fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 17

A Mastercard megszünteti a mágnescsíkos bankkártyákat

Ismét egy korszak vége közeleg, a több mint hetvenéves technológia elhagyja egy fő ismertetőjegyétÚjabb mágneses adattároló technológia búcsúzik.

A bankkártyák története meglepően régre nyúlik vissza, hiszen az első fizetésre használt kártya 1950-ben bukkant fel, a Diners Club International koncepciója és kartonból készült megoldása persze kezdetleges volt, és távol állt a ma ismert technológiáktól. A bankok által is rendszeresített plasztikkártyáknak végül a klasszikus, több mint száz éve felfedezett mágnesszalag adott lökést, mely a második világháború során már kifejezetten hasznos adattárolónak bizonyult. A számítógépes adatok mágnesszalagos rögzítése és megbízható használata végül 1960-ban, Forrest Parry IBM-es mérnöknek köszönhetően vált elérhetővé. A legenda szerint a CIA felkérésére dolgozott új azonosítókártyán, de nem talált megoldást, végül a felesége javaslatára vasalóval oldotta meg a mágnescsík és a kártya házasítását. A Mastercard nem sokkal ezután, 1966-ban a Visa vetélytársaként lépett piacra, a nagy kártyahullám pedig a hatvanas évek végére jelentős káoszt okozott, ugyanis a bankok néhány év alatt közel százmillió hitelkártyát küldtek ki az ügyfeleiknek, jóformán válogatás nélkül.

Az első mágnescsíkos kártya prototípusa 1960 körül, némi ragasztószalag közreműködésével. (Kép: historyofinformation.com / Wikipedia)


Bár manapság egyre többen használják fizetésre a telefonjukat, a bankkártyák szerepe közel sem elhanyagolható, a mágnesszalag szerepe azonban jelentősen lecsökkent. A kártyás fizetés az indulást követően valójában hosszú éveken át nem volt olyan kényelmes, mint ahogy ma ismerjük, de bizalmi okokból is sokan ragaszkodtak bankkártyájuk helyett a készpénzhez, végül a 90-es években bevezetett integrált adatchipek beépítése újabb lökést adott a műanyag lapka népszerűségének.  A fizetési szokásokat természetesen a felhasználói kényelemhez igazított fizetési módok mozdították tovább, az érintéses Paypass rendszer pedig sokszor még a vásárlási kedvre is befolyást gyakorol, hiszen egy egyszerű mozdulatban rejlő pszichológia meglepően rugalmassá tette a fogyasztást. Utóbbi ráadásul a mágnescsík lehúzásával ellentétben nem minden esetben jár olyan hosszas várakozással, vagy igényli a felhasználó azonosítását, például az egyéni PIN kód begépelését, mely a fogyasztói kényelem és a biztonságérzet örök háborúját szimbolizálja.

A kártyás fizetés kezdetben még telefonos ellenőrzést kívánt.


A Mastercard, mint a világ egyik legnagyobb kártyakibocsátója mindenesetre pontosan nyomon követheti a változó szokásokat, éppen ezért döntött régiónkban a mágnescsík nyugdíjazása mellett. Érdekes, hogy az Egyesült Államokban a chipes, illetve érintéses fizetés jóval lassabban terjedt, mint például Európában, de az amerikaiak ebben a tekintetben érezhetően elmaradnak a világátlagtól is. Manapság a globális értelemben vett kártyatranzakciók mintegy 86%-a nagyjából 30 éve terjedésnek indult EMV-chipeken keresztül történik, míg az USA-ban 2020-ra is csak nagy erőfeszítésekkel érték el a 73%-os elfogadási arányt. A mágnescsík elhagyása mindenesetre egyre inkább érett, legalábbis Európában, ahol a Mastercard már egészen biztosan megszünteti ezt a lehetőséget.

Manuális hitelkártyaolvasó, főleg az USA-ban ismert.


Ahogy azt a Mastercard is kiemeli, a vásárlási, illetve fizetési szokásaink változását természetesen a világjárvány mozdította el hatalmas mértékben. Érthető okokból az érintés nélküli fizetés digitálisan, kártyával, vagy akár telefonnal elképesztő számban volt jellemző az elmúlt években, és a pénzügyi vállalat adatai szerint csak az idei első negyedévben 1 milliárddal nőtt az érintésmentes tranzakciók száma a tavalyi évhez viszonyítva. A második negyedévről közölt adataik is beszédesek, hiszen ebben az időszakban az összes regisztrált tranzakció 45%-a volt érintésmentes.

jól ismerjük, de már egyre kevesebbet használjuk.


Érthető hát, hogy miért nem bajlódnak tovább a mágneses részecskékkel történő adattárolás lehetőségével, hiszen már több népszerűbb és kényelmesebb opció is elérhető, melyek tökéletesen képesek helyettesíteni a nagy karriert befutott mágnescsík leolvasását. A Mastercard bejelentése alapján Európában és több más régióban 2024-től kezdik meg a végleges átállást, míg az Egyesült Államoknak adnak még egy kis időt az újabb technológiákkal való barátkozásra. Az USA-ban ezért csak 2027-ben kezdik elhagyni a fekete sávval szerelt kártyáikat, ám a bankok számára ez csak egy opció lesz, így a folyamat ott a továbbiakban is lassabban haladhat. "Itt az ideje, hogy teljes mértékben átvegyük ezeket a kategóriájukban legjobb képességeket, amelyek biztosítják, hogy a fogyasztók egyszerűen, gyorsan és nyugodtan fizethessenek" – érvelt Ajay Bhalla, a Mastercard Cyber & Intelligence üzletágának elnöke a fogyasztói kényelem mellett. "Ami a legjobb a fogyasztóknak, az a legjobb az ökoszisztémában mindenkinek" – tette hozzá. "Nagyra értékeljük, hogy a Mastercard megtette ezt a következő lépést, amely segít megerősíteni a fizetési biztonságot, és megvédi a kereskedőket és a fogyasztókat a kockázatoktól. Szeretnénk, ha az iparágban mások is ebbe az irányba mozdulnának" – kommentálta a lépést John Drechny, a több mint 165 amerikai kereskedőt képviselő Merchant Advisory Group vezérigazgatója.

Csak egy mozdulat, ennyi kell a fizetéshez.


Ezzel a lendülettel a Mastercard azt is bejelentette, hogy 2029-ig bezárólag teljesen leáll a mágnescsíkos hitel- és bankkártyák kibocsátásával. Döntésüket valószínűleg a piaci vetélytársaik is követni fogják, így hamarosan a magnó- és VHS kazetták után eltűnik életünkből az utolsó mágnesszalagos használati tárgy is.

2021. 08. 17

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...