KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 10. 13

A Microsoft lépést tesz a javítható termékek felé

Kellett némi noszogatás, de ez lehet az első globális tech vállalat, mely ígéretet tett a változásraZöldségeket veszél, esetleg tesz is valamit? (Kép: washingtonmonthly.com)

Ha meg kellene határozni, hogy milyen ügyek tematizálták a 2021-es évet, sok egyéb mellett olyan szavak borulnak ránk, mint a fenntartható, megújuló, zöld, vagy éppen a környezetbarát. Ahogy a klímaváltozás kérdésköre lassan megkerülhetetlenné válik, a jobb később, mint soha elvéhez igazodva egyre több ország, vagy éppen iparág hangoztatja, hogy kiáll az olyan jövőbarát reformok mellett, mint például az elektronikai eszközök élettartamának növelése. Ennek egyik kulcsa a javításhoz való jog, mellyel kapcsolatban az EU egy ideje már hallatja a hangját, de most úgy néz ki, hogy befutott az első amerikai óriásvállalat is, mely szintén leteheti a voksát a változás mellett.

Zöldbe öltöznek a cégek, de vajon kikényszeríthető a változás?


A hírek szerint történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, ugyanis a világon elsőként, a Microsoft lett az a globális technológiai vállalkozás, mely ígéretet tett a könnyebben javítható eszközök megvalósítására. Ahogy a környezetvédelmi intézkedéseket egyre gyakrabban kérik számon az ipari szereplőkön, úgy a megállás nélkül termelődő elektronikai hulladékra, vagy éppen a gyártás során felhasznált anyagokra is egyre nagyobb figyelem irányul. Mint kiderült, az említett döntést nem pusztán a vezetőség legyűrhetetlen lelkiismerete diktálta, sokkal inkább az As You Sow (Ahogy vetsz) néven tevékenykedő nonprofit befektetői érdekvédelmi szervezet. A sajtó múlt hétfőn értesült róla, hogy a felek megállapodást kötöttek az As You Sow által júniusban benyújtott részvényesi határozattal kapcsolatban, amelyben a technológiai vállalatot a készülékjavítás megkönnyítésének "környezeti és társadalmi előnyeinek" elemzésére szólította fel. A megegyezést hónapokon át zajló tárgyalások előzték meg, ám a végeredmény ígéretesebb, mint amire az alapítvány, vagy bárki számított, hiszen nem csak azt ígérték meg, hogy foglalkoznak az üggyel, de azt is, hogy még idén látható lépéseket is tesznek.

Könnyebben és olcsóbban javítható eszközöket ígérnek. (Kép: techspot.com)


Ez több szempontból is fontos változást idézhet elő, hiszen a felhasználók számára kevesebb nyűggel járna egy elromlott mobiltelefon ismételt szolgálatba állítása, mivel nem feltétlenül lennének kiszolgáltatva az adott cég szigorú szervizpolitikájának. A könnyítést először is olyan intézkedésekkel segítik elő, mint a termékeik technikai dokumentációjának átadása a kisebb, független szervizek számára. Ez valóban jól hangzik, ugyanakkor a ma ismert nehezen megbontható, jóformán páncélozott és teljesen egybegyógyított belső struktúrával rendelkező eszközök mellett csak töredékmegoldás volna. Még szerencse, hogy ennek kiiktatásának érdekében vizsgálják a termékeik átalakításának, áttervezésének lehetőségeit is, mellyel már valóban hozzájárulnának az eszközök utólagos javításához. Amennyiben a dokumentációk mellett valóban könnyű hozzáférést biztosítanak a szükséges pótalkatrészekhez is, az ismert tech mogul végre jó példával járhat elől a többi iparági szereplőnek is, például amerikai versenytársának, az Apple-nek, melynek már az EU-ban várható USB Type-C egységesítése is bőven elegendő fejtörést okozhat.

Egy Xbox One X szakszerűen darabokra szedve. (Kép: ifixit.com)


Na nem mintha az iPhone-ok gyártójára nem nehezedne hasonló nyomás. A környezetbarát befektetésekre összpontosító Green Century például egy hasonló, szintén a javítási jogról szóló határozatot adott át a cégnek, melynek személyre szabott változatát elkészítették és eljuttatták a Deere & Co, a John Deere traktorokról ismert mezőgazdasági berendezésgyártó számára is. A Microsofttal immár együttműködő As You Sow természetesen szintén nyilatkozott, melyben üdvözli a redmondi vállalat változásra való hajlandóságát. „Ez egy bátorító lépés a Microsoft részéről, hogy reagál a javításhoz való jog mozgalmának szövetségi és állami szintű fellendülésére" – mondta Kelly McBee, az As You Sow hulladékprogram-koordinátora. "Izgalmas, ahogy ez a megállapodás lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy Microsoft készülékeiket a felhatalmazott javítóműhelyek korlátozott hálózatán kívül is megjavíthassák." A Microsoft előtt tehát áll némi kihívás, hiszen a Surface sorozatuk mellett például az Xbox készülékekre is jobban kell figyelniük, igaz, utóbbi javítása az előző generációk viszonylatában általában a könnyebben megoldható és megfizethető kihívások közé tartozott. A karbonsemlegesség mellett azonban most van egy újabb vállalásuk, ráadásul ennek betartására az előbbinél jóval szűkebb határidőt szabtak.

A jövő zöld, ezt már eldöntötték, ez most a divatos jelszó, melyet mindenkinek lobogtatnia kell. Hogy milyen valós eredménnyel jár, azt még meglátjuk.


"Nagyra értékelem a Microsoft őszinteségét, amellyel a megállapodásról folytatott tárgyalások során az asztalhoz ült, és remélem, hogy további gyártók is követik a példát. A Microsoft lépése azt mutatja, hogy a vállalat felismerte, hogy a készülékek élettartamának javítással történő meghosszabbítása alapvető fontosságú az éghajlati célok eléréséhez, és hogy a vállalat komolyan gondolja, hogy ennek érdekében lépéseket tesz." – zárta a nyilatkozatot McBee. Reméljük, hogy ez valami újnak a kezdete, és ha nem is sokkal tartósabb, de legalább könnyen és kedvezőbb feltételek mellett javítható eszközök érkezésére számíthatunk.

2021. 10. 13

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...