fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Vége a kivédhetetlen emelt díjas hívásoknak?
Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
Brutális AORUS konfig közel 800 000 forintért!
Baleset áldozata lett az MSI elnöke
Univerzális csatlakozás - Bemutatkozott a Thunderbolt 4
Az új VVC kodek 50%-kal csökkenti a 4K videók méretét
Killing Floor 2, Lifeless Planet és The Escapist 2 ingyen!
5G-s gyorsulás? Hálózati fejlesztések Magyarországon
Vasárnap ingyen miénk lehet a Watch Dogs 2
Paradigmaváltás? Új anyagot fedezett fel a Samsung
Aprócska Thin mini-ITX alaplapok az ASRocktól
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
2018. 11. 06

Vörös és kapós - Raijintek Styx áttekintés

A Raijintek Styx dizájn terén ugyanazt az irányvonalat követi, mint a Metis, és nagyon sok színben elérhető. Nem csak úgy néz ki, mint egy korábbi modell nagyobb változata, de ugyanazt az alumínium és acél vázat használja. Végül mind közül a vörös lett a nyerő, rikító képekkel kelünk át a Styx kábelein.

A Raijintek kis kartondobozban szállítja a Styx modellt, ennek elő- és hátlapján a gépház képe látható. A hátoldalon emellett listázzák a termékspecifikációkat. Az oldallapokon nincs semmi plusz információ, csak további képek, emellett annak jelölése, hogy hosszas gondolkodás után a dobozban végül a vörös színű változat lapul. Maga a "Styx" elnevezés igen meredek, ez a görög mitológiában az élők és holtak világát elválasztó folyóra utal, élet-halál kérdés, hogy megvesszük-e ezt a gépházat.

Mikor kibontjuk, azt látjuk, hogy alul és felül két erős hungarocell lap tartja, és magát a házat további műanyag csomagolás védi a karcoktól és ujjlenyomatoktól.

A Styx kompakt kialakításának megfelelően a szükséges alapokat kapjuk; egy hangszóró, valamint a szereléshez szükséges csavarok, mindegyik fekete. A csomagolás felső részében felhasználói útmutatót találunk, ami segít az összeszerelésben.

Külsőségek

Első ránézésre ez a ház tényleg úgy néz ki, mint a Metis nagyobb változata. Egyéni preferenciák kérdése, de a vöröshöz vörös társul legjobban, egy ilyen házban nagyon jól mutat a Zeus Dragon memória, de akár egy AMD vagy ASUS alapú rendszer. A váz egésze alumíniumból készült, belül acél keretek vannak.

A ház baloldala ablakos kialakítású, akárcsak a Metis esetében. Műanyag rögzítés helyett stílusos megjelenésű csavarok tartják az ablak részt, emellett egy meghajtórekesz található arra az esetre, ha optikai meghajtót szerelnénk be. Az ODD helye egy egyszerű kivágás, nincs kiadás gomb vagy LED-es kijelző. Az ablak mérete éppen elegendő ahhoz, hogy rálássunk a processzorra és környékére.

Az előlap egésze egyetlen alumíniumlap, lekerekített élekkel. A Raijintek logója látható az alsó részen, míg a bekapcsológomb a felső részen található. Bekapcsolt állapotban a gomb körüli gyűrű világít. Reset gomb nincs.

A hátlap alsó része az alaplapé, emellett egy gyárilag szerelt 120mm-es elszívó ventilátort tart. Efelett található öt bővítőhely, valamint két nyílás vízhűtés hűtőcsövei számára.

A felső panelen egy fémrács szellőzőnyílás található, ami lehetővé teszi 120mm-es ventilátorok, vagy 240mm-es folyadékhűtés beszerelését. Sajnos porszűrő nincs, így a belső rész tisztán tartásáról magunk kell gondoskodjunk. Ezen a felületen találhatunk két USB 3.0 és a szokásos két audió csatolófelületet. A gépházat oldalára döntve láthatók szerelőnyílások merevlemez számára, valamint a tápegység helye.

A Raijintek úgy tervezte a gépházat, hogy a tápegység elöl legyen, ami amiatt lehetséges, hogy ezen a helyen nincsenek meghajtó számára kialakított helyek.

Vörös belső

Mérsékelten lepődünk meg, de ez a modell bizony belül is vörös. Nem minden része, csak így alakult, hogy a díszítés bekúszott bizonyos részekre, és azt leszámítva, ahol levegőt kap, nagyon meghatározóan jelen van a vörös szín.

A belső részhez hozzáféréshez először el kell távolítani a paneleket helyén tartó négy csavart. Az ablakozott rész azért nem nagyobb, mert a merevlemez rögzítőkeret elfoglalja a felső területek elég nagy hányadát. 2,5 vagy 3,5”-os meghajtókat lehet beszerelni, ezek tetszőlegesen kombinálhatók.

A másik oldalon található az alaplap rekesze, itt több nyílás is segíti a vezetékek elhelyezését. Van két egyszerű SSD keret is.

Az optikai meghajtó keretei egyszerűek, de hatékonyak. A tápegység és az előlap közt található, a hely korlátozottságát tekintve nagyon jó elhelyezéssel. Ezek előtt van egy teljes méretű ATX meghajtórekesz. Ehhez két csoportnyi szerelőnyílás tartozik, így elhelyezhető egy a ház belső része felé néző ventilátor is.

Az egyetlen, gyárilag szerelt ventilátor a gépház hátsó feléből kifelé fújja a levegőt és 3-pines csatlakozóval üzemel. Eredetileg az öt bővítőhely mindegyikét fedlap védi, amit tradicionális módon csavar tart a helyén.

A Styx alsó felületén van egy további felület 120mm-es ventilátor számára, ami igen jó elhelyezésű, de nincs rajta porszűrő. Emellett található hely mégegy 3,5”-os tárhely számára. Ezzel együtt összesen öt tárhely szerelhető a házba, ami a legtöbb felhasználó számára több mint elég.

A ház felső részében vannak csavarlyukak a ventilátor vagy a radiátor számára, közvetlen a fémrács alatt. Hogy ezekhez hozzáférjünk, mindössze ki kell lökni a rácsot a helyéről, ezt a rácsot műanyag rögzítés tartja.

A Raijintek Styx házban a kábelek mindegyike fekete borítású és tradicionális megjelenésű, egyiknél se ütközik akadályba egy modern alaplaphoz csatlakoztatás. Az USB 3.0 kábelt szintén egy alternatív USB 2.0 dugóval kapjuk, arra az esetre, ha az alaplap nem rendelkezik az újabb csatlakozóval.

Szerelés

Az alaplap beszerelése a szokványos módon történik, a mellékelt elválasztólapok és csavarok segítségével. Mivel az alaplapot fordított állásban szereljük be, a processzor a mATX konfiguráció alsó felében helyezkedik el.

A Styx-be legfeljebb 280mm hosszú videokártya szerelhető, nagyobb tápegység használata mellett kisebb méretű.

A tápegység beszerelése könnyű, függőleges állásban van, és egyszerűen lecsavarozzuk a házban rendelkezésre álló keretbe. Ugyanakkor, ha optikai meghajtót akarunk beszerelni, ezt érdemes megtenni még a tápegység beszerelése előtt.

Az SSD egyéni rekeszekhez hozzáadásának feltétele, hogy előbb csavarokkal rögzítsük a meghajtót. Lapos felületük miatt a meghajtó csatlakozóinak nem hagytak sok helyet, így a SATA tápcsatlakozók többsége csak az SSD tápáramkörének hajlításával illeszkedik.

A különállló merevlemezek esetében máshogy alakulnak a dolgok, itt a meghajtó csatlakozóinak több helye van. A 3,5”-os egységek gumigyűrű közbeiktatásával vannak beszerelve, míg a 2,5”-os változatokat közvetlen a fémre csavarozzuk. Ebben a gépházban a méretbéli korlátok miatt az összeszerelés sorrendje nagyon fontos, először mindent rá kell kapcsolni az alaplapra, mert a beszerelés során bizonyos területek nehezen hozzáférhetővé válnak.

Teljesen berendezett állapotban a Styx elég zsúfolt benyomást kelt, a kábelmenedzsmentnek nincs sok helye, de nincs is rá szükség, mert az ablak mérete miatt semmi nincs szem előtt.

Az oldalpanelek elhelyezése elég nehézkes, ha az SSD-t az alaplap rekesz hátoldalára szereljük; a kábelek kicsit nyomni fogják az oldallapot.

A Raijintek Styx által használt fehér LED elég fényes és a színválasztása miatt felüdülést nyújt a legtöbb gépház esetében látható kék vagy vörös fények után.

Az ablakos kialakítású oldallapon betekintve ráláthatunk a processzorhűtőre és a merevlemez egy részét is láthatjuk.

Ár-érték arány

A Raijintek Styx kiváló választás mindazoknak, akiknek nagyon fontos a külsőség, és kifejezetten egy adott színű gépházat keresnek. Összesen hét szín közül lehet választani, elég nagy az esély, hogy ezek közt megtaláljuk a nekünk megfelelőt. A Raijintek egy nagyon kompakt gépházat biztosít a mATX alaplap számára, miközben az optikai meghajtó kivételével minden szükséges elemből beszerelhető a teljes méret. A Styx-be befér 280mm-es videokártya, 180mm magas processzorhűtő, de ezek a számok némileg megtévesztőek lehetnek, mert az elhelyezésre is figyelni kell. Az átlagosnál nagyobb tápegység használatával már csak rövidebb videokártyát szerelhetünk be, és ugyanez a logika érvényes a processzorhűtőre; csak akkor érvényes a teljes használható magasságra adott szám, ha a merevlemez keretét leszereljük, ami amúgy 150-155mm-re korlátozza a beszerelhető processzorhűtő magasságát.

A Raijintek Styx öt merevlemezt tud tartani, ami a legtöbb felhasználó számára elegendő, és van egy jól elhelyezett ODD pozíció, hogy a rendelkezésre álló helyből a lehető legtöbbet hozzák ki. A függőleges elhelyezésű tápegység slotnak köszönhetően teljes méretű tápegységet használhatunk, ameddig ez nem okoz összeütközést a videokártya hosszával. Ha kifejezetten egy vörös alumínium gépházat akarunk mATX kompatibilitással – és miért ne akarnánk? -, a Raijintek Styx lesz az ideális választás.

NTG - PCX

2018. 11. 06

Vége a kivédhetetlen emelt díjas hívásoknak?
Anyagi értelemben többé nem fizetünk majd rá, ha fogadjuk egy ismeretlen telefonhívását  Világszerte ismert jelenségnek vethet véget hazánkban az Elektronikus Hírközlési Törvény (eht.) átfogó módosítása, mely július harmadikán került elfogadásra a parlament által. Az említett csalás lényege, hogy hívásunk érkezik, és a kijelzőn valamilyen idegen ország telefonszámát pillantjuk meg, melyről nem sejtjük, hogy valamilyen emeltdíjas szolgáltatással van egybekötve. A legrosszabb az egészben a kiszolgáltatottság, hiszen nem csak akkor kényszerítenek ránk extra költségeket, ha kíváncsiságból visszahívjuk az elmulasztott hívásban szereplő számot, de akkor is automatikusan megterhelik a számlánkat a kéretlen szolgáltatás árával, ha egyszerűen csak fogadjuk a hívást. Bár a gyanús hívásokat továbbra sem akadályozhatjuk meg, a továbbiakban nem kell félnünk, hogy tudtunk nélkül horribilis összeg megfizetésére köteleznek. A törvénymódosítás legfőbb szerepe, hogy az elektronikus hírközlő hálózatokra vonatkozó szabályozócsomagot a piac gyakori változásaihoz igazítsa. Elsősorban nem a felhasználók jogkörének kibővítéséről van szó, viszont visszaszorítaná az akaratlanul igénybe vett szolgáltatásokkal elért visszaéléseket. A többnyire fejletlen országokból indított, visszaélésre alkalmas szolgáltatást rejtő hívások miatt kiszámlázott meglepetés összegeket visszakaphatjuk, mivel a hatóságok kényszeríthetik a szolgáltatót a levont összegek visszatérítésére. Elvileg a visszatérítés a
Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
248 milliárd dollár. Ekkorára rúg az Nvidia pillanatnyi - az összes befektető által meghatározott - számszerűsített értékéke.  A szilíciumszobrász nagyvállalat történelmi magaslatra ért el, mikor értékpapírjai a napokban 404 dollár fölé hágtak, ezzel lekörözve a korábban uralkodó Intelt. Igaz, hogy a 246 milliárdos második hely továbbra is egy nagyobb bevételt generáló vállalatra mutat, ám az Nvidia csütörtökön elért-, és azóta is javuló eredményére korábban nem volt példa. Míg az Intel idén már 2%-ot zuhant, az Nvidia részvénycsomagja fantasztikus 68%-os erősödést produkált, melyet nagyrészt az adatközpontokkal elért eredményeik, és hosszú távon értékesnek tartott fejlesztéseik indokoltak. Ezek alapján az Egyesült Államokban megkérdőjelezhetetlenül a legértékesebb chipalkotó céggé vált és világviszonylatban sincs szüksége szégyenkezésre, hiszen a szegmensben annak ellenére foglalja el a kiemelkedő harmadik helyet, hogy a gyártási folyamatokat valójában kiszervezi külsős partnereknek, és házon belül kizárólag a lapkák megtervezésére koncentrál. Ezzel szemben az Intel saját gyártósorokat üzemeltet, ugyanakkor az is igaz, hogy évek óta küzdenek nem csak a kereskedelmi mennyiség szinten tartásával, de az olyan új technológiákra történő váltással is, mint például a hadak útját megjárt 10nm-es csíkszélességen alkalmazott fejlesztések. Külön érdemes megemlíteni, hogy miközben a globális bevételeket tekintve az Intel továbbra is kimagaslik a tömegből, és az idén várt
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
A koronavírus pozitív irányba terelte a PC-s piac egyre apadó forgalmát  A gazdasági mutatók kíméletlen igazsága, hogy az otthoni számítógépek értékesítése évről évre alacsonyabb számokat mutat. Ez a tendencia egyáltalán nem meglepő módon az okostelefonok és táblagépek terjedésének tudható be, mely 2020 elején évek óta nem tapasztalt mélypontra helyezte a PC-s piacot, és az év további részéről sem olvashattunk biztató jóslatokat. Azonban aki azt gondolta, hogy a kialakult járványhelyzet csak még mélyebb szakadékba löki az ágazatot, az rosszul tippelt, a globális gazdaság által behúzott kézifék pont az informatikai cikkek értékesítésén nem éreztette negatív hatását, sőt, hosszú idő után szép növekedést eredményezett. Az év második negyedévének eredményeiről két vállalat, a Gartner (globális kutató- és tanácsadó cég), illetve az IDC (Interactive Data Corporation – pénzügyi és piaci elemző, tanácsadó vállalat) felmérései nyújtanak releváns képet, a két egybevágó tanulmány alapján pedig a piac végre egyértelmű növekedést könyvelhetett el. A csoportok más megközelítést alkalmaztak, így a Gartner eredményei a vásárlókhoz került termékek darabszámát mutatja, az IDC pedig a gyártótól a kereskedőkhöz kiszállított árumennyiségre koncentrált, ebből adódik a számbeli eltérés is, mely mindkét esetben szépen jelzi az emelkedést. A hat éve nem látott pozitív változást a Gartner „rövid távú fellendülésnek” nevezte, míg az IDC valahogy úgy fogalmazott, hogy „
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...