fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 07

A Gigabyte néhány esetben visszaadja a hibás tápok árát

Az alacsony minőségű termékek miatt kisebb botrány volt kialakulóban, mely már kezdett a fejükre nőniTöbb is kigyulaldt, volt amelyik leégette a videokártyát is.

Még augusztusban kapta fel a sajtó a hírt, mely az alaplapjai és videokártyái miatt közismert Gigabyte felemásan sikerült tápegységeiről szólt. Az egyre nagyobb számban összegyűlt vásárlói panaszokat ekkor szakértők és tesztoldalak is alátámasztották, és a kezdetben ignoráns vállalatra akkora nyomás nehezedett, hogy végül elismerték a problémát és előre léptek az ügyben.


Ha tápegységről van szó, nem feltétlenül a Gigabyte neve jut először eszünkbe, pedig valójában vannak jól sikerült és megbízható modelljeik, melyek az alkatrészek minősége és működésük stabilitása miatt jogosan gyűjtöttek be elismerő kritikákat. Sajnos a GP-P750GM és GP-P850GM nem tartoznak ezek közé, még akkor sem, ha vannak olyan vásárlók, akiknél történetesen egy-egy hibátlan darab landolt, mely jelenleg is stabilan teljesít. Az összesített visszajelzések ugyanis azt mutatják, hogy akik ezek valamelyikét választották, sok esetben akkor jártak a legjobban, ha már kibontáskor egy használhatatlan példánnyal találkoztak amit egyszerűen visszaküldhettek, mivel a visszajelzések szerint egyáltalán nem ritka, hogy a tápegység egy robbanás kíséretében mondta fel a szolgálatot, olykor magával rántva a pokolba más értékes alkatrészeket is. A Newegg.com-on a termékek vásárlói bőségesen ellátták értékelésekkel a 850 és 750 wattos modelleket, az utóbbi estében pedig a 305 vásárlónak több mint a fele a lehető legrosszabb értékelést adta rá, a már említett két hibajelenség valamelyikére hivatkozva.


Ilyen meghibásodási aránnyal viszonylag ritkán találkozni, így felmerült a lehetőség, hogy egyes régiókba teljes szállítmányok érkezhettek gyári hibás termékekből, a Gamers Nexus és más ismert tech-oldalak, illetve video csatornák pedig hónapokat áldoztak az eset felderítésére, mely sajnos lehangolóbb eredményt hozott, mint azt kezdetben sejtették. Ezek a modellek nem pusztán gyári hiba következtében kerültek így forgalomba, mivel a szétszedett termékek olcsó és rossz minőségű alkatrészekből voltak összeállítva, így teljesen véletlenszerű, hogy egyik vagy másik modell milyen hosszú élettartamra számíthat. A vizsgálatok során felrobbanó és szikrákat hányó PSU-k több csatorna saját felvételein is megtekinthetők, és mint kiderült, a GN sajnos az egyik tesztpadon használt RTX 3080 kártyának is búcsút inthetett. A tesztelők és a sajtó, a panaszos ügyfelekkel a háta mögött közösen kezdett nyomást gyakorolni a Gigabyte-ra, aki kezdetben dühítően elutasító volt, végül nagy nehezen egy nyilatkozatot tett közzé. Ebben azt közölte, hogy a problémát a beépített OPP Protection, vagyis a túlzott terhelés elleni védelem hibája okozza.


A tapasztalatok szerint az OPP és OCP védelem túl magasra lett kalibrálva, emiatt a két tápegység 150%-os terhelés esetén hajlamos a már említett robbanással reagálni. A Gigabyte redukálta az eredetileg 120% és 150% közé kalibrált határértéket, és állítása szerint 110% és 120% között a két termék tökéletesen alkalmas lesz a mindennapi használatra. A közleményükben hozzá teszik, hogy „a bejelentett problémák csak hosszú ideig tartó extrém terhelés esetén jelentkeztek, melyek általános, reális körülmények között nem jellemzőek”. Mondanunk sem kell, hogy ez a hozzáállás nem hatott valami megnyugtatóan, viszont azt is bejelentették, hogy a meghatározott sorozatszámmal ellátott modellek tulajdonosai számára hajlandók cserét biztosítani az újrakalibrált változatokra. Ez valóban előrelépés volt, ám a többség szerint az OPP védelem finomhangolása nem egészen jelent teljes megoldást az indokolatlanul alacsony minőségű tápegység vásárlóinak, azonban a Gigabyte kitartott amellett, hogy odafigyelnek termékeik minőségére, így a GP-P850GM and GP-P750GM esetében sem indokolt a termékek cseréje, a visszahívásuk pedig még kevésbé.
Ez természetesen érthető, hiszen egy teljes termékvonal visszahívása elképesztő anyagi és logisztikai terhet jelent, főleg abban az esetben, ha ez valóban nem teljesen indokolt, azt ugyanakkor várhatjuk, hogy esetleg elismerjék a sorozat sajnálatosan alacsony minőségét.

A szerencsések pénzvisszafizetést kaphatnak.


A Gigabyte azonban időközben javított a vásárlói kompenzáción, ugyanis már nem csak cserét, de akár pénzvisszafizetést is kínál. Ehhez egy külön terméktámogatási lapot hoztak létre, melyen jól látható, hogy a GP-P750GM esetében kizárólag az SN20243G001301 és SN20453G025430 szériaszámok közé eső termékek, a GP-P850GM-nél pedig az SN20343G031011-től SN20513G022635-ig tartó modellekel kérvényezhető az ügyintézés. Üröm az örömben, hogy pénzvisszafizetés kizárólag a hivatalos Gigabyte partnerektől származó tápegységek esetén kérvényezhető, ellenkező esetben továbbra is csak cserét biztosítanak. A részletekért és az érintett vásárlóknak regisztrációért a hivatalos terméktámogatói oldalra érdemes kattintani, ám jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a termékvonalnak csak egy bizonyos részéért vállalnak felelősséget, továbbá csak amerikai és kanadai ügyfelekkel tárgyalnak. Mindenesetre azt látva, hogy figyelmen kívül hagyják a két tápegységről született részletekbe menő kritikákat és a tényt, hogy alacsony minőségű alkatrészeket használtak, illetve azt, hogy milyen nehézkesen kezelték a helyzetet, valószínűleg nem csak Amerika az, ahol a vásárlók alaposabban utána járnak majd, mielőtt egy Gigabyte tápegység mellett tennék le a voksukat.

Szomorú ez a hozzáállás, hiszen a Gigabyte számos nagyszerű termékkel jelentkezett már és tápegységei között is találni kifejezetten igényes, sőt, a felső kategóriában is joggal szereplő darabot, kár lenne ilyen hanyag módon elrontani a közönség beléjük vetett bizalmát.

2021. 09. 07

Íme az új Intel foglalat, két generációt biztosan kibír majd
Felbukkantak a közelgő Alder Lake-S processzorokhoz társított új foglalat részletei
Az Intel hamarosan megjelenő Alder Lake-S asztali processzorcsaládja várhatóan a közeljövőben debütál. Ahogy azt már megszokhattuk, ezzel együtt ismételten egy foglalatváltás előtt állunk, ám ezúttal egy jelentős előtt, méghozzá az LGA1700-as CPU foglalat formájában, amelyről a napokban teljesértékű képek és technikai részletek is nyilvánossá váltak.
Az Intel 12. generációjának közeledtével a felhasználók ismét szoktathatják magukat a gondolathoz, hogy az új processzorok beszerzése most is teljes platformváltást követel majd a vásárlóktól. Ahogy az a közelmúltban már kiderült, a vadonatúj foglalat jelentős változásokon esett át, az elődökhöz képest ugyanis alaposan megnyúlt. Mint kiderült, ez a drasztikus módosítás a korábban már jól bevált, illetve a jelenleg forgalomban lévő processzorhűtők rögzítését is megnehezítheti, ráadásul az előzetes értékelések alapján a fedetlenül maradt hőátadó felület következtében a hűtés hatékonyságára is negatív hatást gyakorolhat. Végül a korábbi homályos fotók után a kínai Bilibili fórumokon végre felbukkantak az első értékelhető képek, részletesebb bemutatót azonban a Videocardz közölt, bemutatva a már ismert LGA1200, és a soron következő LGA1700 közötti legfőbb különbségeket.
Az Intel tehát a 15R1 kódnéven futó LGA 1700-as foglalatra vált, melynek leginkább szembetűnő változása, hogy a 37.5 x 37.5 mm-es, lényegében négyzet alakú területet tég
Eltávolítható lett a jelszó a Microsoft-fiókokból
Sokat emlegették, és most meg is tették az első komoly lépést a jelszavas azonosítás felszámolása felé
A Microsoft még az előző év végén tett közzé egy terjengősebb blogbejegyzést, melyben az adatvédelemhez „ősidők óta” használt jelszó alapú azonosítás veszélyeit ecsetelték. Az értekezés témája és konklúziója pedig nem volt mást, minthogy záros határidőn belül szeretnék kivenni az egyenletből a biztonságot jelentősen gyengítő, begépelhető jelszavakat, hogy a felhasználókat a modernebb és megbízhatóbbnak tartott lehetőségek felé tereljék.
„A jelszavak használata nehézkes és biztonsági kockázatokat jelent a felhasználók, illetve bármilyen méretű szervezetek számára, minden 250 vállalati fiókból havonta átlagosan egy kompromittálódik. A Gartner Group (globális kutatási és tanácsadó cég) szerint az összes ügyfélszolgálati hívás 20-50 százaléka jelszó-visszaállításra irányul” – foglalta össze a lényeget a Microsoft alelnöke tavaly decemberben közölt bejegyzésében. Persze nem csak a Microsoft beszél úgy a jelszóról, mint egy jelentős mértékben elavult intézményről, hiszen többek között a Google is hasonlóan hangos ebben a kérdésben, és természetesen esetükben is rég bevezetésre került a többlépcsős azonosítás és a hitelesítő alkalmazások is. Mindenesetre a Windows mögött álló óriásvállalat már évek óta beszél arról, hogy közeleg az idő, amikor a biometrikus azonosítás, az azonosító appok és további modern megoldások teljes mértékben kiszorítjá
Az Age of Empires 4 ingyenes próbahétvégét kap
Az ikonikus stragtégiai játék új része ezen a hétvégén mindenki számára ingyen kipróbálható
Szó szerint és átvitt értelemben is történelmi pillanat közeleg, hiszen hamarosan megjelenik az egyik legismerteb, és méltán legkedveltebbek között számontartott videojáték-széria következő része. A Microsoft az elmúlt években alaposan kibővítette videojátékos érdekeltségeit, hiszen az új Xbox bevezetése és a PC-n is elérhető Gamepass szolgáltatás ügyes menedzselése mellett számos játékstúdiót olvasztott magába, melyekkel határozott lépést tett a videojátékos közösség felé. Egy új Age of Empires érkezése azonban mindezektől függetlenül is különleges eseménynek számít, hiszen egy méltatlanul elhanyagolt zsáner, a valós idejű stratégia egyik legnevesebb képviselőjéről van szó. A közelgő debütálást ráadásul egy próbahétvége előzi meg, ahol bárki ingyen tehet egy próbát a hivatalos folytatással.
Az Age of Empires (AOE) a kilencvenes évek végén robbant be és milliók szívét rabolta el, akkor, amikor az RTS, vagyis a valós idejű stratégia műfaja még valóban a csúcson volt. Ehhez az emlékezetes időszakhoz persze a Microsoft kiadói támogatása alatt megjelent AOE is nagyban hozzájárult, olyan alkotásokat követve, mint a Dune II, a Command and Conquer: Red Alert, vagy az első Warcraft, és olyan címeket előzve meg, mint például a hasonlóan legendás Starcraft. A sorozat egyértelműen a második résszel vált időtlen klasszikussá, melyet a mai napig is milliók játszanak, és amely 2019-ben újab
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...