában betiltották a TikTok alkalmazást

A 2017-ben debütált TikTok rövid idő alatt tett szert hihetetlen népszerűségre, ám míg a hírek a látványos sikerről és a tavaly elért egymilliárdos letöltésszámról szóltak, egymás után érkeztek a kémkedésről és jogosulatlan adathalászatról szóló cikkek is. A kínai ByteDance által kiadott mobilos alkalmazás, rövid hangos videóklipek összeállítását teszi lehetővé, mely már nem csak Ázsiában, de Amerikában és az egész világon közkedveltnek számít, tavaly konkrétan a harmadik legnépszerűbb mobilos app volt. Éppen ezért aggasztó, hogy folyamatosan lebukik agresszív adathalászat miatt, most az iOS 14 rendszer egyik új funkciója mutatta meg, hogy a TikTok a háttérben megállás nélkül jegyzetel.


A múlt heti leleplezés Jeremy Burge-höz, az Emojipedia alapítójához köthető, aki Twitteres bejegyzései mellé egy rövid, de beszédes felvételt is megosztott a jelenségről. A felfedezés egy új iOS funkciónak köszönhető, mely figyelmezteti a felhasználót, ha valamelyik alkalmazás megpróbál hozzáférni a vágólapon szereplő tartalomhoz. Nos, a TikTok minden harmadik lenyomott betű után leolvasta a vágólapot, így konkrétan engedély nélkül férhetett hozzá akár jelszavakhoz, vagy más kényes adathoz. Ez különösen annak tükrében zavaró, hogy a kiadó már sokadik alkalommal bukik le, ám minden ígéretet egy másik, olykor még komolyabb szabályszegés követett. A ByteDance ezúttal is egyből reagált a helyzetre, és állításuk szerint a vágólap folyamatos leolvasása egy új spamelés ellen bevezett mechanika részeként került bevezetésre, bár az ismétlődő kommenteket valójában nem gátolták. A funkciót végül eltávolították, az Apple pedig már megkapta a jóváhagyásra szánt frissített változatot. Érdemes megjegyezni, hogy az Androidos verzióról és az ott zajló tevékenységről egyelőre nem sok szó esett, bár állítólag ott nem történt ilyesmi.

Amerikában is milliók használják


Amerikában már folyik egy csoportos per a pekingi vállalat ellen, mivel a keresetet beterjesztő egyetemista diákok szerint az app szivattyúként gyűjtötte a felhasználói adatokat, melyeket egyenesen kínai szerverekre játszott tovább. A bizonyítékként felsorolt bugly.qq.com és az umeng.com állítólag a felhasználók által megtekintett oldalakat is listázta. Egy ázsiai eset miatt is vizsgálódnak, melyben állítólag valaki úgy kezdhette el használni a programot, hogy a letöltés után nem volt szüksége regisztrációra, mivel a TikTok kérés nélkül készített neki egy fiókot. A jelenség amúgy nem újkeletű, például a CheckPoint kiberbiztonsági cég kutatói már 2017-ben kiderítették, hogy az alkalmazás nyitott ajtóként szolgált a kémprogramok számára, ezt a problémát a bejelentés után hamar javították.

A Reddit vezére szerint a TikTok mindenkire veszélyt jelent.


Az talán senkit nem lep meg, hogy év elején az Egyesül Államok a hadsereg állományában lévő összes készüléken megtiltotta a TikTok telepítését, a haditengerészet és a Védelmi Minisztérium pedig privát telefonjuk védelmére is felhívta a szolgálatot teljesítők figyelmét. A számos vizsgálat hírét, februárban a Reddit vezérigazgatójának kritikája tetézte, Steve Huffman ugyanis a parazitákhoz hasonlította az alkalmazást. Szerinte a TikTok hangunkat, ujjlenyomatainkat és jóformán minden más tevékenységünket is figyeli, ezért ő sose telepítené fel, és másoknak is erősen azt tanácsolta, hogy maradjanak távol az általa kémprogramnak nevezett apptól.

Narendra-Modi, India miniszterelnöke és Xi-Jinping, Kína elnöke


Végül lezárult egy hosszadalmas huzavona is, ugyanis India kormánya végül döntött, és több másik programmal együtt a TikTokot is tiltólistára száműzte. Az indiai technológiai minisztérium szerint mindegyik app veszélyes a nemzetbiztonságra, aláássa közrendet, károsítja az ország egységét és függetlenségét. Az összesen 59 letiltott alkalmazásból a legtöbb kínai eredetű volt, többek között a Tencent népszerű WeChat applikációja, de az indiai telefonpiacot vezető Xiaomi, és az Alibaba is képviselteti magát. A rendelet rendkívüli erővel bírhat a digitális piacon, ugyanis India ezzel nyomást gyakorol az Apple-re és a Google-re is. Mivel India az egyik leghatalmasabb felhasználóbázist jelenti mindkét nagyvállalat számára, ha végül teljesítik India elvárásait, az alkalmazásboltokból letiltott appok komoly hátrányt jelenthetnek a kínai cégeknek. Egyes vélemények szerint a felek közt elmérgesedő politikai viszony áll tiltások hátterében, a közelmúltban ráadásul a két ország határán lezajlott fegyveres konfliktusokról is olvashattunk.

A helyzet nem egyszerű, mivel csak a TikTok 200 milliónál is több indiai felhasználóval bírt, a listán szereplők pedig összesen 500 millió aktív felhasználót jelentettek a kínai gazdaság számára.

2020. 06. 30

RTX TITAN 24GB GDDR6X? GeForce esemény szeptember 1-én!
Az NVIDIA lapátol némi extra memóriát az új AMPERE kártyák fedélzetére A játékosok nagy várakozásokkal tekintenek az új Geforce videokártyák érkezése elé, és bár a széria elnevezése még nincs kőbe vésve, a logika továbbra is az RTX 30 előtagot diktálja. Az új pletykák és szivárgások is egyre sűrűbben érkeznek, melyek rálátást engednek a szeptemberi startkor bemutatkozó sorozat hardveres felszereltségére és az egyes kategóriák megjelenési idejére is. Jelenleg a legtöbb hardveres újdonságokkal foglalkozó médium a Wccftech és a Videocardz értesüléseit lesi, hiszen ezek alapján az AMPERE GPU-k a vártnál is komolyabb memóriakészlettel lesznek megtámogatva. A napokban több előzetes beszámoló is megjelent a fent említett oldalakon, előbbi egy Nvidia-hoz köthető belsős forrásra hivatkozva közölt egy csokorra való félhivatalos érdekességet, köztük a kártyák megjelenésének idejéről, illetve az eltérő kategóriák bevezetésének sorrendjéről. Utóbbi az eddigi információkra rálicitóló fedélzeti memóriakészlet mennyiségéről adott előzetes tájékoztatást. Amit mindkét oldal biztosra vesz, hogy szeptemberben három felső kategóriás megoldás érkezik, a legerősebb konzumer kategóriás AMPER GPU-val, a GA102-vel. A csúcs természetesen az aktuális TITAN modell helyét elfoglaló darab lesz, melyet jelenleg a nyomtatott áramkör alapján PG132-10 kódnéven azonosítanak, a legerősebb GA102-400 GPU-t veti be, és nem kevesebb mint 24GB GDDR6X VRAM-ot kap, 384-bites adatbusszal megtámogatva. A tornasorban
Tömeges elbocsátás a Mozillánál, a cég ismét átalakul
A Mozilla nem bírja tartani a tempót, ezért megválik alkalmazottainak negyedétől A Mozilla 1998-óta meghatározó szereplője az internet fejlődésének, hiszen az akkor még közismertnek számító Netscape néhány fejlesztője kezdte a projektet és 22 év után is itt vannak. Az évek alatt nem csak népszerű Firefox böngészőjükkel értek el sikereket, de számos munkájuk vált széles körben ismertté, úgymint a Thunderbird e-mail kliens, vagy akár a Mozilla VPN szolgáltatás, amire az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektettek. A COVID-19 felbukkanása azonban sok vállalat rendezett működését borította fel, és míg egyes cégeknek extra profitot eredményezett, a nehéz időket élő Mozillánál végül csak rontott a helyzeten. Augusztus 11-én sajnálatos bejelentéssel szolgált Mitchell Baker, a Mozilla Foundation és Mozilla Corporation vezérigazgatója. Az üzenetet egy nyílt blogbejegyzésben és egy elsősorban Mozillás alkalmazottaknak szóló dokumentum formájában osztotta meg, melyekben a vállalat helyzetéről, annak szükséges átalakításáról, és sajnos az elkerülhetetlenné vált leépítésekről adott tájékoztatást. A két írás ugyanazt az üzenetet és szellemiséget hordozza, mely a felszínen a változás és fejlődés szükségességét ecseteli, de a közel 250 elküldött alkalmazott számára leginkább az állásuk elvesztését jelenti. Elsőként a COVID-19 vírusról esik szó, mely rámutatott, hogy a távlati terveik és a járvány miatt megváltozott munkatervek egyaránt elhibázottnak tekinthetők, így a cég bevételei t
KC2500 - A Kingston gyorsított népszerű SSD sorozatán
A Kingston frissítette legnépszerűbb M.2 meghajtóit a gyorsabb adatsebességért A Kingston hosszú idő alatt szerzett és régóta tart fenn magának előkelő helyet memóriagyártás élmezőnyében, és tavaly óta már felső kategóriás SSD-ket is kínál az otthoni felhasználóknak. A belépő szintű A1000 és KC1000 után bevezette a komolyabb KC2000 szériát is, mely teljesítményben és árban is simán felvette a versenyt a Samsun EVO szériájával, így méltán vált népszerűvé a vásárlók körében. Most azonban elérkezett a frissítés ideje, az új KC2500 sorozat pedig igyekszik rálicitálni az elődök képességeire. Az M.2-2280 formátumú meghajtók továbbra is a megszokott négy méretkategóriában választhatók, melyek a tárhely növekedésével egyenes arányban válnak gyorsabbá és terhelhetőbbé írás és olvasás tekintetében is. A 250 GB-os belépő szinten 3500 megabájt szekvenciális olvasás és 1200 megabájt írás elérhető másodpercenként, az 500 GB-os változat esetén ez az érték már 3500/2500 MB, az 1TB-os és 2TB-os modellek esetén az olvasás marad 3500 MB, míg az írás legfeljebb 2900 MB lehet egy szekundum alatt. A véletlenszerű adatkezelés terén nincs különbség, egységesen 375 000/300 000 IOPS a legfelső érték, míg a maximális írásmennyiség a ranglétrán felfelé haladva egyre több, konkrétan 150 TBW, 300 TBW, 600 TBW, a csúcsmodell esetén pedig 1200 TBW. Ez idáig nem rossz eredmény, hiszen a KC2000 sorozathoz képest komolyan javult a szekvencális és véletlenszerű írás sebessége is, míg a fogyasztás maradt
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...