fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az Intel leiskolázza az AMD-t? Vagy mégsem? Jóképességű szerelők akcióban.
Az FBI szerint is ideje lenne elengedni a Windows 7-et
Új középkategóriás hűtők az ID-Coolingtól
Az Nvidia több RTX kártya gyártását is befejezte
Piramis PC? AZZA Pyramid Mini 806
Ingyenes lesz a Halo Infinite multiplayer
10 milliárd dollárnyi netközvetítő műholdat lő fel az Amazon
Nem frissítjük szívesen a Windowsunkat
Nagy Twitter hack - őrizetben egy 17 éves fiú
Az új BE kiadás lefarag a Sapphire Pulse 5700 XT árából
Irodai "Gamer" 110 ezerért, 3 játékteszttel (Fortnite, CS: GO, Valorant). Joakim megmutatja
Trump betiltaná a TikTokot, a cég videóval reagált
Ismét rekordközeli bevételt produkált a Facebook
A Microsoft tiltólistára tette az ingyenes CCleanert
A Steam rendet vág, lőttek az olcsó VPN-es játékvásárlásnak
2020. 07. 07

5G-s gyorsulás? Hálózati fejlesztések Magyarországon

A mobiltechnológia új generációjáról, és magyarországi 5G szolgáltatás helyzetéről szólt a BME legutóbbi online konferenciája Távközlésben jók vagyunk

A koronavírus járvány számos váratlan helyzettel szembesítette a világot, ám a nehézségek mellett valójában több területen is komoly fejlődést indukált, mely elsősorban az információtechnológia számára jelentett komoly előrelépést. Részben ezt a kérdéskört tárgyakta az az ipari 5G technológiával foglalkozó konferencia, mely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának (BME FIEK), valamint Villamosmérnöki és Informatikai Karának (BME VIK) együttműködésével zajlott le június 11-én.


Az „Ipari 5G technológia és a jövő gyára” címen megtartott virtuális eseményen jelentették be azt is, hogy idén ősszel elstartol a Műegyetem saját 5G hálózata is, melyről Charaf Hassan, a BME VIK dékánja elárulta, hogy az intézmény teljes terültét lefedő szolgáltatáshoz szükséges 20 MHz-nyi frekvenciasávot a Vodafone adja, míg az infrastruktúra kiépítését az eszközöket a Nokia biztosítja. Mint kiderült, a két vállalat majdnem teljesen térítésmentesen segíti a rendszer létrehozását, és mivel mindketten hosszabb ideje a FIEK partnerei, a Nokia megelégszik a költségek töredékével, a Vodafone pedig csatlakozhat az egyetemen induló kutatási és fejlesztési programokhoz.


Charaf Hassan arról is beszélt, hogy Magyarország távközlési hálózata egyértelműen az élvonalba tartozik, példaként pedig a távoktatás bevezetésének gyors és zökkenőmentes lebonyolítását hozta fel. A VIK márciusban az ország különböző helyszíneiről bejelentkező 2650 fő részvételével, mindössze tíz nap alatt állt át digitális oktatásra, ezzel állítólag tíz évet fejlődést könyveltek el, mindössze néhány nap leforgása alatt. Szerencsére Magyarországon az 5G fejlesztések is jól állnak, ami nagyrészt a 2017 nyarán megalakult 5G Koalíciónak köszönhető, mely már 210 hazai szakembert és 82 szervezetet számlál. A kezdeményezés a Digitális Jólét Program által jött létre, és az 5G mielőbbi bevezetésén túl, céljai között olyan nagy adatátvitelt igénylő fejlesztéseket találunk, mint például a távdiagnosztika és távműtétek, vagy távvezérléses és önvezető járművek, melyet a zalaegerszegi járműipari tesztpályán éles helyzetekben is vizsgálhatnak.


Mácz Ákos, a koalíció szakmai vezetője először is a digitális átállás közelmúltbeli eredményeiről beszélt. A korlátozások bevezetését követően 1.6 millió tanuló, 200 ezer pedagógus és oktató, és nagyjából egymillió munkavállaló állt át online munkavégzésre, mindezt elhanyagolható mértékű fennakadás mellett. A tapasztalatok szerint felértékelődött az olyan lehetőségek szerepe, mint a távoli segítségnyújtás, vagy akár a távorvoslás, melyhez az 5G komoly támaszt nyújthat. Szakértői előrejelzésekre hivatkozva az is szóba került, hogy a magyarországi 5G hálózatok sokszáz millió forintos beruházásokkal kezdik meg a terjeszkedést, mely a gazdaság helyzetére is jótékony hatással lesz. Kiemelte továbbá az 5G koalíció kiemelkedő szerepét is, mivel a különböző iparágak együttműködése, illetve a közös munka elősegítése nélkülözhetetlen a fejlődéshez.


Bár rengeteg szó esett az 5G ipari jelentőségéről (gyorsabb gyártás, orvoslás, kiterjesztett valóság, robotika, centiméter pontosságú helymeghatározás stb.), természetesen az általános felhasználású távközlésről sem feledkeztek meg. Magyarországon például a Vodafone vezetett be először 5G szolgáltatást, ehhez az előző év őszén 34 bázisállomást telepítettek Budapesten, és azóta a fejlődés érdekében további lépéseket is tettek. A lefedettség növeléséhez 700 MHz-es tartományban szereztek meg hullámhosszokat az idei frekvencia-árverésen (kétszer 10 MHz), a hálózat felgyorsításához pedig a 3.6 Ghz-es tartományban 50 MHz-et nyertek el. A Telekom idén áprilisban csatlakozott, és Budapest mellett Zalaegerszegen indított kereskedelmi 5G szolgáltatást a 3.6 Ghz-es frekvenciasávban, partnere pedig az Ericsson volt. A frekvenciák birtoklására kitűzött árverésen ők jóval nagyobbat taroltak, a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 120 MHz-et nyertek el. A sereghajtó ezúttal a Telenor, mivel frekvenciákat ők is kaptak, de egyelőre ők költöttek a lekevesebbet, és bár a 4G-ben szinte teljes lefedettséget nyújtanak, az 5G-vel még csak tesztekig jutottak.


A rendezvényen elhangzottak alapján nagy hangsúlyt kap a szabványosítás is, mely a technológia funkcionalitását és kapacitását szélesíti, ezzel az 5G újabb felhasználási területeken válik elérhetővé. A Nokiánál dolgozó Bertényi Balázs a 3GPP-RAN (alkalmazásfejlesztés és szabványosítást vezetőt testület) elnöke elmondta, hogy a sikerhez közös megoldások szükségesek, ezért amely területen csak lehetséges, keresik az univerzálisan hatékony megoldásokat, és ugyanazoknak a technológiai elemeknek a használatát szorgalmazzák. A nagyközönség számára a lefedettség bővítésén dolgoznak, a Rel-17 ipari szabvánnyal például bevezetésre kerül a 71 Ghz-es sáv. A fejlesztések azonban a magánhálózatok kialakítását is elérhetővé teszik, méghozzá engedélyköteles, teljesen privát frekvenciák biztosításával, ezzel mindenféle külső zavartól mentes, védett hálózat jön létre, melyben egyetlen adat sem hagyja el a szolgáltatás területét. 

Annyi biztos, hogy az itthon működő telekommunikációs szereplők a vezetéknélküli szolgáltatások területén valóban korrekt választékot és szolgáltatásminőséget biztosítanak. Az 5G ráadásul komoly prioritást élvez, így komoly céges és állami kooperáció keretében zajlanak a fejlesztések, melynek minden résztvevője pozitív jövőképpel áll a technológia-, és a magyarországi hálózat kihívásai elé.

2020. 07. 07

Az FBI szerint is ideje lenne elengedni a Windows 7-et
A Windows 7 már tíz éves is elmúlt, és bár nem igazán ajánlott, a mai napig is sokan használják A Windows 7 még 2009 októberében kezdte meg hódító útját, ám a dolgok akkor is csak úgy mentek, ahogy mostanság, így az akkor legelterjedtebbnek számító Windows XP-t nehezen engedték el az emberek, sőt, még ma is találhatunk olyan irodai környezetet, ahol jóformán megállt az idő. A Windows 7 azonban hasonló sorsra jutott, mint elődei, és támogatás híján nem csak a szolgáltatások terén sodródott az elavulás útjára, de már biztonsági frissítésekben sem részesül, ezért napról napra kiszolgáltatottabbá válik a vírusokkal és hackerekkel szemben. A Microsoft januárban megtartotta Windows 7 virtuális temetését, mely azóta hivatalosan is múzeumi darabnak minősül, tehát nem biztosítanak hozzá semmiféle frissítést, így azok, akik még jelenleg is használják, képtelenek lépést tartani az elavuló rendszerekre vadászó hackerekkel. A tétlen felhasználók azonban mára annyira kiszolgáltatottá váltak, hogy az ügyben még a Szövetségi Nyomozóiroda, vagyis az FBI is fontosnak érezte, hogy megszólaljon és figyelmeztetést adjon ki, a cégek számára ráadásul hivatalos megkeresés formájában. Az FBI tapasztalatai szerint a forgalomból kivont rendszerek általában a nyugdíjazásuk után viszonylag hamar célponttá válnak, és a különféle bűnözőcsőportok célzottan kutatják az ideális áldozatokat, elsősorban azokat a cégeket, akik nem szánták rá magukat az eszközparkjuk frissítésére vagy leváltására. A Wind
Új középkategóriás hűtők az ID-Coolingtól
Az ID-Cooling ezúttal két visszafogott méretű hőtőt kínál, legfeljebb 150 wattos TDP leküzdésére Az ID-Cooling nagyjából 7 éve lépett a piacra, hogy hűtési megoldásokat készítsen az egyszerű ventilátoroktól és házaktól kezdve, a processzorokon át, egészen a videokártyákig, ám az anyavállalat már a 2013-as Computexes bejelentéskor jó tíz éve hűtötte az OEM partnerek hardvereit. Ezúttal az SE szériájuk bővítésére került sor egy újabb processzorhűtővel, mely a megfizethető kategóriában 7 és 10 ezer forint közötti ársávban kívánja magát versenyeztetni egy multiplatform eszközzel és opcionális RGB-vel. Az SE-914-XT BASIC mellett ugyanis egy SE-914-XT ARGB kiadás elérhető lesz, mely nem kizárólag a címezhető LED-ekkel megszórt ventilátorral, de az úgyszintén világító diódákkal megtöltött, 360 fokos szögben fénylő fedőlappal is igyekszik egyedibb lenni az alapváltozatnál, melyet egy ráadás kontrollerrel is megfejelt a gyártó. A két hűtő között itt nagyjából ki is merül a különbség, leszámítva, hogy a BASIC 126 milliméteres magasságához az ARGB-s kupak hozzátold még 5 millimétert. Ahogy azt már a legolcsóbb megoldásoktól is hajlamosak vagyunk elvárni, a négyszer 6 milliméteres átmérőjű, rézből készült hővezető csövek közvetlenül érintkeznek a hűteni kívánt felülettel. A kupakhoz illesztendő felületet leszámítva egészen a csúcsig nikkelezték őket, az ARGB kiadás viszont gyönyörű matt feketében érkezik, a heatpipe-okat és az alumínium lamellákat is beleértve. A kis tornyocskák
Az Nvidia több RTX kártya gyártását is befejezte
Hamarosan több felső kategóriás Geforce kártya is eltűnhet a piacról A hardverek iránt érdeklődők számára nem számít újdonságnak, hogy hamarosan érkeznek az új Nvidia AMPERE grafikus kártyák, melyek az otthoni felhasználók számára az RTX 30XX sorozat formájában válnak elérhetővé. Ám júliusban befutott a hír, hogy a jelenlegi TUIRNG alapú RTX kártyák felső szegmenséből több modell is eltűnhet, mivel az Nvidia szép csendesen leállítja azok gyártását. Ha ez nem lenne elég, a fennmaradó készletek beszerzését a kriptovaluták bányászatának éppen felgerjedő új hulláma, és a nehézkesen beszerezhető utolsó példányok magasra kúszó árai is megnehezíthetik. A kellemetlen híreket a kínai ITHome tech-magazin szállította még júliusban, és állításuk szerint az Nvidia már le is állította az RTX 2070, az RTX 2070 SUPER, az RTX 2080 SUPER és az RTX 2080 Ti videokártyák gyártását. Mivel kiemelt high-end modellekről van szó, jelenlegi spekulációk szerint az Nvidia a teljes szegmens egyidejű cseréjét tervezi, pont úgy, ahogy az RTX 2070, 2080 és 2080Ti modellek is szorosan egymást követve jelentek meg, ugyanakkor a MYDriver szerint az RTX 2070 utódja csak egy hónap csúszással töltheti be elődje helyét. Ezzel párhuzamosan a szintén keleti MYDrivers növekvő VGA árakról, illetve a virtuális valuták bányászatának feltámadásáról írt, és sajnos az eddigi tapasztalatok alapján ritkán tévednek. Az Nvidiához köthető belsős források állításira alapozva azt is közölték, hogy az amúgy is népszerű középk
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...