fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 06. 02
Trump vs. Twitter - cenzúra és sztrájk a közösségi oldalakon
2020. 06. 02
Elérhető a Windows 10 májusi frissítőcsomagja
2020. 05. 31
Miért nem indul a Fortnite egy menő AMD konfiggal? A cheaterek meg ....... sünt!
2020. 05. 30
Ingyen Borderlands: The Handsome Collection az Epic Games Store-on!
2020. 05. 29
Nyárindító notebook akció a Lenovo-tól!
2020. 05. 29
ASUS ROG Strix GO 2.4 - Prémium funkciók, vezetékek nélkül
2020. 05. 28
Az Asus Z490 alaplapok is promócióval érkeznek
2020. 05. 28
Ajándék ROG Delta Core fejhallgató? Asus Vivobook S akció!
2020. 05. 28
8 TB-os SSD otthonra - érkezik a Sabrent Q sorozat
2020. 05. 27
Csillagromboló konfig 700.000 forintért.
2020. 05. 25
A Huawei vs. USA - Amerika járhat rosszabbul?
2020. 05. 25
Három új Ryzen 3000 XT processzor érkezik!
2020. 05. 23
A merev csöves és a két jó munkásember.
2020. 05. 22
Az Epic Games nem áll le - Civilization VI ingyen
2020. 05. 22
Bemutatkozott az MSI B550 alaplapkínálata
2019. 10. 19

A merev konfig visszatér? - i9-9900K/RTX2080 számítógép teszt

Még nem telt el sok idő, hogy összeraktunk egy igazán látványos, minőségi elemekből összeillesztett konfigurációt, már itt is az alkalom, hogy bemutassuk a testvérét. A jól sikerült gépet, a csúcskategóriás Intel processzor és Nvidia videokártya mellett, két izgalmas és alkotóelem tette igazán érdekessé. Az egyik, az alkatrészeknek otthont adó ház, a másik egy igazi nagyágyú, egy limitált szériás, merev csövekkel szerelt, épített vízhűtés. Az egymilliós határon mozgó rendszer persze nem hétköznapi darab, ám láthatóan olyannyira megtetszett egyik vásárlónknak, hogy magának is, egy nagyon hasonló összeállítást álmodott meg. A legutóbbi bemutatóból hiányoztak a játékok, így ha már alkalmunk adódott, a legutóbbihoz ennyire hasonló rendelés teljesítésére, akkor már néhány tesztet is lefuttattunk, igaz, az RTX 2080 ezúttal nem a Ti, viszont nem is egy egyszerű alapváltozat, inkább egy jól tuningolható, egyedi kiadás.

Phanteks Enthoo Evolv X RGB
(PH-ES518XTG_DAG01)

Enthoo Evolv X - ízléses torony


A holland vállalat a prémium kategóriában versenyezteti termékeit, szenvedélyükké pedig ezen belül is, a gépházak tervezése, illetve gyártása vált, melynek az Evolv X az egyik legjobb példája. A látványos DIY rendszereket építő felhasználók szívesen is fordulnak a gyártóhoz, hiszen az egyedi stílusjegyek, rugalmasan szerelhető, igényes anyaghasználattal megalkotott termékeket rejtenek. A cég ritkán nyugdíjazza a gondos tervezés után boltokba került sorozatait, inkább megújítja őket az optimalizáció jegyében, pont ahogy az Evolv X esetén, ami mindent biztosít, amivel alkalmazkodhat az aktuális igényekhez. Legyen szó bármilyen zsúfolt összeállításról, a legnagyobb hűtőkről, videokártyákról, vagy akár E-ATX alaplapokról, ha a ház már megvan, az alkatrészek kiválasztásának csak a pénztárcánk szab majd határt.

Enthoo Evolv X - A technika angyala


Ahogy arra már utaltunk, a gyártó büszke rá, hogy ebben a házban nincs felesleges hely, szinte minden pontja kihasználható valamilyen formában, így csak a fantáziánkon múlik, hogy rendezkedünk be, ebben a tekintélyes belső térben. Tehát az ízléses megjelenés mellett, az okos tervezés, a szellős elrendezés, és a könnyű szerelhetőség a legfőbb jellemzői, természetesen a kiváló szellőzés, és hasonlóan jól sikerült hangszigetelés mellett. Talán említenünk sem kell, hogy épített vízhűtés esetén is jó választás, radiátorunk és vezetékeink akadálytalanul hálózhatják be az egész házat, érintve akár az összes kritikus alkatrészt. 
A kategóriával együtt járnak az előre telepített rendszerhűtők, esetünkben három darab 140mm-es Premium ventilátor formájában. A lehetőségek itt is a maximumon, vagyis hátul egy 120 vagy 140mm-es, fent két 120 vagy három 140mm-es, elöl pedig három-három 120 vagy 140mm-es légterelő kaphat helyet. Ezeket a méreteket kell figyelembe vennünk radiátor rögzítése esetén is, így felül 280 és 360, elöl pedig 360, illetve 420mm lesz a határ.

Enthoo Evolv X - Diszkrét LED fények


A küllem hasonlóan igényes, mint a belső tér, és már első pillantásra látni fogjuk, hogy nem egy hétköznapi darabbal van dolgunk, sokkal inkább egy olyan dizájntermékkel, ami a látványos technikai eszközökkel berendezett otthonok reklámarca is lehetne. A felhasznált anyagok vizsgálatakor nem találunk filléres műanyagot, csiszolatlan és éles széleket,ránézésre behorpadó felületeket, érintésre lepattanó illesztéseket. Itt mindezek helyett az anodizált alumínium, a matt borítású acél váz, és az edzett üveg ajtók kaptak szerepet. Ami a színeket illeti, a fekete, és ezüst változatok mellett, az itt is látható grafit megoldások között választhatunk. Ha RGB-re vágyunk megkapjuk, az előlap mögött bal és jobb oldalt is egy-egy LED szalag fut végig, a táptakaró páncél teljes hosszán pedig, egy vékony fénycsík szalad végig, mely diszkréten illeszkedik az összképbe, kikapcsolt állapotában pedig észre sem vesszük jelenlétét.

Enthoo Evolv X - ez lehetne igazodási pont a több gyártó számára is


Nem mehetünk el a kábelrendezés mellett sem, ráadásul az alaplap mögötti terület ezúttal nem rejtőzik fém ajtó mögé, ugyanis itt egy egyedibb megoldással találkozunk. Az előlap melletti területet és az alsó tápegység meleletti részt egyaránt egy-egy ajtó hivatott eltakarni, utóbbi belső felületére ráadásul három darab, 2.5 colos meghajtót is rögzíthetünk. Hogy az elemek kényelmesen ráfeküdjenek a kábelekre, dupla sávban rögzített tépőzárakat használhatunk, a rendezés végén pedig erre az oldalra is üvegajtót zárhatunk. További érdekesség, hogy ez a ház lehetővé tesz az úgynevezett "Dual System" kialakítást. Ezzel lényegében akár két alaplapot, és két teljes rendszert is beépíthetünk, így ha el tudjuk látni energiával, és gondoskodunk a megfelelő hűtésről is, a játékos, és a közvetítést támogató streamer konfigurációk, egy fedél alatt dolgozhatnak.

Enthoo Evolv X - Egyszerű, de nagyszerű


Ez a hozzáállás különleges élménnyé teszi a gép összeállítását, hiszen nem csak bőséges helyet kapunk, mely könnyed munkát tesz lehetővé, de a végeredmény is letisztult lesz, így a munka végeztével nem sok kedvünk lesz gépünket, az asztal alatti sötétségben rejtegetni. A külső dimenziók 240mm x 520mm x 520mm, a CPU hűtő magassága maximum 190mm, a videokártya  hossza maximum 435mm lehet. Alaplapból akár a legnagyobb E-ATX is elfér, ahogy az előbb említettük, akár egy második mini ITX, vagy Micro-ATX társaságában. Ne feledkezzünk meg a ventilátorokat szinkronba hozó elosztóról sem, ami akár 8 légterelő szabályozását teszi lehetővé. Meghajtókból 3.5 inch méretből  maximum tíz, 2.5 inch méretből maximum 9 férhet el, melyekből alapból 4, illetve 6 hely biztosított, a többihez bővítőelemek vásárlására lesz szükség. Van itt még plusz elem GPU-nk vertikális elhelyezéséhez, porszűrés, és az előlapi csatlakozópanel. Egy elbillenthető kis ajtó mögött rejtőzik a két USB 3.0, az egy USB 3.1 Gen 2 Type-C csatlakozóval, ám a mikrofon és fejhallgató ki- és bemenetek mellett még egy kis apróságot is kapunk. Az RGB ugyanis beépített szabályzót kapott, amit két gomb segítségével aktiválhatunk. Az egyik a színeket, a másik a megvilágítás módját váltogatja. Aki nem tervez a gépházon spórolni, és minden szempontból a minőséget keresi, a Phanteks Evolv X jelenleg 63 700 Ft-tól elérhető.


INTEL CORE I9-9900K

9900K - 8 mag, 16 szál, de játékok mellé kicsit túlzás


Az Intel otthoni felhasználásra szánt, 9. generációs csúcsprocesszorát aligha kell bemutatnunk. A 10. generáció érkezésére még várnunk kell, így ha kompromisszumoktól mentes Intel konfigurációban gondolkodunk, a gyártó legkomolyabb ajánlata a 14nm-es csíkszélességgel gyártott Coffee Lake széria legütősebb szereplője, az i9-9900K. Bár a gyártó már készül az architektúra határait feszegető i9-9900KS változat bevezetésére is, egyelőre a 3. generációs Ryzen 9 3900X az egyetlen igazi vetélytárs. A 8 magos, 16 szálas csúcsmodell 3.6GHz-es alap és 4.7Ghz-es Turbo órajelre képes az összes magon, egyetlen mag esetén pedig akár 5GHz-es Boost is elérhető, melyet manuális tuningolással stabilizálhatunk. Ehhez a komoly hűtés biztosítása megkerülhetetlen, ez persze jelen esetben nem volt kérdéses pont. A szorzózármentes CPU nem ismer akadályokat ha videóvágás, vagy más számításigényes feladat elé állítanánk, viszont ne feledjük, hogy az Intel által megadott 95W TDP érték csak irányadó. Terhelés alatt a fogyasztás jelentősen megnő, ehhez mérten tehát a hűtéssel sem érdemes takarékoskodni, ám a miénkhez hasonló extrémnek is nevezhető megoldásnál kevesebbel is elegendő. Ha gépünk elsődleges célja a legmodernebb videojátékok futtatása és a beállítások maximumra állítása, ezzel a processzorral bőven túllépjük a legfelső határt, ereje több mint elegendő lesz a legerősebb videokártyáknak is. Ezt a potenciális teljesítményt még sokáig egyetlen játékszoftver sem fogja kiaknázni, de ennek a kategóriának nem is ez az elsőrendű szerepe, és az is biztos, hogy még hosszú ideig megállja majd a helyét, még akkor is, ha az Intel a közeljövőben végre piacra dob valami meglepő újdonságot. A processzorból létezik egy F jelöléssel ellátott változat is, mely nem tartalmaz integrált grafikus vezérlőt, cserébe néhány ezer forinttal olcsóbb, konkrétan 155 000 Ft. A bemutatott rendszer összeállításakor ez nem volt fontos szempont, így aki a teljes csomagra vágyik, a dobozos alapváltozat 163 000 Ft-tól rendelhető.


Thermaltake CL-W216-CU00SW-A Pacific M240 D5 Hard Tube

Thermaltake CL-W216 - a rögzítés még könnyű lesz


Ha moddingról, vagy PC alkatrészekről van szó, a Thermaltake az egyik legrégebbi piaci szereplő, mely főként hűtési megoldásaira építette birodalmát. A bemutatott vízhűtés is csak azt támasztja alé, hogy a vállalat a mai napig ott szerepel a felső kategóriában, így ha hasonlóan komoly eszközt keresünk, valószínűleg átböngésszük majd a kínálatukat. A legutóbbihoz nagyon hasonló, csak limitált példányszámban elérhető extrém hűtést tartalmazó csomagról van szó, mely ahhoz hasonlóan szintén elfogyott a készletről. Kategóriáján belül, főként a merev csövek teszik különlegessé, mely stabilabb és látványosabb megoldás a hagyományos változatoknál. Aki számára fontos, hogy a végeredmény megkapja a letisztult, ipari jellegű megjelenését, biztosan ezt választja, a Pacific Gaming sorozat pedig garantálja a minőséget.

Thermaltake CL-W216 - Látványos áttetsző plexi borítás


Ahogy a videón láthatjuk, tapasztalt gépszerelőnk, Ádám élezettel küzdött meg a gépezet kialakításával, ám egy ilyen kaliberű épített rendszer összeállítása még annak is jó egy napját elrabolja, aki hozzá hasonlóan túl van már néhány hasonló eszköz beüzemelésén. A dobozon látható "Tt LCS Certified" annak biztosítéka, hogy elsőosztályú minőséget kapunk, akár a teljesítményről, akár az alkatrészek aprólékos kidolgozottságáról van szó, így biztosak lehetünk benne, hogy a dobozból kivéve nem lesz dolgunk szivárgással, vagy rossz érintkezésből adódó balesetekkel. Aki biztosra akar menni, a Thermaltake termékein keresse ezt a jelzést, illetve forduljon szakemberhez, ugyanis egy rossz mozdulat, és költséges összeállításunk garanciáját vesztve válhat használhatatlanná. 
A csomag alapja természetesen a CPU blokk, mely minden típusú foglalattal kompatibilis. Legyen bármilyen processzorunk, az univerzális Pacific W3-nak köszönhetően nem ütközünk majd nehézségebe, a rögzítéshez ráadásul semmilyen speciális alkatrészre nem lesz szükségünk. A blokk egyedi megmunkálású réz magját látványos plexi borítás védi, mely megvédi az oxidációtól és a rozsdától, illetve látványra sem utolsó. A blokk számára, a tükörsimára csiszolt érintkezőfelület biztosítja az elsőrangú hővezető képességet.

Thermaltake CL-W216 - 200ml-es tartály, összesen 1000ml folyadék a rendszerben


A PR15-D5 egy szivattyúval kombinált tartály, melynek anyagát magas minőségű, hőálló műanyagok ötvözetet alkotja. A POM és PMMA matériákat ötvöző egység, egy D5 pumpát is integrál, melyen kapcsolóval állíthatjuk a nyomás erősségét, attól függően, hogy mekkora terhelést kell kiszolgálnia. A választott típushoz 300, illetve 200ml-es űrtartalmú tartály választható, legutóbb a nagyobbat láthattuk, esetünkben pedig a kisebb került beszerelésre. 
Az RL240 radiátor látványos, masszívan vaskos példány, és nem is kell majd csalódnunk hőtovábbító képességében. Anyaga magas minőségű cink és alumínium ötvözete, a gyártó leírása szerint katonai, vagy éppen űrtechnológiai szabványokhoz mérhető ellenállóképességgel. A legfontosabb jellemzőiként a stabil rögzítést, illetve a többszörösen biztosított szivárgásmentességet említhetjük. Ami biztosan bárkinek hamar szemet szúr, az a radiátor átlagon felüli vastagsága, mely dupla soros kialakításával optimalizálja a kamrákon átáramló folyadék lehűlését. Az egyedi gyártási folyamat alatt, 550°C-os forrasztást alkalmaznak, ami kiszűri a szennyeződéseket, az alkotóelemeket pedig egymásba olvasztja, ezzel maximalizálva a hőátadás hatékonyságát.

Thermaltake CL-W216 - Masszív radiátor, két RGB-s légterelővel


A 240mm-es radiátoron két 120mm-es, Riing 12 fantázianévvel ellátott, magas nyomású ventilátor kapott helyet, a 256 színű RGB LED díszítés már csak ráadás. A hidraulikus csapágyak rendkívül csendesen tartják fent a magas teljesítményt, a zajszint működés közben szigorúan a 19 decibeles érték alatt marad, legfeljebb 1500RPM fordulatszám mellett. A rezgés csillapításáért négy, egyedi formába öntött gumitömítés is felel, melyek elnyelik az illesztés és a ventilátor között fellépő rezonanciát. A merev csöveket egy különleges ötvözet, a PETG műanyag alkotja, mely a PET palackokból ismerős anyag, glikol hozzáadásával módosított változata. Ezzel az adalékkal, a törékeny, és hő hatására elszíneződő anyag, jóformán törhetetlenné válik, nem jellemzi kristályosodás sem, ugyanakkor időtálló és bír annyi rugalmassággal, hogy beszereléskor igényeink szerint a megfelelő szögben meghajlítsuk.


Thermaltake CL-W216 - színezetlen folyadékkal is rendben van


A dobozban négy 16mm x 500mm-es csövet találunk, ami a legtöbb konfiguráció számára elegendő mozgásteret biztosít, a rögzítéshez pedig hat darab 16mmes tömörítő szerelvényt, és két 90 fokos, króm adaptercsatlakozót biztosítottak. A választott termék ezúttal nem nélkülözi a hűtőfolyadékot sem. A C1000 Pure Clear-ből egy liter áll majd rendelkezésünkre, mely legalább 3 éven keresztül nem veszít hatékonyságából, miközben kíméli a kényes réz, nikkel és alumínium alkatrészeket. A merev csöves változat tehát jelenleg ismét hiánycikk, aki viszont a Thermaltake féle Pacific termékekre kíváncsi, ide kattintva megtekintheti kínálatunkat.

Gigabyte Z390 AORUS Master


Gigabyte Z390 AORUS Master - Tuning lap, a legjavából


A Gigabyte igyekszik nevet szerezni, a kifejezetten játékosoknak szánt termékek piacán is, hiszen az ASUS, vagy az MSI mellett eddig hiányzott a saját, jól elkülöníthető brandje, melyet egyedi dizájn is megkülönböztet a riválisoktól. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az embléma nem az egyetlen különbség, az alaplapjaik például kifejezetten versenyképes darabok, a sorba pedig az Aorus Master is kényelmesen beilleszkedett. A hagyományos ATX kialakítás egy kifejezetten 8. és 9. generációs Intel processzorokhoz készült, Z390 chipsetre épülő alaplapot foglal keretbe, melyen minden fontos szempont érvényesül, amiből egy játékos profitálhat. A sort mindjárt a VRM nyitja, a 12 fázisú feszültség szabályozó áramkör ugyanis nem spórolt semmin, az alaplap tehát a tuningolók jó barátja lesz. A három teljes hosszúságú PCI-E 3.0 foglalatból a felső kettő x16/x8 és x8/x8 sebességen, az alsó x4 sebességen dolgozik, továbbá jutott hely három x1-es csatlakozónak is. A négy DDR4 foglalat akár 128GB memóriát is kezel, 4400MHz-es tuning frekvencián. Legnagyobb örömünkre három M.2 foglalatot is kapunk, ráadásul mindegyik rendelkezik saját, passzív hűtőbordával is. A felső kettő M.2 22110 PCIe 3.0 x4 és SATA példányokat, az alsó M.2 2280 PCIe 3.0 x4/x2 meghajtókat kezel.

Thermaltake CL-W216 - I/O shield, hasznos kapcsolók, és csatlakozók gazdagon


A hangért felelős szekció szintén igényes összeállítás, a Realtek ALC1220 HD kodeket, egy ESS Sabre 9118 DAC támogatja, beépített fejhallató erősítővel. Bár elektromos impulzus elleni védelmet nem látunk, az analóg jelek, az alaplap többi részétől elszeparáltan közlekednek majd, tehát a jelerősség szennyezetlen, és erős lesz. Hagyományos vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózatra is csatlakozhatunk, előbbit egy Intel I219-V Gigabit, utóbbit az Intel 9560 802.11ac Wi-Fi adapter segít elő. Természetesen alap a gyárilag rögzített I/O shield, és igen gazdag a csatlakozókínálat is. Öt aranyozott jack csatlakozó, és egy SPDIF kimenet, USB 2.0 és 3.1 portok, Type-C, HDMI, két wi-fi antenna csatlakozó, továbbá a tuningolók számára üdvözlendő, hogy kapunk egy CMOS törlő gombot, és egy dedikált reset/power billentyűt is. RGB fények, RGB csatlakozók, kiterjedt hűtési opciók, komoly tuning a 12 fázisú VRM és a 2 x 8-pines CPU csatlakozó által, kiváló M.2 támogatás. Ha i9, akkor az Aours Master jó válasz a Gigabyte részéről, mely jelenleg 94 000 Ft-tól rendelhető.


Corsair AX 860W CP-9020044-EU

Corsair AX860 - A ventilátor lehetne nagyobb, de ezen felül hibátlan


A Corsair régi motoros, a választott tápegység pedig jó hét éve jelentkezett a piacon, hogy 80 Plus Platinum minősítésével, meg is őrizze helyét a felső kategóriában. A 150 mm x 86 mm x 160 mm dobozban egy 120mm-es, dupla golyóscsapágyas ventilátort találunk, ami zajkeltés szempontjából ma már nem feltétlenül optimális méret, azonban hatékonyságára nem lehet panasz. A tesztek alapján rendkívül hatékonyan végzi a dolgát, így teljes terhelés alatt is képes arra, hogy 45°C-ra korlátozza az eszköz hőmérsékletét. Természetesen szükség esetén igazodik a körülményekhez, ha nem várunk tőle sokat, a ventilátor csendben pihen majd, a passzív hűtés elvégzi a dolgát. A kényelmünket teljesen moduláris kialakítás segíti, a hosszú élettartamot pedig többek között, az egytől-egyig japán kondenzátorok biztosítják. Rendkívüli feszültségszabályozás, első osztályú hatékonyság minimális és maximális terhelés alatt egyaránt, prémium minőségi alkatrészek, 7 év gyártói garanciával megkoronázva. Ha nem vágyunk kompromisszumok megkötésére, a Corsair Platinum minősítésű tápegységei megállják a helyüket a konkurencia legjobbjaival szemben is, rendszerünk számára pedig atom stabil, hosszú, és halk üzemet biztosítanak. A választott modell nagyjából 60 000 Ft-ért volt kapható, azonban sajnos jelenleg nem elérhető, a gyártó többi Platinum tápegysége azonban itt megtekinthető.


MSI RTX2080 8GB GDDR6 GAMING X TRIO

MSI GAMING X TRIO - egyedi, de hatékony hűtés,


A videokártya ezúttal az MSI által továbbgondolt verzió, mely tavaly valóban az újdonság varázsát nyújtotta, az NVIDIA gyári változatához képest. Bár a SUPER és Ti változat miatt, az RTX 2080 nem a legerősebb a Turing architektúrára épített kártyák között, viszont nagyjából párban van a korábbi csúcs GTX1080Ti-jal, játékok alatt elérhetővé teszi akár a 4K-s felbontást is, 1440p alatt pedig számíthatunk a kellemesen magas FPS értékere. Az esetleges tuningnak köszönhetően még többet hozhatunk ki belőle, ami jó hír azoknak, akik élnének a sugárkövetés lehetőségével, mely szép lassan, de egyre több játékban nyújt realisztikusabb vizuális élményt, némi nyers teljesítményért cserébe. A Gaming X Trio pedig ezen a téren aligha okozhat csalódást, hiszen a gyári 8 fázishoz képest még 2-vel gazdagodott a VRM, így kártyánk nem fog megszeppenni, ha többet szeretnénk kihozni belőle. Ahogy arra a neve utal, a masszív hűtőborda három ventilátorral igyekszik leküzdeni a keletkező forróságot, egy egy fortélyos kialakítású rendszerben. A bal oldali légterelő 85mm-es, míg középen és jobb oldalon, két 95mm-es változatot látunk, de csavartak egyet a félpasszív üzemmódon is. Ennek értelmében a kritikusnak ítélt 58°C-on, először a két nagyobb ventilátor lendül mozgásba, majd úgy nagyjából két perc múlva a harmadik is beindul, valószínűleg a memóira melegedésére reagálva. A megoldás valóban nem szokványos, ám az 58°C-os határt egy kicsit magasnak gondolom, a legtöbb kártya valamivel alacsonyabb hőfok elérése után aktivizálja a hűtést. Ha a vásárló szeretné, ha kártyája csak akkor melegedne, amikor az elkerülhetetlen, a ventilátorok számára bármikor beállítható egy tetszőlegesen alacsony alap fordulatszám, így a felesleges zajtól sem kell tartanunk.

MSI GAMING X TRIO - Masszív darab, elfér alá a támasz


Ami a külsőségeket illeti, a dizájn kellemes, a keret ráadásul egy igényesen megtervezett hővezető rendszert takar, és a fém hátlap is kapott hővezető padokat, így jobban besegíthet a kártya lehűtésében. A 327 x 140 x 55.6 mm-es kártya 1515MHz-es alap, és 1860MHz-es Boost órajelet kínál, melyet valószínűleg gond nélkül átléphetünk majd, nem beszélve a 256-bites adatsínnel dolgozó, 8GB GDDR6 memóriáról, ami egy 950Mhz-es frekvenciaemelést egész biztosan elbír majd. Csatlakozókból három DisplayPort v1.4, egy HDMI 2.0b , és egy USB Type-C került a kártyára, míg PCI-E csatlakozóból két 8 tűsre lesz szükség. A várható maximális fogyasztás 260W lehet, melyhez a gyártó legalább egy 650 wattos tápegységet javasol. A bemutatott Trio változatból, jelenleg csak a jóval drágább RTX 2080Ti kapható, a jelenleg elérhető RTX2080 videokártyák pedig ide kattintva megtekinthetők.


G.Skill 2x8GB DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GTZR Trident Z RGB

G. Skill Trident Z RGB - tuningra fel


Az előző merev csöves rendszerhez a vásárló nem kért memóriát, most viszont több mint elegendő mennyiséggel gazdálkodhatunk. A G. Skill híres a tuningra felkészített RAM-okról, ezt a kategóriát erősítik a most választott CL16-os időzítésű, Trident Z szériás modulok is, melyekről nem hiányozhat az RGB megvilágítás sem. A 3200Mhz jó szolgálatot tesz majd a játékok alatt, arról nem is beszélve, hogy a vásárló duplázott, így a négy alaplapi foglalatba, összesen 32GB DDR4 memória kerül majd. A két 8GB-os modult tartalmazó csomag, 34 500Ft-tól kapható.


Samsung 512GB 970 PRO NVMe MZ-V7P512BW M.2 PCIe SSD

Samsung 512GB 970 PRO NVMe - a hűtőborda alatt ütős SSD rejtőzik


Duplázunk SSD-ből is, ráadásul nem is akármilyen meghajtóról van szó, ugyanis két darab Samsung 970 PRO került a rendszerbe. Az NVMe meghajtónak köszönhetően eszméletlen sebességre tehetünk szert, melyet az AORUS lap foglalatai gond nélkül kihasználnak majd, és mivel a Samsung SSD-k, és úgy általában véve is a kategória királyáról van szó, a hosszú élettartam is garantált. A DRAM és flash memória tervezésében a gyártó az egyik zázlóhordozó, a 4. generációs V-NAND és a Phoenix vezérlő nem okoznak majd csalódást, mi pedig élvezhetjük a 2100MB/másodperc átlagos írási sebességet. Első osztályú termék, 5 év gyártói jótállás, 512GB-os kapacitás, áruházunkban pedig 45 600 Ft-tól kapható.


Nagyon komoly, de mennyire játékos?


Senkit nem érhet nagy meglepetés, hogy az i9-9900K és az RTX2080 ütős párost alkotnak, melyeken nehezen foghat ki holmi videójáték. Mi azért leteszteltük, hogyan teljesít 2560x1440 felbontáson az MSI GAMING X TRIO, a G.Skill, 3200MHz-es memóriáival megtámogatva. A beállításokat természetesen maximumra állítottuk, a tesztekhez pedig minden esetben, a játékok saját benchmarkjait futtattuk le.Metro Exodus - elő a rideg alagutakból


Elsőnek a legnagyobb falatot választottuk, mely nem más mint a Metro: Exodus. A nukleáris pusztulástól sújtott orosz vidék, sosem látott vizuális orgia formájában jelenik meg képernyőnkön, már ha bírjuk hardverrel. Ha nem vesszük a GTA V hihetetlenül aprólékos grafikai opcióit, a legkomolyabb terhelést mostanság talán az ukrán fejlesztők játékától várhatjuk, melynek benchmark tesztje indokolatlanul mértékben képes leterhelni rendszerünket. Ha eltekintünk a bekapcsolható sugárkövetési funkciótól, az esetek többségében azért kezelhető a helyzet, az effektekkel megpakolt jelenetsor alatt az átlag FPS 50-volt, ami igazán korrekt érték. Ha a Motion Blur-t szépen lekapcsoljuk, ahogy azt a legtöbb játékos teszi, esetleg egyet visszalépünk az Extreme beállításról, egész biztos, hogy a 60-as képkockaszám is kényelmesen elérhető, miközben a látványtól továbbra is leesik majd az állunk.

Assassin's Creed Odyssey - Leonidász lánya egy bérgyilkos volt?


A következő játékunk, a történelem és a mítoszok határán játszódó kaland, melyben teljesen egybefüggő nyílt térképen járhatjuk be, a gyönyörűen lemodellezett ókori görög területeket. A nyitott világnak ára van, az Assassin's Creed Odyssey pedig nem a legjobban optimalizált játék, így az Ultra High beállítások mellett mért 42 minimum, és 75 átlag FPS teljesen korrekt, pedig a benchmark itt sem számít kímélő programnak. Open world ide vagy oda, a Metro korlátoltabb területei mellett azért érezhetően ütősebb látványt kínál, ez végül bő 20 FPS-sel jobb maximumot jelentett.

Várhatóan ismét megújul majd a Tomb Raider széria


A Shadow of Tomb Raider harmadik alkalommal vizsgáztatja azt a grafikai motort, ami az első részen még Xbox 360 konzolon is megmutatta magát, ráadásul 720p felbontása ellenére kellemes élmény volt. Azóta eltelt néhány év, lassan túl leszünk a mostani konzolgeneráció végén, de egy utolsó alkalommal még megnézhettük, hogy mire képes ez a komoly fejlesztéseken átesett motor, és az általa megjelenített fáradhatatlan régésznő, Lara Croft. A stressz-teszt jól mutatja, hogyan lépünk egyre feljebb teljesítmény tekintetében, hiszen a reboot harmadik, és valószínűleg befejező kalandja igazán ütősen fest maximális beállítások mellett. DirectX 12 leképező használatával, a minimum FPS nem zuhant 75 alá, az átlag 93 pedig már igazán magabiztos teljesítményre mutat.

Far Cry New Dawn


A listán nem a bérgyilkosos széria az egyetlen Ubisoft cím, a Metro pedig nem az egyetlen poszt-apokaliptikus környezetbe helyezett történet, a Far Cry ugyanis eddig valahogy ezt a zsánert kihagyta. De csak eddig, most pedig a sugárzástól lilába öltözött vidékeket róhatjuk, hogy lenyomjuk a Mad Max-ből szökött útonállókat, és végtelenül irritáló stílusú vezéreiket. Ami a grafikát illeti, szegény Dunia engine sem mai darab, még a mai napig szolgálja a szériát, és vele a kiadót, aki egyelőre nem szánt időt és pénzt, egy új motor kifejlesztésére. Ettől eltekintve, az összhatás még mindig igazán hangulatos tud lenni, a változatos környezet, és a domborzat dús növényvilága még mindig kellemes a szemnek, a miénkhez hasonló erős konfigurációk pedig megeszik reggelire. Ultra beállítások mellett 88 volt a legalacsonyabb mért érték, átlagban pedig 110-et produkált a benchmark, így Hope megye felszabadítása nem a játék sebességén múlik majd.

World war Z - zombi hegyek, hová legyek


Végül jöjjön a legfrissebb, és egyben legbarátságosabb igényekkel bíró cím, ahol a legnagyobb fenyegetést a zombik végtelenül áradó tömege jelenti. A Worl War Z, a klasszikus Left 4 Dead játékok hagyományait ápoló, kooperatív játékmenetre épülő lövölde, ahol külső nézetben, csapatba verődve élhetjük túl az újabb világvégét. A teszt alatt végtelen lazasággal hozta a 111 minimum FPS-t, átlagban pedig 127-et produkált, így aki esetleg 144Hz-es monitort használ, belőheti a maximális képkockaszámot 120-ra, esetleg visszavehet egy-két beállításból, így gond nélkül elérheti a 144 FPS-t is, a tökéletesen sima játékélményért. 


Kell ez nekem?


Ahogy a legutóbb, most sem teszünk úgy, mintha hétköznapi, átlagos számítógépről lenne szó, de hát ilyen, amikor jóformán szabadon válogathatunk. Ha leterheljük, a 9900K bizony hajlamos befűteni a szobát, ez persze főleg számításigényes munkafeladatok esetén jelenthet komolyabb problémát, erre azonban tökéletesen felkészült a merev csövekkel szerelt Thermaltake folyadékhűtés, ami önmagában is eléri, egy korrektebb középkategóriás videokártya vételárát. Természetesen negyed áron hozzájuthatunk a léghűtéses megoldások legjobbjaihoz, és RTX2080-alatt is van élet, játékhoz pedig szintén töredék összegért választhatunk processzort, pláne, mióta az AMD is rendesen beérte a mezőnyt. A lehetőség adott, hogy ízlésünkhöz, illetve pénztárcánkhoz szabjuk igényeinket, melyet weboldalunk gépösszerakó menüpontjával megtehetünk, ha viszont böngésznénk a vevők által korábban rendelt, hasonló kategóriában induló rendszerek között, ide kattintva megtekinthetjük őket.

KD - PCX

2019. 10. 19

Az 1440p ostroma 300 ezerért? i5-9400F/GTX 1660 SUPER bemutató
Az utóbbi időben nagyot fordult a kocka, és rendesen leuralták a piacot az AMD-s összeállítások, de azért nem kizárólag Ryzen processzorok duruzsolnak a játékra választott gépekben. A legjobb példa erre következő számítógépünk, egy tipikus kozépkategóriás rendszer, mely extravagáns alaktrészek nélkül, a korrekt játékélmény reményében került összeállításra.  Cooler Master MasterBox Q300L A Q300-as házakat nagyjából tavaly ilyenkor dobta piacra a Cooler Master, miután a korábbi Computex rendezvényen jól felcsigázta velük az érdeklődőket. A Q300L legfontosabb jellemzője, hogy olyannyira az apró gépek kedvelőinek készítették, hogy csak micro-ATX alaplapok férnek el benne, miközben tápegységből a hagyományos ATX modellek is alkalmazhatók maradnak. Ha ez nem lenne elég, akár fekvő helyzetben is használható, ahogy a régi kompakt masináknál láthattuk, az előlapnál megszokott I/O panel pedig ehhez mérten szabadon áthelyezhető, akár hat tetszőlegesen választott pozíció valamelyikébe. A 387x230x378mm-es házikó egyetlen hagyományos 3.5” merevlemezt, és kettő 2,5” meghajtató fogad, ventilátorból pedig legfeljebb négy, 120mm-es darab pöröghet odabent, egyet ráadásul hátra már be is szereltek. Kicsinek tűnik, de a sok légzőrésnek és a tudatos dizájnnak köszönhetően nagyszerűen szellőzik, és még jól is néz ki, főleg az áttetsző oldalpanel miatt. Ez utóbbi ugyan nem edzett üveg, de 14 600 Ft-os áráért cserébe ezt elnézzük neki! i5-9400F Az Intel 9. generációs pro
A végletekbe, és tovább! 1,4 milliós PC az asztalon!
Aktuális konfiguráción erős és dizájnos hardverek egyvelege, mely akár az Asus kiállítási darabja is lehetne, ha az alaplap nem az MSI kínálatából származna. Lássuk mit nézett ki magának a vásárlónk, aki 1,4 millió forintot költött erre a masszív erőműre. ASUS GX601 ROG STRIX HELIOS Mi mással kezdhetnénk, mint a házzal, ami kiállásával azonnal magára vonja a figyelmünket. Egy korábbi tesztünkben szerepelt a hasonló Asus TUF GT501, ám a Helioshoz képest az még egy visszafogott darab, és fele ennyibe kerül. A 250 x 565 x 591 mm-es dimenziók jóformán saját külön szobát követelnek maguknak, és talán még az informatika után kevésbé érdeklődő vendégeink is elidőznek fölötte, ha a szobába lépve meglátják. Nagyrészt minőségi alumínium, üveg, illetve némi acél és műanyag egyvelege alkotja ezt a monstrumot, aminek tetején összefűzött hordszíjat láthatunk. A gyártó úgy gondolta, hogy ez a ház kiváló választás LAN partyk megtartásához, ám ha figyelembe vesszük, hogy a ház üresen is 18 kilós, valószínűleg ez inkább dizájnelemként funkcionál majd. Mivel egy másfél milliót súroló összeállításról van szó, az amúgy 50 kilós teherbírásra hitelesített pánt valószínűleg csak a port gyűjti majd, így érdemes lehet inkább elcsomagolni. Az oldallapok és az előlap is edzett üveg, előbbi kettő színezett, utóbb viszont áttetsző, LED megvilágítású ROG díszítéssel. A panelek ügyes rögzítőtalpakkal fektethetők a helyükre, és gombnyomással távolíthatók el, mely a prémium kategória egyik legke
Csendes szörnyeteg közel 460 000 forintért! 3600X/RTX2070 S teszt
Pár hete videóban bemutattunk egy 500 000 forint alatti gépet, amiről úgy gondoltuk, hogy most részletesebben is szemügyre vesszük.  Ha nem láttátok volna a videónkat akkor ezt itt pótolhatjátok: Alaplapok közül a vásárlónk a Gigabyte B450M S2H-t választotta. Ez az alaplap micro-ATX szabvánnyal rendelkezik. Árban rendkívül kedvező, valószínűleg a vásárló itt szerette volna megszorítani egy kicsikét a pénzcsapot. Ez onnan is látszik, hogy a ház ATX méretű, a lap mégis kisebb az ATX szabványnál. Egyébként az oldalunkon jelenleg olyan 20 000 forint környékén mocorog az S2H ára. A nagyobb méretű testvéreire már azért + 10 000 forintot rá kell számolni. Véleményem szerint egy nagyobb lap jobban nézne ki egy ekkora házban… Na de mindegy is, nézzük a részleteket. Ahogyan azt már feljebb leírtam, micro-ATX-es lapról beszélünk, ami egy BIOS frissítésnek köszönhetően támogatja a 3. generációs Ryzen processzorokat. 2db DDR4-es ram foglalattal rendelkezik, ami akár 32GB rendszermemória kezelésére is képes. Egészen 3600Mhz-es OC-t támogat a memóriáknál. Támogatja az ECC Unbuffered DIMM 1Rx8/2Rx8 memóriamodulokat (non-ECC módban). Kezeli a non-ECC Unbuffered DIMM 1Rx8/2Rx8/1Rx16 memóriamodulokat. És ami manapság minden játékos számára elengedhetetlen az az XMP (Extreme Memory Profile) memóriamodulok támogatás. Csatlakozók tekintetében annak ellenére, hogy kis lapról beszélünk eléggé szépen bővelkedik: 1 x D-Sub port, maximálisan támogatott felbontás: 1920x1
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...