fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 10

Saját videószerkesztőt kap az Office 365

Régi hiányosságot igyekszik pótolni a Microsoft, felvásároltak egy videószerkesztőtVideoszerkesztővel bővül az Office 365.

A Windows az elmúlt évek során szinte minden verziójában biztosított olyan alapvető segédszoftvereket, mint a kurzoros rajztechnikánkat próbára tévő Paint, a folytonos kodekhiánnyal és olykor a feliratkezeléssel is küzdő Media Player, de akadt zenelejátszó, hangrögzítő és más apróságok, melyek nyilván messze álltak a professzionális célszoftverektől, de szükség esetén azért mindig kéznél voltak. Ha ma videoszerkesztőt keresünk, akkor viszont aligha jut eszünkbe, hogy a Microsoft valójában erre is kínál beépített opciót, így most bejelentették a Clipchamp nevű app felvásárlását, melyet hamarosan minden Office 365 felhasználó megismerhet.

Sok kezdő videósnak adta meg az első lökést.


Egykor a Windowsba ágyazott szoftverek listáján egészen előkelő helyet foglalt el Windows Movie Maker is, mely egyszerűségének köszönhetően sokaknak segített elkészíteni az első szerkesztett videójukat, ezért a maga idejében egészen népszerű darabnak számított. Ma azonban hiába keresnénk a Start menüben, ugyanis a Microsoft 2017-ben megszüntette a támogatását, a helyét pedig a szimplán Videoszerkesztő néven futó megoldás vette át, mely mondhatni nem sok vizet zavar, és sokan talán még azt sem tudják, hogy létezik. Az alkalmazás népszerűtlenségével a Microsoft is tisztában volt, és bár egészen mostanáig nem törte magát, hogy vállalható alternatívát kínáljon, az online videós tartalmak elképesztő népszerűségét ők is nyilván szeretnék meglovagolni. Néhány napja be is jelentették a Clipchamp nevű videoszerkesztő app felvásárlását, amit éppen csak annyira dolgoznak majd át, hogy jól illeszkedjen az Office 365 irodai csomagjának kínálatába.

Minden féle és fajta tartalomhoz kínál eszközöket.


A Clipchamp valójában egy webes alkalmazás, mely bár kapott telepíthető változatot is, alapvetően a böngészőnkben fut, hatékonyabb működéséhez azonban a gépünkben dolgozó GPU-t is igénybe veszi. Ahogy az sejthető, a figyelmet megnyerő egyszerűséggel és ingyenesen használható alapfunkciókkal igyekszik magára irányítani, mely láthatóan bejött, hiszen a Microsoft meglátta benne a lehetőséget, mint az Office felhő alapú kiadásához kiválóan illeszkedő programot. Az egyszerűsége mellett természetesen nagyjából minden ma népszerű videós platformra fel van készülve, így már az első indításkor köszöntenek minket a TikTokra, YouTube-ra, Instagramra felkészített sablonok, melyek mellett azért megférnek az oktatási anyagokra, vagy kifejezetten videojátékokra és közösségi médiás hirdetésekre berendezett keretek is. Bár a szerkesztéshez és a befejezett munkák rendereléséhez a teljes gépünk erejét kihasználhatja, az ingyenes alapváltozat sajnos a kész video minőségénél meg fogja húzni az első határvonalat.


Ha 480p-nél jobb minőségű végeredményre vágyunk, akkor nagyjából 2600 Ft-ért tovább léphetünk 720p-re, melyhez jár korlátlan tárhely és egyéb kényelmi funkciók is, a 1080p-s lehetőséggel megtoldott Business csomag viszont már 5600 Ft-os havidíjért cserébe oldható fel. A Microsoft bejelentése tehát azok számára lehet érdekes, akik mostanáig nem igazán barátkoztak a komolyabb videovágó programokkal, Office 365 előfizetésük viszont van, így egy egészen letisztult, felhasználóbarát, de a lényeges funkciókat tartalmazó szerkesztőprogrammal tehetik meg az első lépéseket. A Microsoft szerint egy sablonvezérelt, feladatözpontú felhasználói élményt kapunk, mely mindenki számára elérhetővé teszi az alkotás lehetőségét. Ezt szűrők, egyedi stílusok, effektek és átmenetek készleteivel segítik, de ha valaki nem akar sokat bíbelődni, válogathat az előre elkészített stock anyagokból, melyekkel a lehető leggyorsabban kaphatunk kézhez kész videókat. Bár a program jóformán kérkedik az egyszerűségével, ez egy többsávos hang- és videószerkesztő, így a részletesebb munkát igénylő feladatok esetén is megállja a helyét.

Jelenleg önálló alkalmazás is elérhető.


A kész produkciót igény esetén, pár kattintással átirányíthatjuk a közösségi médiára, ez a felvásárlás tehát a Microsoft részéről egy időszerű felismerést követő lépésnek tűnik. Bár az app népszerűségéről nincsenek mélyreható statisztikai adataink, a CNBC úgy tudja, hogy 17 millió regisztrált felhasználójuk van, az érdeklődők száma pedig állítólag egy év alatt 54%-kal bővült, mely 390 ezer új vállalati ügyfelet jelent. Nem meglepő módon a legtöbb  frissen érkező érdeklődő a 9:16-os képarányú videókra vetette rá magát, melyek a TikTok, Instagram és más, zömében mobiltelefonon használt platformokon jellemzők és a legtöbb ilyen videót a közönség egyenesen ezekre az oldalakra töltötte fel. A beharangozó szerint az amatőr próbálkozók számára ugyanúgy kínál megoldásokat, mint az üzleti környezetben dolgozó ügyfeleiknek, és abból sem csináltak titkot, hogy olyan megoldáson is dolgoznak, mellyel a meglévő Clipchamp felhasználókból Microsoft előfizetőket faragnak. Arra is ígéretet tettek, hogy az extra opciók beépítése mellett a videók minőségén javítani fognak. Nem kizárt tehát, hogy a bővített változat megállja majd a helyét a klasszikus irodai alkalmazások között, és valószínűleg értékelhető alternatívája lesz a konkurencia ajánlatainak is, a macOS például tartalmazza a felhasználók számára ingyenesen elérhető iMovie programot, melynek nem jelent gond a 4K-s felbontás sem.

Az összetettebb munkáktól sem ijed meg, de a 4K csak az Office-os költözés után lesz elérhető.


Hogy mikor készülnek el az átdolgozott kiadással arról egyelőre nem nyilatkoztak, ahogy az sem teljesen egyértelmű, hogy a Clipchamp teljesen átköltözik-e az Office 365-be, vagy esetleg független opcióként megtartják az eredeti honlapon elérhető változatot is. Az Office 365 továbbra sem ingyenes, ha viszont a Clipchamp a jelenlegi formájában megszűnik létezni, akkor sok felhasználó szegényebb lesz egy korátozott, de mégiscsak ingyenesen használható szolgáltatással, a Windows viszont továbbra sem kap a jelenleginél jobban használható saját videoszerkesztőt.

2021. 09. 10

Íme az új Intel foglalat, két generációt biztosan kibír majd
Felbukkantak a közelgő Alder Lake-S processzorokhoz társított új foglalat részletei
Az Intel hamarosan megjelenő Alder Lake-S asztali processzorcsaládja várhatóan a közeljövőben debütál. Ahogy azt már megszokhattuk, ezzel együtt ismételten egy foglalatváltás előtt állunk, ám ezúttal egy jelentős előtt, méghozzá az LGA1700-as CPU foglalat formájában, amelyről a napokban teljesértékű képek és technikai részletek is nyilvánossá váltak.
Az Intel 12. generációjának közeledtével a felhasználók ismét szoktathatják magukat a gondolathoz, hogy az új processzorok beszerzése most is teljes platformváltást követel majd a vásárlóktól. Ahogy az a közelmúltban már kiderült, a vadonatúj foglalat jelentős változásokon esett át, az elődökhöz képest ugyanis alaposan megnyúlt. Mint kiderült, ez a drasztikus módosítás a korábban már jól bevált, illetve a jelenleg forgalomban lévő processzorhűtők rögzítését is megnehezítheti, ráadásul az előzetes értékelések alapján a fedetlenül maradt hőátadó felület következtében a hűtés hatékonyságára is negatív hatást gyakorolhat. Végül a korábbi homályos fotók után a kínai Bilibili fórumokon végre felbukkantak az első értékelhető képek, részletesebb bemutatót azonban a Videocardz közölt, bemutatva a már ismert LGA1200, és a soron következő LGA1700 közötti legfőbb különbségeket.
Az Intel tehát a 15R1 kódnéven futó LGA 1700-as foglalatra vált, melynek leginkább szembetűnő változása, hogy a 37.5 x 37.5 mm-es, lényegében négyzet alakú területet tég
Eltávolítható lett a jelszó a Microsoft-fiókokból
Sokat emlegették, és most meg is tették az első komoly lépést a jelszavas azonosítás felszámolása felé
A Microsoft még az előző év végén tett közzé egy terjengősebb blogbejegyzést, melyben az adatvédelemhez „ősidők óta” használt jelszó alapú azonosítás veszélyeit ecsetelték. Az értekezés témája és konklúziója pedig nem volt mást, minthogy záros határidőn belül szeretnék kivenni az egyenletből a biztonságot jelentősen gyengítő, begépelhető jelszavakat, hogy a felhasználókat a modernebb és megbízhatóbbnak tartott lehetőségek felé tereljék.
„A jelszavak használata nehézkes és biztonsági kockázatokat jelent a felhasználók, illetve bármilyen méretű szervezetek számára, minden 250 vállalati fiókból havonta átlagosan egy kompromittálódik. A Gartner Group (globális kutatási és tanácsadó cég) szerint az összes ügyfélszolgálati hívás 20-50 százaléka jelszó-visszaállításra irányul” – foglalta össze a lényeget a Microsoft alelnöke tavaly decemberben közölt bejegyzésében. Persze nem csak a Microsoft beszél úgy a jelszóról, mint egy jelentős mértékben elavult intézményről, hiszen többek között a Google is hasonlóan hangos ebben a kérdésben, és természetesen esetükben is rég bevezetésre került a többlépcsős azonosítás és a hitelesítő alkalmazások is. Mindenesetre a Windows mögött álló óriásvállalat már évek óta beszél arról, hogy közeleg az idő, amikor a biometrikus azonosítás, az azonosító appok és további modern megoldások teljes mértékben kiszorítjá
Az Age of Empires 4 ingyenes próbahétvégét kap
Az ikonikus stragtégiai játék új része ezen a hétvégén mindenki számára ingyen kipróbálható
Szó szerint és átvitt értelemben is történelmi pillanat közeleg, hiszen hamarosan megjelenik az egyik legismerteb, és méltán legkedveltebbek között számontartott videojáték-széria következő része. A Microsoft az elmúlt években alaposan kibővítette videojátékos érdekeltségeit, hiszen az új Xbox bevezetése és a PC-n is elérhető Gamepass szolgáltatás ügyes menedzselése mellett számos játékstúdiót olvasztott magába, melyekkel határozott lépést tett a videojátékos közösség felé. Egy új Age of Empires érkezése azonban mindezektől függetlenül is különleges eseménynek számít, hiszen egy méltatlanul elhanyagolt zsáner, a valós idejű stratégia egyik legnevesebb képviselőjéről van szó. A közelgő debütálást ráadásul egy próbahétvége előzi meg, ahol bárki ingyen tehet egy próbát a hivatalos folytatással.
Az Age of Empires (AOE) a kilencvenes évek végén robbant be és milliók szívét rabolta el, akkor, amikor az RTS, vagyis a valós idejű stratégia műfaja még valóban a csúcson volt. Ehhez az emlékezetes időszakhoz persze a Microsoft kiadói támogatása alatt megjelent AOE is nagyban hozzájárult, olyan alkotásokat követve, mint a Dune II, a Command and Conquer: Red Alert, vagy az első Warcraft, és olyan címeket előzve meg, mint például a hasonlóan legendás Starcraft. A sorozat egyértelműen a második résszel vált időtlen klasszikussá, melyet a mai napig is milliók játszanak, és amely 2019-ben újab
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...