fb pixel code
Személyes felhő az okos otthonomban
  • logo
    Kategóriák
    Kategóriák

Mostanában nagyon tudnék értékelni egy felhőt az otthonom fölé, ebben a rekkenő hőségben ez maga lenne az áldás, de most nem az időjárásról fogok nektek írni. Nem, mint ha nem lenne összefüggés, mert itt a nyár, indulunk nyaralni és bizony elmúltak már azok a boldog békeidők, amikor több generáció lakott együtt, így ha nyaralni mentünk, még mindig otthon maradt a nagypapa, nagymama, nyugodtan hagyhattuk hátra otthonunkat. Ez ma már igen ritka sajnos, ha elmegyünk otthonról hetekre, bizony nem lehetünk teljesen nyugodtak, mert a betörők csak ezt várják. Mindenki beláthatja, hogy biztonságos ajtók, ablakok, zárak nem léteznek, ha a betörő be akar menni, akkor be is megy a házunkba, lakásunkba. Egyszóval se nagymama se Lambada, a pittbull kutya nem marad otthon, ha mi elmegyünk, de mi lesz a házzal, ha itt hagyjuk? Hallottam már különböző lakásriasztókról, de ma már az autóriasztó hangjára se figyelnek fel az emberek és ez amúgy sem véd meg semmitől. Foglalkoztatott a téma erősen és így akadtam rá a Mio biztonságos otthon felügyeleti otthon csomagjaira!


Az okosotthon a megoldás! Ezt fogom most bemutatni nektek!


A Mio-t autós berkekben mindenki ismeri, a cég most e területen szerzett komoly tapasztalatait felhasználva, egy új piaci területre lépett. Szerte a világon egyre népszerűbbek az otthoni okos megoldások. A Mio is elérkezettnek látta hát az időt, hogy a piacra vezetesse új Smart Home termékcsaládját.


Most három MioSMART biztonsági csomagot elemezgetek ki, aztán meglátom, mire jutok.


Legyen az első a   MioSMART Sensor starter kit Otthon figyelő csomag    - a biztonságtechnikai kezdőcsomag mozgásérzékelővel és nyílászárók felügyeletével.


Ez az egyik kezdőcsomag, amit arra az esetre vennék, ha elegendőnek tartanám, hogy kis lakásomat mozgásérzékelő és az ajtók, ablakok nyitását jelző szenzorok védjék a behatolóktól. Talán ez az a csomag, amit saját magam is viszonylag könnyen üzembe tudnék helyezni, hiszen okostelefonom és internetem is van már régóta, nem nagy ügy.


Maga a csomag az alábbi eszközöket tartalmazza: 1 db mozgásérzékelő, ez úgy működik, hogy ha a szenzor érzékelési távolságán belül (3 méter) mozgást észlel, riasztást kapok MioSMART alkalmazásomra. Ezt az alkalmazást mindenképpen le kell töltenem a telefonomra a biztonsági eszközök ellenőrzéséhez, de így az összes MioSMART eszközt tudom vele irányítani! Az eszközök telepítése QR kóddal történik, csak beolvastatom a kódot a mobilommal, csatlakoztatom a kamerákat itthoni wifimhez és már mehet a megfigyelés! Az alkalmazás amúgy roppant könnyen kezelhető, használtam már sokkal bonyolultabb mobil appokat is. Ezzel sem lesz gondom.


Ez a csomag egyébként kis lakásokhoz van, egyedülállóknak ideális, van benne még 1 db ablak és ajtó érzékelő arra az esetre, ha váratlanul kinyílna egy ablak, ajtó, vagy fiók, ilyenkor riasztást kapok a mobilom MioSMART alkalmazására. Az R12 és az R14 érzékelőket egy 2,4 GHz-es jellel kommunikáló a HUB G10-es kapcsolja össze a netet biztosító routeremmel. A HUB G10 is a csomag része természetesen. Az eszköz telepítése most is QR kóddal történik.

A MioSMART Vixcam starter kit Otthon figyelő csomag - egy megfigyelést végző kezdőcsomag


Ez a másik kezdő csomag olyan esetekre, amikor elegendő lehet az, hogy szemmel tarthassam otthonomat, kisgyermeket vagy más családtagjaimat – de akár beszélhetek is velük a MioSMART alkalmazás kétirányú hangkapcsolatának köszönhetően! Ez engem teljesen lenyűgözött, hol van már az az idő, amikor babafigyelő kütyün keresztül hallottuk a nappaliban, ha a pici sírni kezdett. Ha valamelyik családtagom megbetegszik és otthon fekszik, nagyon hasznosnak tartanék egy ilyen kétoldalú hangkapcsolatos kamerás megfigyelő rendszert! Elsőre egy otthoni mini TEK-re gondol most mindenki, de ezt inkább úgy fogjuk fel, hogy igazából mi szeretnénk, hogy szolgáljon bennünket, persze remélve, hogy igazából ezek az eszközök utólag feleslegesnek bizonyulnak. Úgy legyen! Az ilyesmire költött pénz nem az ablakon kidobott pénz, abban biztos vagyok, mert maga a nyugalom is felbecsülhetetlen érték számomra és szerintem elég sokan így vagyunk ezzel.


Akkor lássuk az eszközöket.


A MioSMART Vixcam csomag tartalma:

2 darab széles, 85°-os látószögű VixCam C10 kamera,mely HD felbontásban rögzíti a felvett anyagot és akár 8 méteres látótávolságból és gyenge fényviszonyok mellett is is rendelkezik éjjellátó képességgel. A felvett videót akár személyi felhőnkbe is küldheti azonnal, de a bennük lévő 16 GB SD kártyára is igényünk szerint. A kamerák felszerelése roppant egyszerűnek tűnik, rögzítenem kell egy mágneslapot arra a pontra, ahonnan majd a kamera belátja a megfigyelendő területet és elég az eszközt eszközt felhelyezni erre a lapra.


A csomag tartalmazza még a MioSMART S10 személyes felhőátjárót*, ennek a hozzáférése négy személlyel osztható meg, ez a gyakorlatban ez azt jelenti, ha négy tagú családom lenne, akkor mindenki használhatná a felhőszolgáltatást a mobilra telepített alkalmazásával, persze csak akkor, ha a felvett anyagot nem SD kártyára, hanem a felhőnkbe mentem! A felhőátjáró rögzítő eszközét tárolhatom akár egy másik helyen is, így az esetleges behatoló ehhez semmiképpen nem tud hozzáférni. A betörő úgy vélheti, hogy ha elviszi a kamerát, azzal a felvétel is az övé lesz, de ha az átjáró például a szomszédban található, akkor bizony ezt benézte. Mindig számolhatok egy biztonsági másolattal anélkül, hogy drága felhőszolgáltatásra vagy előfizetésre kellene költenem és bárhol, bármikor megnézhetem a felvételeket. Az eszköz USB 2.0  pendrive-okkal és minden merevlemezzel kompatibilis, maximum 4 TB mennyiségű adat tárolható rajta. Az átjáró használatához mindössze csatlakoztatnom kell külső USB-tárolót, az átjárót pedig R45 Ethernet-kábellel kösse össze az otthoni routerrel. Ezután ennél is QR-kód leolvasása van hátra, és már használhatom is személyi felhőátjárómat.

.
* Az S10 személyi felhőátjáró csak két VixCam kamerával párosítható, tehát a használata két kamerára van korlátozva.


Itt egy pillanatra meg kell állnom a bemutatással és el kell mondanom, hogy ezek az okos otthon eszközök és használatuk az IT területen valóban járatos embereknek tűnnek egyszerűnek, attól még, hogy internetezünk otthon és mobilunkon, vagy hallottunk már a felhőalapú szolgáltatásról, megfigyelő kamerákról, ne akarjuk mi magunk telepíteni, ennek a telepítését mindenképpen célszerű szakemberre bízni! Ennek a bemutató írásnak nem célja ezeknek az eszközöknek és azok együtt való alkalmazásának a részletes ismertetése! Az IT guruk persze simán összerakják maguknak.

Ennyi kitérő után térek rá a legkomolyabbra, a MioSmart Essential Kit Otthon figyelő csomag-ra, ez igazából az előző két kezdő csomagnál már bemutatott eszközöket tartalmazza, melyek távollétemben otthonom megfigyeléséhez, ellenőrzéséhez szükségesek. Itt azonban minden eszközből egy-egy darab áll rendelkezésemre, részletesebben:

1 db otthoni kamera 16 GB-os SD kártyával, 1 db személyes felhőátjáró, 1 db mozgásérzékelő, 1 db ablak és ajtó érzékelő, 1 db HUB az érzékelők és a router összekapcsoláshoz.


Ez a csomag nyújtja a valóban teljes körű audiovizuális megfigyelés és felhő alapú rögzítés lehetőségét, ötvözve a Starter KIT képességeit. Jobban belegondolva, ez az a csomag, amit el tudnék képzelni, most így, hogy mindkét Starter KIT eszközeit megismertem. Az Essential nagy előnye, hogy ebből semmi nem hiányzik, szó se róla, szóval nekem ez eddig a legszimpibb kezdésnek.

Egyébként meg akármelyik Starter KIT és az Essential csomag is bővíthető, ha kevésnek bizonyulna a Mio MioSMART R14 mozgásérzékelő az MioSMART R12 ajtó és ablakérzékelő, de akár a MioSMART VixCam Home C10 IP kamerá-ból is vehetnék még egyet, a MioSMART alkalmazással simán integrálhatom később is ezeket ugyanúgy, mint a készletben lévő eszközöket.


Ma már az a régi sztereotípia is megdőlni látszik, hogy okos eszköz buta embereknek kell, ezek a komplex szolgáltatást nyújtó Smart Home készletek bizony az okos és gondoskodó embereknek készültek és ők egyre szélesebb körben alkalmazzák is ezeket, lehet, hogy ez kicsit marketingízű, de ha ezt másképpen írnám le, az talán túl direkt lenne, maradok empatikus és szenzitív, mégiscsak sokan olvassák eme írást, remélhetőleg legalábbis!

Bár megvan, melyik KIT a kedvencem, azért elgondolkodom rajta, hogy a Starter KIT-ek valamelyike vagy maga az Essential KIT az, amelyikre igazán szükségem van. Ha éppen anyagi lehetőségeim nem teszik lehetővé, az érzékelős Starter KIT is mindenképpen komolyan fokozná otthonom biztonságát. A választásomtól függetlenül számomra nem is kérdés, hogy ezek az „okos otthon” kütyük mindenképpen befurakodnak életünkbe. Nem felejtem el, mennyi ismerősöm mondta anno, hogy ő bizony nem akar okostelefont....azóta évente cserélgeti újabbra a meglévőt! Ebből kiindulva én már látom a jövőt!


Belegondoltam, mennyire széles körben lenne használható a MioSmart bármelyik biztonsági KIT-je és eszembe jutott, hogy nemsoká majd a gondos gazdák már a sertésű disznók óljaiban is ezeket fogják használni, ha már egyszer a gazda hangja hizlalja a jószágot! No de félretéve a tréfát, ezeknek az eszközöknek a családunk és otthonunk biztonságára kell elsősorban vigyáznia, erre szánták.

A Mio nyújtotta minőség e területen is hozza a tőle elvárhatót, az azonnal üzembe helyezhető KIT-ek közül nekem egyértelműen a minden eszközt tartalmazó Essential KIT nyerte el a tetszésemet, maguk az eszközök kifejezetten jól mutatnak és ha belegondolok, bőven egy jobb mobitelefon ára alatt vannak, akkor nem is érdemes sokáig gondolkodni, hogy érdemes-e beruháznom egyre addig, míg tart a nyár. Ha valamelyik készlet elnyerte tetszésed, válaszd bármelyiket és innentől kezdve nagyobb biztonságban tudhatod otthonod és szeretteidet. Nálunk most kedvező áron hozzájuthatsz bármelyik MioSmart KIT-hez!

Hozzászólás

Ha hozzászólnál, kérjük jelentkezz be és tartsd be a kommunikációs normákat.

PCX Ryzen N354 1500X/GTX1060 számítógép

236 997 Ft

PCX Ryzen N462 1300X/GTX1050 számítógép

165 258 Ft

PCX I7 N2247 7700/GTX1050Ti számítógép

242 305 Ft

PCX I5 N1978 7600/GTX1050Ti számítógép

265 283 Ft

PCX I5 N1888 7400/GTX1060 számítógép

292 419 Ft

PCX I7 N2018 7700K/GTX1060 számítógép

396 062 Ft

PCX I7 N2110 7700/GTX1050Ti számítógép

299 829 Ft

PCX I5 N1573 7600/GTX1070 számítógép

330 244 Ft

PCX I5 N2222 7400/GTX1050 számítógép

173 050 Ft

PCX I5 N2122 7500/GTX1050Ti számítógép

230 540 Ft
PCX 2006-2018. Kapcsolat: pcx@pcx.hu Minden jog fenntartva
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...