fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 10. 11
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
2019. 10. 03
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
2019. 09. 26
Gyilkos páros - i7-9700K/RTX 2070 SUPER számítógép teszt
2019. 09. 24
Úthenger lábujjhegyen - 9900K/2080S számítógép teszt
2019. 09. 21
A furcsa ház, az élő fegyver és a lány - Control bemutató
2019. 09. 16
Hogy szuperál? RTX 2070 vs 2070 SUPER/Ryzen 7 3700X teszt
2019. 09. 13
Pulzus rendben - Sapphire PULSE RX 5700 és RTX 2060 SUPER OC teszt
2019. 09. 05
Tuningolt Navi egyedi hűtéssel? - MSI RX5700 MECH OC és Ryzen 5 3600 teszt
2019. 09. 04
Játék vagy munka? Mindkettő! - R9 3900X vs i9-9900K teszt
2019. 08. 15
Takarékos játékos kétszázezerért? - Ryzen 5 2600/GTX 1660 számítógép
2019. 08. 14
Vízerőmű egymillióért? i9-9900K/RTX2080 számítógép
2019. 08. 12
CPU egy RTX 2080Ti-mellé? Ryzen 7 3700X és I9-9900K teszt
2019. 08. 07
Processzor egy RTX 2080Ti-mellé? Ryzen 5 3600X/i9-9900K számítógépek tesztje
2019. 08. 05
XT vagy RTX? - RX 5700XT és RTX 2070/i9-9900K számítógép teszt
2019. 08. 02
Rágógumival a Nácik ellen - Wolfenstein Youngblood játékbemutató
Cikkek
2018. 11. 06

Vörös és kapós - Raijintek Styx áttekintés

A Raijintek Styx dizájn terén ugyanazt az irányvonalat követi, mint a Metis, és nagyon sok színben elérhető. Nem csak úgy néz ki, mint egy korábbi modell nagyobb változata, de ugyanazt az alumínium és acél vázat használja. Végül mind közül a vörös lett a nyerő, rikító képekkel kelünk át a Styx kábelein.

A Raijintek kis kartondobozban szállítja a Styx modellt, ennek elő- és hátlapján a gépház képe látható. A hátoldalon emellett listázzák a termékspecifikációkat. Az oldallapokon nincs semmi plusz információ, csak további képek, emellett annak jelölése, hogy hosszas gondolkodás után a dobozban végül a vörös színű változat lapul. Maga a "Styx" elnevezés igen meredek, ez a görög mitológiában az élők és holtak világát elválasztó folyóra utal, élet-halál kérdés, hogy megvesszük-e ezt a gépházat.

Mikor kibontjuk, azt látjuk, hogy alul és felül két erős hungarocell lap tartja, és magát a házat további műanyag csomagolás védi a karcoktól és ujjlenyomatoktól.

A Styx kompakt kialakításának megfelelően a szükséges alapokat kapjuk; egy hangszóró, valamint a szereléshez szükséges csavarok, mindegyik fekete. A csomagolás felső részében felhasználói útmutatót találunk, ami segít az összeszerelésben.

Külsőségek

Első ránézésre ez a ház tényleg úgy néz ki, mint a Metis nagyobb változata. Egyéni preferenciák kérdése, de a vöröshöz vörös társul legjobban, egy ilyen házban nagyon jól mutat a Zeus Dragon memória, de akár egy AMD vagy ASUS alapú rendszer. A váz egésze alumíniumból készült, belül acél keretek vannak.

A ház baloldala ablakos kialakítású, akárcsak a Metis esetében. Műanyag rögzítés helyett stílusos megjelenésű csavarok tartják az ablak részt, emellett egy meghajtórekesz található arra az esetre, ha optikai meghajtót szerelnénk be. Az ODD helye egy egyszerű kivágás, nincs kiadás gomb vagy LED-es kijelző. Az ablak mérete éppen elegendő ahhoz, hogy rálássunk a processzorra és környékére.

Az előlap egésze egyetlen alumíniumlap, lekerekített élekkel. A Raijintek logója látható az alsó részen, míg a bekapcsológomb a felső részen található. Bekapcsolt állapotban a gomb körüli gyűrű világít. Reset gomb nincs.

A hátlap alsó része az alaplapé, emellett egy gyárilag szerelt 120mm-es elszívó ventilátort tart. Efelett található öt bővítőhely, valamint két nyílás vízhűtés hűtőcsövei számára.

A felső panelen egy fémrács szellőzőnyílás található, ami lehetővé teszi 120mm-es ventilátorok, vagy 240mm-es folyadékhűtés beszerelését. Sajnos porszűrő nincs, így a belső rész tisztán tartásáról magunk kell gondoskodjunk. Ezen a felületen találhatunk két USB 3.0 és a szokásos két audió csatolófelületet. A gépházat oldalára döntve láthatók szerelőnyílások merevlemez számára, valamint a tápegység helye.

A Raijintek úgy tervezte a gépházat, hogy a tápegység elöl legyen, ami amiatt lehetséges, hogy ezen a helyen nincsenek meghajtó számára kialakított helyek.

Vörös belső

Mérsékelten lepődünk meg, de ez a modell bizony belül is vörös. Nem minden része, csak így alakult, hogy a díszítés bekúszott bizonyos részekre, és azt leszámítva, ahol levegőt kap, nagyon meghatározóan jelen van a vörös szín.

A belső részhez hozzáféréshez először el kell távolítani a paneleket helyén tartó négy csavart. Az ablakozott rész azért nem nagyobb, mert a merevlemez rögzítőkeret elfoglalja a felső területek elég nagy hányadát. 2,5 vagy 3,5”-os meghajtókat lehet beszerelni, ezek tetszőlegesen kombinálhatók.

A másik oldalon található az alaplap rekesze, itt több nyílás is segíti a vezetékek elhelyezését. Van két egyszerű SSD keret is.

Az optikai meghajtó keretei egyszerűek, de hatékonyak. A tápegység és az előlap közt található, a hely korlátozottságát tekintve nagyon jó elhelyezéssel. Ezek előtt van egy teljes méretű ATX meghajtórekesz. Ehhez két csoportnyi szerelőnyílás tartozik, így elhelyezhető egy a ház belső része felé néző ventilátor is.

Az egyetlen, gyárilag szerelt ventilátor a gépház hátsó feléből kifelé fújja a levegőt és 3-pines csatlakozóval üzemel. Eredetileg az öt bővítőhely mindegyikét fedlap védi, amit tradicionális módon csavar tart a helyén.

A Styx alsó felületén van egy további felület 120mm-es ventilátor számára, ami igen jó elhelyezésű, de nincs rajta porszűrő. Emellett található hely mégegy 3,5”-os tárhely számára. Ezzel együtt összesen öt tárhely szerelhető a házba, ami a legtöbb felhasználó számára több mint elég.

A ház felső részében vannak csavarlyukak a ventilátor vagy a radiátor számára, közvetlen a fémrács alatt. Hogy ezekhez hozzáférjünk, mindössze ki kell lökni a rácsot a helyéről, ezt a rácsot műanyag rögzítés tartja.

A Raijintek Styx házban a kábelek mindegyike fekete borítású és tradicionális megjelenésű, egyiknél se ütközik akadályba egy modern alaplaphoz csatlakoztatás. Az USB 3.0 kábelt szintén egy alternatív USB 2.0 dugóval kapjuk, arra az esetre, ha az alaplap nem rendelkezik az újabb csatlakozóval.

Szerelés

Az alaplap beszerelése a szokványos módon történik, a mellékelt elválasztólapok és csavarok segítségével. Mivel az alaplapot fordított állásban szereljük be, a processzor a mATX konfiguráció alsó felében helyezkedik el.

A Styx-be legfeljebb 280mm hosszú videokártya szerelhető, nagyobb tápegység használata mellett kisebb méretű.

A tápegység beszerelése könnyű, függőleges állásban van, és egyszerűen lecsavarozzuk a házban rendelkezésre álló keretbe. Ugyanakkor, ha optikai meghajtót akarunk beszerelni, ezt érdemes megtenni még a tápegység beszerelése előtt.

Az SSD egyéni rekeszekhez hozzáadásának feltétele, hogy előbb csavarokkal rögzítsük a meghajtót. Lapos felületük miatt a meghajtó csatlakozóinak nem hagytak sok helyet, így a SATA tápcsatlakozók többsége csak az SSD tápáramkörének hajlításával illeszkedik.

A különállló merevlemezek esetében máshogy alakulnak a dolgok, itt a meghajtó csatlakozóinak több helye van. A 3,5”-os egységek gumigyűrű közbeiktatásával vannak beszerelve, míg a 2,5”-os változatokat közvetlen a fémre csavarozzuk. Ebben a gépházban a méretbéli korlátok miatt az összeszerelés sorrendje nagyon fontos, először mindent rá kell kapcsolni az alaplapra, mert a beszerelés során bizonyos területek nehezen hozzáférhetővé válnak.

Teljesen berendezett állapotban a Styx elég zsúfolt benyomást kelt, a kábelmenedzsmentnek nincs sok helye, de nincs is rá szükség, mert az ablak mérete miatt semmi nincs szem előtt.

Az oldalpanelek elhelyezése elég nehézkes, ha az SSD-t az alaplap rekesz hátoldalára szereljük; a kábelek kicsit nyomni fogják az oldallapot.

A Raijintek Styx által használt fehér LED elég fényes és a színválasztása miatt felüdülést nyújt a legtöbb gépház esetében látható kék vagy vörös fények után.

Az ablakos kialakítású oldallapon betekintve ráláthatunk a processzorhűtőre és a merevlemez egy részét is láthatjuk.

Ár-érték arány

A Raijintek Styx kiváló választás mindazoknak, akiknek nagyon fontos a külsőség, és kifejezetten egy adott színű gépházat keresnek. Összesen hét szín közül lehet választani, elég nagy az esély, hogy ezek közt megtaláljuk a nekünk megfelelőt. A Raijintek egy nagyon kompakt gépházat biztosít a mATX alaplap számára, miközben az optikai meghajtó kivételével minden szükséges elemből beszerelhető a teljes méret. A Styx-be befér 280mm-es videokártya, 180mm magas processzorhűtő, de ezek a számok némileg megtévesztőek lehetnek, mert az elhelyezésre is figyelni kell. Az átlagosnál nagyobb tápegység használatával már csak rövidebb videokártyát szerelhetünk be, és ugyanez a logika érvényes a processzorhűtőre; csak akkor érvényes a teljes használható magasságra adott szám, ha a merevlemez keretét leszereljük, ami amúgy 150-155mm-re korlátozza a beszerelhető processzorhűtő magasságát.

A Raijintek Styx öt merevlemezt tud tartani, ami a legtöbb felhasználó számára elegendő, és van egy jól elhelyezett ODD pozíció, hogy a rendelkezésre álló helyből a lehető legtöbbet hozzák ki. A függőleges elhelyezésű tápegység slotnak köszönhetően teljes méretű tápegységet használhatunk, ameddig ez nem okoz összeütközést a videokártya hosszával. Ha kifejezetten egy vörös alumínium gépházat akarunk mATX kompatibilitással – és miért ne akarnánk? -, a Raijintek Styx lesz az ideális választás.

NTG - PCX

Cikkek
Egy kissé merev, de így szeretjük - 9900K/RTX2080Ti merev csöves vízhűtéssel
Ez alkalommal egy rendhagyó bemutatóra kerül sor, hiszen költséges konfigurációból nem kevés fordult meg műhelyünkben, és még az egymilliót jócskán meghaladó összeállítások sem ritka vendégek nálunk, ám ezúttal egy igazán egyedi vásárlói igényt sikerült teljesítenünk. A rendszer főbb elemei a consumer vonal csúcsát képviselik, de nem kirívóan különlegesek, hiszen többször is bemutatásra, vagy épp tesztelésre kerültek már. Ezúttal azonban az Intel jelenlegi csúcsprocesszorát, nem egy jól bevált Be Quiet! Dark Rock Pro 4 léghűtés, de nem is egy középkategóriás kompakt vízhűtés tehermentesítette, hanem egy egyedi, limitált szériás Thermaltake folyadékhűtéses rendszer, mely szilikon tömlők helyett, jóval kevésbé rugalmas, ám annál stílusosabb és látványosabb merev csöveket használ. A cikk ezúttal nem a játéktesztekről szól, inkább csak bemutatja a konfigurációt, külön figyelmet fordítva a Thermaltake látványos szörnyetegére. PHANTEKS ENTHOO EVOLV X (PH-ES518XTG_DGS01) A szokás nagy úr, így ezúttal is a gépházzal kezdünk. A Phanteks felső kategóriás háza minden igényt kielégít, olyannyira, hogy az eredetileg választott modellel nem volt megoldható az alaplap, és emiatt a méretes vízhűtés beszerelése sem, így eggyel odébb kellett lépnünk, hogy a szerelés megvalósulhasson. A holland gyökerű Phanteks, tizenkét éve egy új processzorhűtővel alapozta meg jó megítélését, a méltán kiérdemelt hírüket pedig azóta is minőségi hűtési megoldásokkal, modding kiegészítőkkel szolgálják
A Radeon amire vártunk? - MSI RX 5700 XT EVOKE OC bemutató
Végre az erősebb Navi is elhagyta a gyári hűtést Itt a szeptember, és végre Magyarországon is tiszteletüket teszik az egyedi hűtéssel ellátott Navi kártyák. Az MSI RX 5700 MECH OC-t nekünk is volt alkalmunk elvinni egy körre, így nagyjából képet kaphattunk róla, hogy mit tud a gyári dizájnt, és a rémes blower hűtőt elhagyó MECH kiadás. Aki szemfüles, valószínűleg kiszúrta már, hogy webshopunkban egy másik kártya is felbukkant, méghozzá az erősebb XT újragondolt változata. Az EVOKE szériához tartozó kártya szintén az MSI műhelyéből került ki, és szintén egy gyárilag emelt órajellel rendelkező dupla ventilátoros megoldás. Az első házi tesztek elkészültéig nézzük meg közelebbről, mit is nyújt a várakozók számára az MSI RX 58700 XT EVOKE OC. Az MSI több formában is útjára indítja saját Navi változatait, a már bemutatott MECH változat mellett Gaming X, air-boost illetve az itt látható EVOKE széria is képviselteti magát. Az EVOKE egy új sorozat, ami első ránézésre a gyártó Lightnig sorozatát juttathatja eszünkbe, mely hasonlóan masszív, és nem túl hivalkodó dazájnnal megáldott fém hűtéssel hódított. Ahogy a MECH OC-n, úgy itt is visszaköszön a Twin Frozr VII dizájnra épülő, két 90 mm-es Torx ventilátor. Ha a kártyára pillantunk, azonnal szemet szúr, hogy hosszából lefaragtak jó 3 cm-t, cserébe a nyitott, dupla ventivel szerelt hűtésnek és a borításnak köszönhetően vaskosabb lett. Külsejével nem követ semmilyen extravagáns trendet, és nem is flancol, hacsak az arany és pezsgő sz
Prémium meghajtók a Gigabyte-tól - Aorus RGB M.2 SSD bemutató
A Gigabyte néhány éve belátta, hogy ennyi tapasztalattal a háta mögött ideje követnie legnagyobb konkurenseit, így az Asus, vagy akár az MSI után a Gigabyte is külön brandet hozott létre, ahol a megszokott jó minőségű alaplapok és videokártyák mellett, további játékosoknak szánt kiegészítőket dobnak piacra, méghozzá a felső, illetve prémium kategóriában. Végül tavaly eljutottak az első SSD-ig, idén pedig bemutatták az első high-end NMMe meghajtóikat is, melyek egyszerűen az Aorus RGB SSD nevet kapták. Ahogy azt már megszokhattuk, a kiváló minőség és az ütős teljesítmény mellett RGB díszítéssel jelzik, hogy ha az M.2 vagy PCIe modellekre tekintünk, nem belépőszíntő termékkel van dolgunk. GIGABYTE Aorus RGB M.2 SSD Az SSD-k alumínium hűtőbordával felvértezve érkeznek, és bár ma már ez sem számít újdonságnak, esetünkben RGB megvilágítást is kapunk, az ismert sas alakú logó mögé bújtatva. Ami valóban újdonság, hogy ez az első termék, ami nem csak pulzál, vagy villog az RGB skála színei között ugrálva, de kompatibilis a gyártó RGB Fusion 2.0 rendszerével is. Ennek értelmében, amennyiben a technológiával felvértezett alaplapot vásárlunk, teljes irányítást kapunk az eszköz viselkedése, illetve beállításai fölött, és a gépünkben lévő egyéb hasonló termékekkel is szinkronba hozhatjuk. Aki számára ez fontos szempont, lassan nem marad alkatrész, ami ne világítana, és ami fölött ne rendelkeznénk teljes kontrollal. Választáskor azonban érdemes tájékozódnunk, amennyiben szeretnénk kézb
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás Belépés 0 A kosár üres